Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η πίστη στα μνημόνια ως νέα εθνικοφροσύνη



ΠΗΓΗ: ΜΟΝΟ
της Β. Σιούτη
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μπαίνουν χέρι χέρι στην προεκλογική περίοδο, αποσιωπώντας εντελώς ότι πρόκειται για τα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ κι ετοιμάζονται να μοιράσουν τα νέα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, όπου νομιμόφρονες θα είναι οι «δυνάμεις του ευρώ» που στηρίζουν τα μνημόνια και αντιφρονούντες θα είναι «οι δυνάμεις της δραχμής», όπως θα χαρακτηρίζουν οποιονδήποτε διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική, άσχετα εάν είναι πραγματικά υπέρ της δραχμής ή όχι.
Οι εκλογές πλέον, όσο κι αν προσπάθησαν να τις αποφύγουν, είναι αναπόφευκτες, και στην προεκλογική περίοδο που ξεκινά θα δούμε πολλά. Οι μηχανές της προπαγάνδας ζεσταίνονται ήδη από τις δυνάμεις που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση και ετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία της επόμενης, αλλάζοντας απλώς τα ποσοστά συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Κι εσείς τι προτείνετε;


 
ΠΗΓΗ: RedNotebook
Του Γιάννη Αλμπάνη
 
«Κι εσείς τι προτείνετε;»  Το ερώτημα συνοδεύει σταθερά τις εξ αριστερών κριτικές στο Μνημόνιο και την κοινωνική ερήμωση. Στην πραγματικότητα, δεν το θέτουν μόνοι όσοι ειλικρινά αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις, αλλά και όσοι υπονοούν δια της ρητορικής ερώτησης ότι το Μνημόνιο, όσο επώδυνο για είναι, αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Το «κι εσείς τι προτείνετε» μπορεί να ηχεί εκνευριστικό όταν διατυπώνεται από τους Ηρακλείς της καθεστωτικής κοινοτοπίας στο Protagon, εντούτοις, αποτελεί το πιο χτυπητό σημάδι της αλλαγής (προς τα αριστερά) της πολιτικής συγκυρίας. Μέχρι πρόσφατα αυτό το ερώτημα δεν διατυπωνόταν ποτέ (ή τουλάχιστον διατυπωνόταν πολύ σπάνια), τόσο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία ουδόλως ενδιαφερόταν για το ποιο ακριβώς πρόγραμμα υποστήριζε  η Αριστερά, όσο και γιατί οι νεανικές πρωτοπορίες που εντάσσονταν στο κίνημα, περισσότερο το έπρατταν ορμώμενες από μια ηθική απόρριψη του καπιταλισμού και των ιεραρχικών σχέσεων, παρά από μια καλά θεμελιωμένη ιδεολογική τοποθέτηση. Το «κι εσείς τι προτείνετε» ανταποκρίνεται σε μια συγκυρία όπου ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που όντως προτείνουν οι καθεστωτικές δυνάμεις είναι η συντεταγμένη πορεία από το κακό στο χειρότερο, πράγμα που έχει σα συνέπεια oλοένα και περισσότεροι να τείνουν ευήκοα ώτα στις αριστερές φωνές. 

Για ένα μαζικό ευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και ενεργής αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας*




του Γιώργου Μητραλιά

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2012

Γιατί τα δεινά του ελληνικού λαού συγκινούν τόσο τη κοινή γνώμη στην Ευρώπη; Και γιατί, μέρα με τη μέρα, αυτή η όλο και πιο διάχυτη και βαθειά συγκίνηση μεταβάλλεται σε θέληση για δράση, για να κάνεις κάτι που να δείχνει την αλληλεγγύη σου στον ελληνικό πληθυσμό; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη: το ελληνικό δράμα συγκινεί ή και εξεγείρει τους ανθρώπους επειδή δεν γίνεται αντιληπτό σαν κάτι το εξωτερικό σε σχέση με τις έγνοιες τους, σαν μια ειδική περίπτωση, μια εξαίρεση του κανόνα. Με λίγα λόγια, επειδή αντιμετωπίζεται σαν αυτό που ήταν πάντα, από την αρχή του, μια περίπτωση/τεστ που εφευρέθηκε και επιβλήθηκε με το ζόρι από τους από πάνω  για να πειραματιστούν και να μετρήσουν πάνω στα ελληνικά πειραματόζωα τις αντοχές και τις αντιστάσεις των θυμάτων των πολιτικών τους λίγο πριν τις γενικεύσουν σε ολάκερη την Ευρώπη!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ UBS: Η ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΤΟ PSI, ΜΟΛΙΣ 27 ΔΙΣ ΤΟ 2012!


ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΜΟΛΙΣ 8%!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013!
Σε ενημερωτικό δελτίο της με τίτλο «η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδαςη πρώτη μιας αλληλουχίας» η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα και δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς όπως εκτιμά θα χρειαστεί να «κουρευτούν»  εκ νέου τα ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα το ελληνικό κράτος ενώ στη νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να συμμετάσχει και ο αποκαλούμενος «επίσημος τομέας».
Η τράπεζα εκτιμά ότι «η καθαρή μείωση του χρέους για την Ελλάδα θα ανέλθει μόλις στα 27 δισ. ευρώ το 2012», τονίζοντας ότι το χρέος σε λίγο δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι τα 27 δισ. ευρώ "κούρεμα" των ομολόγων των ιδιωτών, είναι μια σταγονα στον ωκεανό του συνολικού χρέους που φτάνει τα 360 δισ. ευρώ.

Προκαλούν τα golden boys ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.




Τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις του ελληνικού λαού έχουν καταβαραθρωθεί, τα δύο μεγάλα κόμματα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τις υψηλότατες αποδοχές του στενού πυρήνα των ηγετικών ομάδων τους.

Το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία χρωστούν 250 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, αναζητώντας κοινοβουλευτική φόρμουλα για την ψήφιση ευνοϊκής ρύθμισης σχετικά με τα δάνεια που πήραν με υποθήκη την κρατική επιχορήγηση μελλοντικών ετών, δεν φαίνεται να αγγίζει τα «πράσινα» και «γαλάζια» golden boys. Με μισθούς που κυμαίνονται από 4.000 έως και 8.000 ευρώ σε μέρες οικονομικής κρίσης και παρά τις πρωτοφανείς μειώσεις των εισοδημάτων του συνόλου των εργαζομένων, η ελίτ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ



Η εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος τον 21ο αιώνα



ΠΗΓΗ: Monthly Review

του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Λ. ΜΩΡΑΪΤΗ*
Τεύχος Νο 137

Ικανοποιώντας έναν μικρό αριθμό συναδέλφων πανεπιστημιακών, και ενοχλώντας πολλούς, για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια είχα υποστηρίξει ότι με την κρίση του συστήματος, ορισμένες χώρες θα κινηθούν προς άκρως συντηρητικές κατευθύνσεις ενδεχομένως και προς τον φασισμό, ενώ στη συνέχεια ο φασισμός θα ξεπεραστεί από μια γνήσια ισόνομη επανάσταση, που θα είναι και η πρώτη στον κόσμο.

Πιστεύω ότι τώρα μπαίνουμε στο αρχικό στάδιο. Αν κάνω λάθος, τότε μάλλον δεν θα βρείτε πολλά χρήσιμα στοιχεία στα γραφόμενά μου. Αν έχω δίκιο, τότε μπορεί να είναι χρήσιμα όταν πρόκειται να καθορίσετε τις προσωπικές σας αντιδράσεις ή συμμετοχή, σε αυτή τη νέα ιστορική πραγματικότητα.

Πριν τριάντα χρόνια, στο πλαίσιο των ερευνών μου που αφορούσε στη μεταβατική διεθνή πολιτική του άναρχου παγκοσμίου συστήματος, χρησιμοποιώντας τη θεωρία της σχετικότητας, μελέτησα την κατευθυντήρια δύναμη πίσω από το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα. Το θέμα αυτό το ερεύνησα, διαλεκτικά, με κριτικό τρόπο, και σε βάθος. Το αποτέλεσμα αυτής της εμπειρικής μελέτης μου κατέδειξε ότι το σύστημα της βιομηχανικής-ελίτ (ο καπιταλισμός) εμφάνιζε μια όλο και περισσότερο δυσλειτουργική δομή, μια κρίση, που γρήγορα θα έφθανε σε ένα νέο ιστορικό στάδιο. Οι απαντήσεις σε αυτή τη μελέτη με οδήγησαν να γράψω, το 1997, το βιβλίο Η Κρίση του Καπιταλισμού τον 21ον αιώνα. Τα αίτια της οικονομικής κρίσης και οι διαστάσεις της.

Αυξήθηκε η θνησιμότητα των Πορτογάλων εξ αιτίας των μέτρων λιτότητας


Portugal general strike
A woman pushes a pram in front of graffiti in Porto announcing Thursday's general strike in Portugal. Photograph: Jose Coelho/EPA
Maria Isabel Martins got up at 5am to catch a bus from the eastern Portuguese country town of Portalegre to see a consultant in Lisbon about her diabetes. It is a 130-mile journey that takes three hours. It used to be free, but not any more.
"This is shameful. Now each visit costs me €44 (£36) and I have to come back in a few weeks," the 53-year-old said, wheezing as she left the consultant's surgery at the Santa Maria hospital.
There is a chart on the wall beside a machine that accepts credit cards. It shows the charges for seeing a doctor in one of western Europe's poorest countries, where opposition politicians blame budget cuts for a thousand extra deaths in February, 20% more than usual.
"They hiked the fees in January," said the receptionist, pointing to the new charges for everything from jabs and ear washes to having stitches removed. "Now a visit to the emergency room costs €20 instead of €9. A consultant costs €7.50. People are angry."
The health service is just one victim of sweeping cuts and increased charges for public services across Portugal. After the €130bn second bailout for Greece was signed off last week, bond markets switched their attention to southern Europe's other failing economy.