Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Οι συνέπειες του δεύτερου Μνημονίου- Στέργιος Σκαπέρδας

ΠΗΓΗ: contramee


Παρά τις θριαμβολογίες για την επιτυχία του PSI, η χώρα πλέον μπαίνει σε μια πολύ διαφορετική φάση της κρίσης, με ακόμη στενότερες οικονομικές και πολιτικές επιλογές από αυτές που είχε μέχρι τώρα. Η λιτότητα -κι επομένως η ύφεση- θα συνεχισθεί και το μέλλον φαίνεται ζοφερό, χωρίς ενδείξεις για το πώς θα έρθει η οικονομική ανάκαμψη και χωρίς ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση.
Μέχρι πρότινος ο δημόσιος διάλογος ήταν περισσότερο για τους υπαρκτούς και ανύπαρκτους κινδύνους μιας «άτακτης» χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη και σχεδόν καθόλου για το τι θα συμβεί μετά το PSI και την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου. Με τις επερχόμενες εκλογές, είναι αναγκαίο να ανοίξει δημόσιος διάλογος για την πραγματική κατάσταση της χώρας. Περιληπτικά, μερικές σημαντικές συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων είναι οι εξής:

Ελλάδα: Η δεύτερη πράξη του δράματος



ΠΗΓΗ: euro2day

Οι ελληνικές τραγωδίες αποτελούνται από τρεις πράξεις. Στην πρώτη, δίνεται το σκηνικό. Στην δεύτερη, η πλοκή φτάνει στην κορύφωσή της. Στην Ελλάδα του σήμερα, η επιβολή των «εθελοντικών» απωλειών στους ιδιώτες πιστωτές της χώρας απλώς αντιπροσωπεύει το τέλος της αρχής, καθώς η πραγματική τραγωδία δεν έχει εκτυλιχθεί ακόμα, γράφει ο καθηγητής Luigi Zingales. 


Όπως επισημαίνει, μπορεί επιφανειακά αυτή η «εθελοντική» συμφωνία με τους πιστωτές να φαίνεται ως μια «μεγάλη επιτυχία», όμως παρά την μείωση του χρέους κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ, την αποφυγή γενικευμένων καταρρεύσεων τραπεζών και την συνέχιση της δυνατότητας του κράτους να πληρώνει τους υπαλλήλους του, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή. 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ


ΠΗΓΗ: eparistera
του Γ. Τριανταφυλλόπουλου

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ  ΤΟ ΕΥΡΩ. ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μας έδεσαν χειροπόδαρα!



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 23/3
του Γ. Δελαστίκ

Η νέα δανειακή σύμβαση, που πέρασε πανηγυρικά τη νύχτα της Τρίτης από τη Βουλή με 213 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κάποιων διαγραμμένων ομοϊδεατών τους, προκαλεί φρίκη σε όποιον επιχειρήσει έστω και μια απλή ανάγνωση των επαχθέστατων όρων της. Η Ελλάδα και η Τράπεζα της Ελλάδος «παραιτούνται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορούν να δικαιούνται σε σχέση με τα ίδια και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι νομικών διαδικασιών σχετικά με την παρούσα σύμβαση» ορίζει ωμά το 15ο κεφάλαιο, παράγραφος 4 της σύμβασης που ψήφισε ανενδοίαστα η Βουλή των Ελλήνων. «Αμετάκλητη» παραίτηση από «κάθε δικαίωμα ασυλίας» του ελληνικού κράτους! Ολα στο σφυρί!
Στο έλεος των δανειστών δηλαδή περνάει οτιδήποτε κατέχει το ελληνικό κράτος - από το περιεχόμενο των κρατικών ταμείων και το κτίριο... της Βουλής ως τον... Παρθενώνα, τα εδάφη και τα νησιά της πατρίδας μας! Δεν έχει σημασία αν οι δανειστές δεν επιχειρήσουν ποτέ να κατασχέσουν την Ακρόπολη. Σημασία έχει ότι οι βουλευτές δεν ντράπηκαν να τους δώσουν αυτό το δικαίωμα!

Τι (πραγματικά) είπε το ΔΝΤ για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ



 

ΠΗΓΗ: The Press Project
 
  
  

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει κάποια από τα πιθανά οφέλη της εξόδου από το ευρώ (για την Ελλάδα- αλλά το θέμα δεν είναι η Ελλάδα)
21 Μαρτίου 2012 ThePressProject
Στην έκθεση που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, το ΔΝΤ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προς μεγάλη έκπληξη όσων νόμιζαν ότι τώρα με το PSI "εμπεδώθηκε η θέση της χώρας στο κοινό νόμισμα". Η έκθεση παρουσιάζει την έξοδο με μελανά χρώματα. Ιδού όμως μερικά σημεία της έκθεσης  που δεν συμφωνούν με την κυβερνητική εκστρατεία τρομοκράτησης και δεν παρουσιάστηκαν στον ελληνικό τύπο:
Σε περίπωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
  • "Το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας θα έκλεινε γοργά, λόγω της συμπίεσης των εισαγωγών. Εν καιρώ, με την προϋπόθεση ότι η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα σταθεροποιηθεί και η τάξη θα αποκατασταθεί, η υποτίμηση θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένης της μεταποίησης και του τουρισμού.
  • Ο ιδιωτικός τομέας είναι συνολικά καλά προετοιμασμένος
  • "(...) πολλά θα εξαρτηθούν από το τι πολιτικές θα εφαρμοστούν μετά την έξοδο"
  • "(...) θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους και του διμερούς χρέους προς άλλες κυβερνήσεις για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. (εξάγοντας έτσι σημαντικό κόστος)"

Προτεραιότητα στους πιστωτές...



Πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας του ειδι­κού λογαριασμού από τον οποίο θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα οι πιστωτές της χώρας.Σημειώ­νεται ότι με βάση το αρχικό αίτημα των εταίρων μας ο λογαριασμός θα έπρεπε να τηρείται στο Λουξεμβούρ­γο και να περιλαμβάνει χρήματα του επόμενου εννεαμήνου! Αντιθέτως, ωστόσο, αποφασίστηκε να τηρεί­ται στην Τράπεζα της Ελλάδος και να πιστώνεται με τα απαραίτητα κεφάλαια δέκα ημέρες πριν από τη λήξη κάθε τριμήνου.
Ειδική ρύθμιση
Για το άνοιγμά του η σημερινή κυβέρνηση θα πρέ­πει να προχωρήσει σε ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αργότερα (2013) θα ενταχθεί και στο σύνταγ­μα. Πρόκειται, όπως έχει δηλώσει ο Ευ. Βενιζέλος, για ένα είδος «αυτοπροστασίας και έγκαιρης προειδοποί­ησης».
Για το τρέχον έτος ο λογαριασμός θα προικοδοτη­θεί φυσικά μόνο από τους πόρους του δανείου διάσω­σης. Από τη στιγμή όμως που η χώρα αποκτήσει πρω­τογενές πλεόνασμα, ο λογαριασμός θα πιστώνεται και από ελληνικά κεφάλαια, τα οποία θα προέρχονται εί­τε από τις εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων είτε ακόμη και από τα φορολογικά έσοδα.
Κάτι που, βεβαίως, σημαίνει ότι η οποιαδήποτε τρύ­πα δημιουργηθεί θα πρέπει να καλυφθεί από εσωτε­ρικά κεφάλαια, με ό,τι αυτό συνε­πάγεται για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.