Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ρεύμα… φυγής στην Ελβετία



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ

Εnerga και Hellas Power επιβεβαίωσαν τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς
Δέκα χρόνια μετά από την υποτιθέμενη απελευθέρωσή της, η ελληνική αγορά ενέργειας έσκασε σαν φούσκα, με το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε ότι έστησαν στις πλάτες των καταναλωτών οι ιδιωτικές Energa και Hellas Power, στέλνοντας στην Ελβετία ακόμη και τα λεφτά που οι καταναλωτές πλήρωναν για το… χαράτσι.
Oι δύο εταιρίες (που έχουν κοινό αφεντικό εδώ και μερικούς μήνες, το ρωσο-αραβικό fund Worldwide Energy Limited), φέσωσαν τη ΔΕΗ με χρέος 120 εκατ. ευρώ, καθώς εισέπρατταν κανονικά τα τέλη των λογαριασμών από τους πελάτες τους, αλλά αντί να τα καταβάλουν ως όφειλαν στο ΔΕΣΜΗΕ, τα… εξήγαγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ανεξαρτήτως εάν οι εν λόγω… επιχειρηματίες αποδείχθηκαν λαμόγια, η αποκάλυψη του συγκεκριμένου φιάσκου, αναδεικνύει την ανευθυνότητα σε πρώτο επίπεδο και την σκοπιμότητα σε δεύτερο των κυβερνήσεων της προηγούμενης 15ετίας που χειρίστηκαν το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με άκρως πελατειακό τρόπο, από τη μια και από την άλλη πιστοποιεί τις «ευκαιρίες» που φέρνει το περιβόητο άνοιγμα των αγορών.

Μια άλλη Αριστερά είναι εφικτή σε μια Ελλάδα που βουλιάζει;



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
του Στ. Ελληνιάδη
«Η ιστορία όλων των επαναστάσεων που έγιναν στα περασμένα, μας δείχνει ότι τα μεγάλα λαϊκά κινήματα δεν είναι καθόλου ένα αυθαίρετο και ενσυνείδητο δημιούργημα των λεγόμενων «αρχηγών» ή των «κομμάτων», καθώς φαντάζονται οι αστυνομικοί και οι επίσημοι αστοί ιστοριογράφοι, αλλά είναι αυθόρμητα κοινωνικά φαινόμενα, γεννημένα από μια δύναμη φυσική, που πηγάζουν από τον ταξικό χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας.»
(Ρόζα Λούξεμπουργκ)
Είναι δυνατόν; Να συνεχίσει η Αριστερά να διασπάται; Και, βέβαια, είναι. Πρόσφατα αποχώρησε από τον Συνασπισμό η ομάδα που έχει επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη. Καραμπινάτη διάσπαση. Και προχτές, οι μισοί σχεδόν του καθοδηγητικού οργάνου της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) διαχωρίστηκαν από τους άλλους μισούς. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΝ είναι, κατά πολύ, η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟΕ η καλύτερα οργανωμένη. Φαίνεται δε, ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις αναταράξεις. Το Αριστερό Ρεύμα, στον ΣΥΝ, νιώθει άβολα με κάποιες πολιτικές θέσεις του κόμματος και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή) ακούγονται τριγμοί. Πολλοί δε ελπίζουν ότι το συμπαγές ΚΚΕ κρύβει αντίρροπες εσωτερικές δυνάμεις που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθούν ανοιχτά. Επίσης, έξωθεν κινήσεις, με ερείσματα ή στοχεύσεις στο εσωτερικό κομμάτων και οργανώσεων, ενθαρρύνουν αποσχιστικές τάσεις, με απώτερο σκοπό τη συσπείρωση ικανού αριθμού «δυσαρεστημένων» πέριξ ενός «υγιούς» πυρήνα αριστερών.

Ενόψει ενός νέου ΕΑΜ (Οταν η Καθημερινή χάνει την ψυχραιμία της)



ΠΗΓΗ: Καθημερινή 2/2/2012
Του Κωστα Ιορδανιδη

Η απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου να προσχωρήσει στο σύστημα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου καταδεικνύει σύνεση πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συγκεντρώσει το ποσοστό του 25% των εκλογών του 1977, ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να αγωνίζεται για τη διατήρηση της δεύτερης θέσεως. Κατά συνέπεια, ο όποιος νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διαχειρισθεί μία ήττα συντριπτική.
Αναστολές αυτής της μορφής δεν φαίνεται να ισχύουν για τον κ. Βενιζέλο, που η πολιτική του βουλιμία έχει καταγραφεί στο παρελθόν και ήταν ο κύριος λόγος που έχασε την αρχηγία το 2007 από τον κ. Παπανδρέου, παρά την υποστήριξη που εκθύμως του παρείχαν η πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και η εκσυγχρονιστική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

"Ελληνική ρουλέτα"



Το νέο μπαράζ πιέσεων προς την Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη ενός χαμηλότερου επιτοκίου στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προβληματίζει τους αναλυτές.

 
ΠΗΓΗ: dw-world
«Δεν είναι παράξενο; Ξαφνικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης έγιναν απίστευτα αυστηροί με τους Έλληνες», παρατηρεί ο Ντέτλεφ Φέχτνερ της Börsen- Zeitung στο σχόλιό του με τίτλο «Ελληνική Ρουλέτα». Ο γερμανός αναλυτής διακρίνει τον κίνδυνο από αυτό το παιγνίδι των πιέσεων να χάσουν και οι δύο κύριοι παίκτες: η Ελλάδα και οι πιστωτές. Ο Φέχτνερ αλλά και άλλοι αναλυτές με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στις αγορές, συμμερίζονται τις επιφυλάξεις που εξέφρασε χθες σε συνέντευξη τύπου στη Ζυρίχη ο Τσαρλς Νταλάρα. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, IFF, και εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει μια αναγκαστική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. «Η επιδιωκόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διευθετηθεί συντεταγμένα και με την συναίνεση όλων των εμπλεκομένων πλευρών», τόνισε ο κ. Νταλάρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου που θα απαιτηθεί από την Αθήνα στην περίπτωση της ανταλλαγής των ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι οι πιστωτές ζητούν ένα επιτόκιο κοντά στο 4% για να συμφωνήσουν στην «εθελοντική» αναδιάρθρωση.

Στο 94% το ποσοστό αυτάρκειας της Ελλάδας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα




Με τη χαρακτηριστική -και μάλλον υπερβολική- φράση «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε», ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, αντέκρουσε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι οι αγρότες στη χώρας μας είναι «άχρηστοι» και δεν παράγουν, τονίζοντας μάλιστα, ότι «είναι τρομοκρατία να κυκλοφορούν άσχετοι τέτοιες φήμες, αλλά και αδικία για τους ανθρώπους που κοπιάζουν στα χωράφια».
Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος.
Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, «δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων», αφού, όπως τόνισε, αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.
Βάσει μελέτης, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής  διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.

Τα έντεκα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει μία χώρα αν θέλει να βγει από το ευρώ...και ως συνήθως όλα γίνονται μέσα στο σαββατοκύριακο



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Τα 11 βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει μία κυβέρνηση σε περίπτωση που θα αποφασίσει να βγει από μία νομισματική ένωση, σαν την ευρωζώνη, επισήμαναν οι οικονομολόγοι Jonathan Tepper και John Mauldin, στο βιβλίο "Endgame: The End of the Debt Supercyle…" (το τέλος του παιχνιδιού: το τέλος του κύκλου της υπερχρέωσης). 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

1. Να συγκλιθεί ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ημέρα Σάββατο, ώστε να περάσουν όλες οι απαραίτητες τροπολογίες για τη μετάβαση στο νέο νομικό καθεστώς. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο σαββατοκύριακο.
2. Να αρχίσει το τύπωμα του νέου νομίσματος, και θα πρέπει να διαμορφωθεί η ισοτιμία. Το νέο νόμισμα θα ήταν καλύτερα να είχε ισοτιμία 1:1.

Από το Γκουαντάναμο στις κυβερνήσεις των τραπεζιτών




ΠΗΓΗ: EΠΙΚΑΙΡΑ  (26/1/2012)
του Λ. Βατικιωτη
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν απ’ όταν το Γκουαντάναμο, η ναυτική βάση που παράνομα διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Κούβας, άνοιξε τις πύλες του για να γίνει τόπος κράτησης και βασανιστηρίων εκατοντάδων μουσουλμάνων και αράβων που συνελήφθησαν από τους Αμερικάνους στο πλαίσιο ενός από τους πιο βρόμικους πολέμους του 20ου αιώνα: του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ήταν η πλήρης συγκινησιακού φόρτου επίσημη δικαιολογία για να θέσουν οι ΗΠΑ υπό τον έλεγχό τους τα πετρέλαια της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Παρότι όμως η δημιουργία του Γκουαντάναμο συνοδεύτηκε από θύελλα διαμαρτυριών και την εξέγερση του νομικού κόσμου, το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να είναι εκεί με 171 κρατούμενους, εκ των οποίων μάλιστα οι 89 παρότι μπορούν να απελευθερωθούν, με τη βούλα της CIA, του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του αμερικανικού στρατού, παραμένουν στα κελιά τους επειδή οι διώκτες τους δεν έχουν που να τους στείλουν… Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει να τους κρατά φυλακισμένους κατά ένα μέρος παγιδευμένη στη νομική μαύρη τρύπα που δημιούργησε, κυρίως όμως αποδεικνύοντας ότι η συνταγματική και νομική οπισθοδρόμηση που έφερε το Γκουαντάναμο δεν ήταν κάτι πρόσκαιρο, αλλά ήρθε για να μείνει.