Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

WSJ για Μνημόνιο: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας





Εκτενέστατη αναφορά στην Ελλάδα κάνει σε άρθρο της η Wall Street Journal η οποία αποκαλύπτει καυτούς διαλόγους Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων όλα αυτά τα 2 χρόνια του Μνημονίου τα οποία ουσιαστικά περιγράφει ως το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας. «Δύο χρόνια μετά τη διάσωση της Ελλάδας που....


σκόπευε στην προστασία του ευρώ η όλη επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε μια αποτυχία που απειλεί να ξεπαστρέψει το κοινό νόμισμα» αναφέρει ξεκινώντας την εκτενή αναφορά της η οικονομική εφημερίδα, η οποία αναδεικνύει πάνω απ’ όλα δύο πράγματα, στο πλαίσιο της αποτυχίας του Μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων: Την αδυναμία ή και απροθυμία του ελληνικού συστήματος να ξεπεράσει την αντίληψη του πολιτικού κόστους και να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον τη σκληρή και απόλυτη γερμανική πολιτική που φαίνεται να πρυτάνευσε στη λογική και το σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης.

Πολιτικές εξελίξεις - Βίντεο με τον Κ. Λαπαβίτσα

Germany to Euro Zone: Do as We Say, Not as We Do



ΠΗΓΗ: WSJ
Stephen Fidler at stephen.fidler@wsj.com
Germany's solution to the euro-zone crisis is for other countries to become more like Germany. Or at least more like the way Germany sees itself. For some economists, it's not so much that the advice is wrong, it's that the timing is bad.
The prescription is well-known: Governments should curb their budget deficits and be as fiscally responsible as Germany. Weaker economies must be restructured and labor markets overhauled so as to replicate Germany's economic makeover of a decade ago, which kept wages in check and remade the country into the export powerhouse it is today. Monetary policy across the euro zone, meanwhile, needs to be focused, as Germany's has long been, on keeping inflation in check.
Germany's economic weaknesses are not emphasized. It was Germany (along with France) that rode a coach and horses through the agreement designed to limit budget deficits in the euro zone, and its government debt is still higher as a proportion of economic output than is Spain's. Large swaths of its banking sector are weak; important parts of its services industries are unreconstructed and its retail sector is of another age.

Bloomberg: Το ελληνικό ατού 400 δισ. για αναδιαπραγμάτευση



Πηγή: Bloomberg (via euro2day)

Η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας ενδέχεται να έχει ένα ατού αξίας υψηλότερης των 510 δισ. δολαρίων, εάν υποκύψει στις απαιτήσεις των ψηφοφόρων γιαεπαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Η χώρα χρωστά περίπου 400 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, δημόσιους φορείς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και σε άλλους πιστωτές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει τοBloomberg. Από αυτά, περίπου 252 δισ. ευρώ χρωστά σε επίσημους οργανισμούς που χρησιμοποίησαν το status τους για να αποφύγουν τις απώλειες που υπέστησαν οι κοινοί ομολογιούχοι όταν η Ελλάδα προχώρησε προ διμήνου σε αναδιάρθρωση του χρέους της. 



Οι Έλληνες ψηφοφόροι απαιτούν από τους ηγέτες τους να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των πακέτων διάσωσης, που έχουν επιβάλει μια άνευ προηγουμένου λιτότητα στη χώρα από το 2010. Ένας πιθανός πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει ορκιστεί να σκίσει τη συμφωνία με την τρόικα. Καθώς όμως η Ελλάδα χρωστά ποσό πουαντιστοιχεί περίπου στην οικονομία της Ελβετίας, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικέςγια τους φορολογούμενους εάν η χώρα αποφασίσει να… αποχωρήσει. 

Το φάντασμα του Τσίπρα



του Κ. Βαξεβάνη

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Ευρώπη. Δεν είναι το φάντασμα που περιγράφεται στο κομμουνιστικό μανιφέστο. Είναι το φάντασμα του Τσίπρα. Για όσους δεν καταλάβατε ακόμη, η Ευρώπη ολόκληρη- η Ελλάδα σίγουρα- κινδυνεύει από την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι έφτιαξαν με επιμέλεια τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας πάει κατά διαόλου. Η χώρα δεν θα είναι η ίδια. Το τιμόνι της δεν θα είναι στα στιβαρά χέρια της Τόνιας Αντωνίου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του καπετάνιου του Τιτανικού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η καρέκλα της εξουσίας δεν θα τρίζει πια, κάτω από το πολιτικό βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο Άκης δεν μπορεί πια να βοηθήσει γιατί είναι φυλακή. Η ευρωπαϊκή προοπτική του Σαμαρά που ατένιζε την Ευρώπη στα προεκλογικά σποτ από τα παράθυρα της Αγιά Σοφιάς απειλείται να ακυρωθεί. Ο δε Καραμανλής, δεν θα μπορεί να αρθρώσει στο μέλλον ούτε τις 15 λέξεις που είπε μέσα σε 3 χρόνια. Ακέραιοι άνθρωποι όπως ο Παυλίδης, ο Μπασιάκος, ο Δούκας, κάτι κουμπάροι μετά του Παναγιώτη Ψωμιάδη, δεν θα μπορούν πια να προσφέρουν. Όλα θα παραδοθούν στο χάος.
Ποιο είναι το χάος; Φαντάζομαι οι άνθρωποι θα έχουν μισθούς πείνας, οι συντάξεις δεν θα υπάρχουν, οι νέοι θα είναι άνεργοι, οι τράπεζες θα παίρνουν τα σπίτια, δεν θα υπάρχει όραμα και προοπτική, η χώρα θα καταρρεύσει.

Greek euro exit prospect splits economists: Reuters Poll



ΠΗΓΗ: Reuters

(Reuters) - Greece is leaning on the euro zone's exit door but economists polled by Reuters around the world are split over whether it will fall through it.

But they are in little doubt that Greece can still spread economic havoc, in spite of firewalls of money hundreds of billions of euros thick built by Europe's institutions since the sovereign debt crisis started in Athens two years ago.

A slim majority - 35 out of 64 economists polled over the last two days - thought Greece would still be in the euro zone by the end of next year.

The rest thought it would not be.

There was little evidence of regional bias among forecasts on Greece's future in the euro zone. Economists working for Anglo-Saxon institutions, sometimes more eurosceptic than others, were no more likely to predict a Greek exit than those in the euro zone or elsewhere.

Ρεπορτάζ-βόμβα του Al Jazeera για την κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ (βίντεο)

ΠΗΓΗ: enimerosi24




Εκτενές ρεπορτάζ για την κρίση στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα η εκπομπή Listening Post του Al Jazeera. Το ρεπορτάζ που υπογράφει η δημοσιογράφος Μαρσέλα Πιζάρο είναι πραγματική βόμβα και σοκάρει με την εικόνα των ελληνικών μίντια που προβάλλει προς τα έξω.

Ο παρουσιαστής αναρωτιέται ευθύς εξαρχής αν τα ΜΜΕ της χώρας που έδωσε στον κόσμο τη δημοκρατία αντανακλούν τις ανησυχίες του λαού ή των μεγαλοεπιχειρηματιών.




Greek media has seen better days. Until recently, the small country of 11 million people was home to a mammoth media sector of 11 television channels, 71 radio stations and more than 22 national newspapers.

Η Αριστερά μετά τη φουσκοδεντριά – Του Κώστα Καραβίδα



ΠΗΓΗ: ΜΟΝΟ
του Κ. Καραβίδα

Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, για την Αριστερά δεν θα υπάρξουν περιθώρια πανηγυρισμών. Πολύ περισσότερο όταν ελλοχεύει στα σοβαρά το ενδεχόμενο να εκπροσωπηθεί στη Βουλή η Χρυσή Αυγή. Τα διαφαινόμενα υψηλά ποσοστά που θα λάβουν οι κομματικοί σχηματισμοί που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερής ταυτότητας (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν πρόκειται να επιλύσουν τον γόρδιο δεσμό της εγγενούς ιδεολογικής κρίσης της Αριστεράς ούτε να επουλώσουν το ιστορικό τραύμα του ’89, έστω κι αν διαφορετικά το βιώνουν και το νοηματοδοτούν οι βασικές εκδοχές της.

Παρά την ευφορία των ποσοστών και τις δεκάδες έδρες που θα καταλάβει στο πρώτο μετά μνημονίου κοινοβούλιο, η Αριστερά δυστυχώς δεν παύει η ίδια να παραμένει εγκλωβισμένη στο παρελθόν της. Ο συντονισμός της με την πραγματικότητα είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί ώθηση στην πολυκαιρισμένη υπόθεσή της. Αν δεν κατορθώσει να ρευστοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που της προσφέρει η συγκυρία της κατάρρευσης του δικομματισμού, εμβαθύνοντας τις προγραμματικές της θέσεις και ανανεώνοντας το στελεχικό της δυναμικό με ανθρώπους που είναι σε θέση να συλλάβουν και να επινοήσουν έναν καινούργιο πολιτικό τρόπο αναθεμελίωσης του κομματικού συστήματος, τότε το όποιο επιτυχές αποτέλεσμα θα παραμείνει κενό γράμμα.

Goldman Sachs: Δεν συμφέρει κανέναν η οριστική διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα - Το πιθανότερο σενάριο το πάγωμα των δόσεων αλλά η στήριξη των ελληνικών τραπεζών




Πηγή: bankingnews.gr

Αποκλείει το ενδεχόμενο οριστική διακοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους θεσμικούς εταίρους της η Goldman Sachs, στην τελευταία έκθεση της για τη χώρας μας, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. 
Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, με το αποτέλεσμα να είναι είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη. 
«Όπως έχει αποδειχθεί η απειλή παγώματος των δανείων από το εξωτερικό δεν φοβίζει τους Έλληνες ψηφοφόρους», γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η συνεργασία των μνημονιακών κομμάτων δεν θα κρατούσε για πολύ εξαιτίας των αντιδράσεων που εγείρονται. 
Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε μία περίπτωση να εκλεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση θέσει τέλος στο πρόγραμμα λιτότητας. Το ενδεχόμενο να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση της χώρας κρίνεται απίθανο, ενώ πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να «παγώσει» η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά να συνεχιστεί ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει η GS, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σφοδρές για τις αγορές.