Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Λαπαβίτσας - Τσακαλώτος - Ιωακείμογλου: Βίντεο από την εκδήλωση περί εναλλακτικών πολιτικών απέναντι στο μνημόνιο



ΠΗΓΗ: The Press Project


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου η εκδήλωση συζήτηση της Αυτόνομης Παρέμβασης με θέμα: Η ανάγκη διατύπωσης ενός εναλλακτικού σχεδίου από τα συνδικάτα απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές. (Με αφορμή την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Οικονομία).

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου Τιτάνια πάνω από 450 άτομα παρακολούθησαν τις παρεμβάσεις των τριών εισηγητών και συγκεκριμένα κατά τη σειρά των τοποθετήσεων, του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα, του οικονομολόγου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου και του οικονομολόγου επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Ηλία Ιωακείμογλου.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η αναπληρώτρια Γραματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης Δέσποινα Σπανού ενώ το άνοιγμα έκανε ο Γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης Γιώργος Γαβρίλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, οι Βουλευτές Δ. Στρατούλης, Ν. Βαλαβάνη, Μ. Μπόλαρη, Θ. Φωτίου, Θ. Πετράκος, Α. Αλεξόπουλος, αρκετά μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ε. Μπιτσάκης, ο νέος πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και άνθρωποι από τα κοινωνικά κινήματα.



Δείτε τα σχετικά βίντεο με τις παρεμβάσεις των εισηγητών





Ο γρίφος του ελληνικού χρέους


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Αγγ. Αθανασόπουλος

Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση Σαμαρά θα προσπαθεί να περάσει από τη Βουλή άλλο ένα πακέτο επώδυνων μέτρων, οι εταίροι και πιστωτές της θα αναζητούν για άλλη μία φορά λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Χωρίς αυτή, οποιοδήποτε πακέτο βοήθειας κινδυνεύει να είναι χρήματα πεταμένα σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο».

Τίποτα δεν αποδεικνύει του λόγου το αληθές καλύτερα από τις προβλέψεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Στον προϋπολογισμό που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, το χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 189% του ΑΕΠ το 2013 (περίπου 346 δισεκατομμύρια ευρώ) και στο 192% το 2014, όταν μόλις στις αρχές Οκτωβρίου η πρόβλεψη ήταν για χρέος 179,3% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά ξεπερνούν ακόμη και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο που είχε παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον περασμένο Μάρτιο για 171% του ΑΕΠ.

Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την περασμένη Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άρχισαν για πρώτη φορά να συζητούν με συγκεκριμένο τρόπο σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προϋπόθεση απαραίτητη όχι μόνο για να βρεθεί η χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής από το 2014 στο 2016. Αυτή θα πρέπει ουσιαστικά να θεωρείται ειλημμένη απόφαση, για να υλοποιηθεί όμως θα απαιτηθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, όπως προβλέπει και η ενδιάμεση έκθεση που παρουσίασε το Ταμείο πρόσφατα.

Θεατές μιας Γενοκτονίας




«Για να αποφύγουν να τους κλέβουν, οι μεγαλύτεροι κλέφτες βάλανε νόμους. Αυτοί που τους σέβονται…Δεν ξέρουν πως οι νόμοι είναι ψεύτικοι, πως οι κλέφτες τους έχουν κλέψει πολύ προτού να γεννηθούν.» (Λιού-Κιάνγκ-Τσέου.)

Το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα της χώρας σε συνεργασία με τους πυρομανείς του ΔΝΤ, το διευθυντήριο της ΕΚΤ και τις ορντολιμπεραλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, οδηγεί την χώρα σε πλήρη γεωοικονομική και γεωπολιτική υποβάθμιση, ταυτόχρονα με μιαν ανελέητη επίθεση προς τα λαϊκά στρώματα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» δεν είναι παρά η οδός προς την πλήρη υπανάπτυξη. 
Η χώρα μετατρέπεται σε αποικία-προτεκτοράτο του γερμανικού κεφαλαίου, ενώ τα αποτελέσματα της άγριας οικονομικής γενοκτονίας είναι η ανθρωπιστική κρίση που θα γίνεται εντονότερη και θα παίρνει την μορφή βιολογικής γενοκτονίας. Ωφελημένη από αυτή την απροκάλυπτη δολοφονική διαδικασία που δεν αφήνει ορατά ίχνη στα χέρια των δολοφόνων, είναι η λεγόμενη αστική τάξη της χώρας, που προσδοκά κέρδη από το ξεπούλημά της και την εξαθλίωση των εργαζομένων. 

Ιδού ο εφιάλτης!




ΠΗΓΗ: http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17954&pos=4&cat_id=48


Την ώρα που η προπαγάνδα των ΜΜΕ ασχολείται με τις καντρίλιες του Κουβέλη, του Βενιζέλου και των βουλευτών του, ενώ στο παρασκήνιο τα κομματικά επιτελεία μαζεύουν τα «κουκιά» τους για να ψηφίσουν, με διαδικασίες-εξπρές ενός διήμερου το νέο εφιαλτικό «πακέτο», κανένας τους δεν ασχολείται με το ίδιο το «πακέτο». Διαβάστε προσεκτικά τον διπλανό πίνακα. Είναι από τον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και πέρασε ασχολίαστος. Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς τα μέτρα, γνωρίζουμε όμως, πλέον, τους αριθμούς. Γνωρίζουμε τι καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός με τα νέα μέτρα.

Κι αυτοί είναι αριθμοί ακριβείς. Οταν λένε «τόσα θα κόψουμε από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα», υπολογίζουν ακριβώς. Δεν είναι σαν την ύφεση, που στις αρχές του χρόνου την υποβαθμίζουν κι ύστερα φουντώνει. Οπως κάνουν για παράδειγμα με την ύφεση του 2012, που μέσα στην ίδια την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού την υπολογίζουν πότε 7% και πότε 6,5% (τους ξέφυγε κάποιος πίνακας και δεν τον διόρθωσαν). ‘Η όπως κάνουν με την ύφεση του 2013, που πριν από δυο βδομάδες την υπολόγιζαν στο 3,8% και τώρα την πήγαν στο 4,5%, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι θα είναι κατά πολύ βαθύτερη (όπως γίνεται κάθε χρόνο, άλλωστε).

Greece flirts with tyranny and Europe looks away


ΠΗΓΗ: GUARDIAN


Nick Cohen
The Observer, Sunday 4 November 2012



When those madcap Scandinavian satirists awarded the Nobel peace prize to the European Union, they let everyone in on the joke by praising its commitment to "reconciliation, democracy and human rights". If the committee's 2012 citation were anything other than a spoof, you would have read denunciations of the rise of oppressive state power and neo-Nazism in Greece from concerned Euro commissioners long before now.

The EU denounces threats to freedom of speech in Viktor Orbán's Hungary with vigour. European politicians worry with good reason about the fate of independent institutions that stand in the way of the rabble-rousing regime. They notice the fascistic element in the new Hungarian right's flirtations with antisemitic and anti-Roma hatreds and its willingness to indulge the revanchist fantasy that Hungary can regain the lands it lost after the First World War. On the fate of Greek democracy there is silence, however, although there is much that Europe's leaders might talk about.

You spot the pressure points of a failing state by looking at what it censors. In the case of Greece, the authorities' prosecution last week of Kostas Vaxevanis showed that he had hit a pressure point with the accuracy of a doctor sticking a needle into a nerve. While Greeks live with austerity without end, while Greek GDP has shrunk by 4.5% in 2010 and 6.9% in 2011, and will shrink by a predicted 6.5% this year and 4.5% in 2013, the list of the names of 2,000 Greeks with bank accounts in Switzerland Vaxevanis published, suggested that the well-connected were escaping the burdens that fall on the masses.