Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Vulture Funds Profit Off Greek Misery



Hedge Funders Take Their Pounds of Flesh

Πηγή: Counterpunch

by NICK DEARDEN
The hamstrung negotiations over a new Greek bail-out recommence tomorrow with little sign of resolution. As the Greek economy suffers from rapidly rising unemployment and debt levels, and its people experience rises in rates of suicide, murder and HIV, big profits still stand to be made or lost. The financial sector which has destroyed Greek democracy continues to hold the country down as it demands rich pickings.
The European Union has told Greece that another bail-out will only go ahead if Greece can persuade private sector holders of Greek debt to accept a voluntary reduction in their claims on the country. They are looking to a 50% reduction, although the International Monetary Fund has suggested – correctly – that even this will not be nearly enough this late in the game.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...



Πηγή: Καθημερινή 17/1/2012
της Ζεζας Ζηκου

Στην Αργεντινή λένε ότι «υπάρχουν δύο τύποι τρελών: οι τρελοί που δανείζουν και οι θεότρελοι που τους ξεπληρώνουν». Στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι θεότρελοι δεν θα πρέπει να είμαστε εμείς, αφού υπάρχουν οι Γερμανοί. Οι Ελληνες που είχαν πριν από την κρίση κατακτήσει υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι σήμερα οι πιο χρεωμένοι. Αυτό που πριν από την κρίση έμοιαζε με «δημιουργία πλούτου» αποδείχθηκε κατόπιν ότι δεν ήταν παρά δημιουργία χρέους.
Ομως, ο φαύλος κύκλος «δάνεια για αποπληρωμή του χρέους - συνταγές που προκαλούν βαθιά ύφεση και μεγαλώνουν το χρέος - νέα δάνεια και νέα Μνημόνια», που διαπιστώνεται με τις οδυνηρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, καθιστά έωλο το επιχείρημα του «μονόδρομου». Τώρα, σχεδόν οι πάντες προεξοφλούν την πτώχευση, όπως κραυγάζουν καθημερινά οι Γερμανοί επίσημοι και ανεπίσημοι και η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών και των ανθρώπων του χρήματος. Ποιοι υποκρίνονται ακόμη ότι δεν καταλαβαίνουν;

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΜΕΤΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σκέψεις για την κρίση της δημοκρατίας» Μιλούν στην Κάμερα : ο Κόλιν Κράουτς, η Σαντάλ Μουφ, ο Ζακ Ρανσιέρ και ο Μιγκέλ Αμπενσούρ

Προβλήθηκε στην ΕΤ3, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, 24.30 




Πηγή: mloggos (via κοινωνική αριστερά)

Σύντομη περιγραφή: Όλοι μιλούν σήμερα για κρίση της δημοκρατίας. Για την υποχώρηση της πολιτικής προς χάριν της οικονομίας, για την κυριαρχία των αγορών πάνω σε κάθε μορφή λαϊκής αντιπροσώπευσης και για την συνακόλουθη απαξίωση των πολιτικών θεσμών. Τα συμπτώματά της απαξίωσης αυτής είναι γνωστά: πολιτικός κυνισμός και αποξένωση, αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες, μηδενισμός. Πολλοί σύγχρονοι πολιτικοί στοχαστές μιλούν πλέον για το πέρασμα από τη δημοκρατία στη μετα-δημοκρατία. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης μετα-δημοκρατίας; Ποιούς κινδύνους ενέχει; Ποιές δυνατότητες υπάρχουν σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, για την ανανέωση της πολιτικής και της δημοκρατίας; Στα ερωτήματα της Βίκης Ιακώβου και του Γιάννη Σταυρακάκη απαντούν οι Κόλιν Κράουτς (καθηγητής στο Warwick Business School και συγγραφέας του βιβλίου Μεταδημοκρατία), Σαντάλ Μουφ (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Westminster, συγγραφέας των βιβλίων Το δημοκρατικό παράδοξο και Επί του πολιτικού), Ζακ Ρανσιέρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, συγγραφέας του βιβλίου Το μίσος για τη δημοκρατία) και Μιγκέλ Αμπενσούρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού).
Παραγωγή: ERT3
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζαν Ζακ Μρεγιέ,Γιώργος Παπανικολάου
Ηχοληψία: Φρανκ Κοράτσα
Μοντάζ: Γιάννης Ανδριάς
Διεύθυνση παραγωγής: Ηλιάνα Παυλίδου

Παπαδήμος. Όπως Παπανδρέου Γ’


Ο πόνος του κ. Παπαδήμου για τον δικό μας πόνο…

Για φαντάσου. Τι ευγένεια και διακριτικότητα ορισμένοι άνθρωποι. Μία γλυκύτητα άνευ διπλωματικής σως, καθότι τεχνοκράτης, κι όμως –ενώ θα μπορούσε- δεν αναφέρθηκε στον δικό του πόνο, αλλά αποκλειστικά στον δικό μας.
Περί πρωθυπουργού κου Παπαδήμου ο λόγος. Φυσικά.
Λίγη υπομονή, καρτερικότητα, κυρίως ανεκτικότητα -το κυρίαρχο ζητούμενο και· όλα θα πάνε κατ’ ευχήν…
Ίσως και κατά διαόλου.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κομισιόν) στην Ελλάδα κ. Καρβούνης τόνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, και…είπε ακόμη ότι «η απόφαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση.» (!)

Time to take control of the credit rating agencies




One point of view has counted more than any other in Europe over the past few days. After deciding on Friday night that France should be stripped of its top-of-the-range AAA credit rating, the agency Standard & Poor's has faced a lambastin g from EU commissioners. It has heard wheedling from France's prime minister: "We will do everything to get [the triple A] back." Back it or attack it, no politician, economist or commentator has denied that S&P's verdict matters. So much for the death of the critic.
Sure, the carpers will bring up all the times the credit rating agencies have got it wrong in the past. Sophisticates might point out that America lost its triple-A last year and yet when the US Treasury now goes for a loan, panicky investors actually pay it to take their cash. A downgrade needn't spell disaster.

Το PSI θα γίνει και δεν θα λύσει τίποτα



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΑΤΣΙΩΡΑ*

Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους ιδιώτες πιστωτές δεν έχουν ως ενδεχόμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η όλη σχετική συζήτηση αποτελεί κινδυνολογία με κύριο στόχο την οικοδόμηση συναίνεσης στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και συγχρόνως να εμποδίσει τη συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών απέναντι σε αυτές.
Ο στόχος αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, δεν πρόκειται -σύμφωνα με την πορεία που ακολουθείται- να επιτευχθεί ακόμη και με 100% συμμετοχή και χαμηλά επιτόκια, όχι σαν αυτά τα οποία ζητούν οι Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι οι προϋποθέσεις που βασίστηκε η συμφωνία αυτή ήταν πολύ αισιόδοξες και η πορεία των πραγμάτων τις καθιστά άκυρες, θέτοντας επί τάπητος τον ανασχεδιασμό. Επιπρόσθετα, η διαγραφή δημόσιου χρέους κατά 50% είναι λίγη με όρους βιωσιμότητας και αποφασίστηκε με βάση την προστασία των ειδικών συμφερόντων του τραπεζικού συστήματος, κριτήριο που  καθόρισε και καθορίζει και τις επιλογές της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, ακόμη και η επίτευξη των λογιστικών στόχων της διαγραφής του χρέους που αποτυπώθηκαν με τη συμφωνία συνεπάγεται αυξημένα μεγέθη χρηματοδότησης για τα κράτη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ και πιθανότατα εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης.

Το πολιτικό φαινόμενο της Δημοκρατικής Αριστεράς



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του Ανέστη Ταρπάγκου

Και το τελευταίο Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύτηκε ("Καθημερινή" 15 Ιανουαρίου 2012), καταδεικνύει τη στασιμότητα της Ν.Δ. στο 30,5%, την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ στο 14%, την άνοδο των αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ 12,5% και ΣΥΡΙΖΑ 12%). Ωστόσο, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι η συνέχιση της ισχυρής δημοσκοπικής ανόδου της ΔΗΜ.ΑΡ. (13,5%). Είναι ακριβώς ένα πολιτικό φαινόμενο που η Ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να ερμηνεύσει κοινωνικά, να σημασιολογήσει πολιτικά και να ορίσει τη στάση της απέναντί του.

Η ιστορική διαδρομή του ανανεωτικού - εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος
Η σύγχρονη ανανεωτική - εκσυγχρονιστική αριστερά, όπως ενσαρκώνεται στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), αποτέλεσε ένα περιορισμένο μεν, ωστόσο με ιστορική σταθερότητα τμήμα του ελληνικού αριστερού κινήματος από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Κύριο σταθερό του χαρακτηριστικό υπήρξε η δισυπόστατη πολιτική του φυσιογνωμία, η οποία από τη μία πλευρά αποτύπωνε μια ορισμένη εκδοχή της ανανέωσης του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος και από την άλλη πλευρά ενέτασσε αυτή την ανανέωση σε μια εκσυγχρονιστική τροχιά. Παράλληλα, η κοινωνική της σύνθεση και εκπροσωπήσεις αφορούσαν πάντοτε μικροαστικά στρώματα της επιστημονικής - διανοητικής εργασίας, τα οποία, ως εκ της ταξικής τους θέσης, «αιωρούνταν» ως εκκρεμές μεταξύ του αριστερού ριζοσπαστισμού και του μικροαστικού εκσυγχρονισμού.

Όχι



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Του Δημήτρη Α. Σεβαστάκη. 

Η μαζική επανεμφάνιση στο καθαρό πολιτικό οδόστρωμα ενός θυελλώδους πλήθους από τα έγκατα της τηλεοπτικής νωθρότητας, από τα σπλάχνα της καταναλωτικής ηλιθιότητας, αυτό ήταν το πιο σημαντικό γεγονός της σκοτεινής χρονιάς.
Αντιφατικές, απειθάρχητες, φλογερές συγκεντρώσεις, πορείες, καπνογόνες μάχες. Χωρίς πούλμαν και συγκεντρωσιάρχες, χωρίς τηλέφωνα από τον κομματάρχη, μόνο με το σκληρό τρόπο του δίκιου και της συλλογικής απελπισίας.
Κι όμως, ξαφνικά σιωπή. Μια άπτωτη, το απότομο τράβηγμα των νερών πίσω, η λάσπη του βυθού. Το 85% σταθήκαμε στις ουρές περιμένοντας να αδειάσει το γκισέ από την αργή γραία, για να πληρώσουμε τον φόρο, να πραΰνουμε την επιφορολόγηση, την αναφορολόγηση, την τιμωρία, την συστημική εκδίκηση. Οι ίδιοι που χθες, προχθές ήμασταν μαζί, περιπατητές μιας μεγάλης πολιτικής και συντροφικής διαύγειας στη Λεωφόρο Αμαλίας, σήμερα είμαστε πάλι μαζί, στο διάδρομο των ταμείων της ΔΕΗ. Σιωπή. Σα μια κανονική μέρα όχι του τέλους του 2011 αλλά του 2001: « Άνοδος στις πωλήσεις αυτοκινήτων», «καλός καιρός, 17⁰C τα Χριστούγεννα», τα «Ολυμπιακά έργα προχωρούν αργά», «ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης μίλησε για την ιστορική κατάκτηση του ευρώ, καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2002». Κάτι τέτοιο. Κανονικό, τηλεοπτικό, εύρωστο, ελπιδοφόρο, παχύ. Μια συνηθισμένη μέρα, μια κοινή ουρά. Κι όμως, η πειθήνια ουρά στη ΔΕΗ, τρέχει δίπλα σε μια απειθάρχητη κόλαση. Άνθρωποι κοιμούνται σε πιλοτές, σε εισόδους πολυκατοικιών, σε σαράβαλα αυτοκίνητα γεμάτα νάιλον σακούλες με ρούχα και παλιές φωτογραφίες. Παλιοί συμμαθητές, άστεγοι, που διασταυρώνονται στην Ακαδημίας και δεν μιλούν - ντρέπονται ο ένας τον άλλον. Παιδιά ενός νέου υποσιτισμού, μιας νέας ένδειας, μιας νέας μεταμαρξιστικής ταξικής κλίμακας: παιδιά του τίποτα, του πουθενά, του καθόλου.

Γερμανική Ε.Ε. και με τη… βούλα του Stratfor



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ

Tι προβλέπει το αμερικάνικο think tank για το 2012. Του Γιώργου Τοζίδη
Το Stratfor, μία από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό, εξέδωσε πριν από λίγες μέρες τις παγκόσμιες προβλέψεις του για το 2012.  Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιαστούν οι προβλέψεις και τα συμπεράσματα της μελέτης για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Γενικά, το Stratfor εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν θα καταρρεύσει το 2012 και η κρίση θα σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον προσωρινά, παρά την επιδείνωση της ύφεσης και την αυξανόμενη φυγή κεφαλαίων, ιδιαίτερα από τις χώρες της περιφέρειας.
Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή οικονομική θέση της και να μεταβάλει τη δομή της Ε.Ε. προς μια κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Η πρόταση για τη νέα διακυβερνητική συμφωνία, που επιβάλλει σκληρούς οικονομικούς ελέγχους και την εκχώρηση εξουσίας για την κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών σε μια ξένη δύναμη, θα αποτύγχανε αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση.

Το άσφαιρο περίστροφο των CACs!



ΠΗΓΗ: euro2day
by Dr. Money

Η διακοπή των διαβουλεύσεων για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έδειξε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται μεν με τους ομολογιούχους αλλά το ΔΝΤ και η Γερμανία έχουν τον τελευταίο λόγο

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς αλλά και τις ανώνυμες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων κατά καιρούς, η χώρα θα μπορούσε να νομοθετήσει ρήτρες συλλογικής ευθύνης (Cοllective Action Clauses)αναδρομικά για τα υφιστάμενα ομόλογα. 

Στόχος θα ήταν η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συμμετοχής στο PSI Plusώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, καθιστώντας την χώρα πιο φερέγγυα. 

Με άλλα λόγια, η επίκληση των CACs χρησιμοποιείται ως έμμεση απειλή προς τους ιδιώτες ομολογιούχους για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου. 

Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ, δεν θα είναι αυτοκτονία, θα είναι απαρχή αλλαγής σελίδας στην οικονομία, στο ΧΑ και στην ιστορία αυτής της χώρας…



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ, δεν θα είναι αυτοκτονία, θα είναι απαρχή αλλαγής σελίδας στην οικονομία και στην ιστορία αυτής της χώρας…
Η άποψη αυτή δεν ανήκει σε ένα απλό στέλεχος τράπεζες αλλά ήταν το συμπέρασμα μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν 1,5 εβδομάδα στο Λονδίνο μεταξύ εκπροσώπων θεσμικών χαρτοφυλακίων κυρίως funds managers. 

Στην συνάντηση αυτή όπου καταγράφηκαν οι νεότερες εξελίξεις με επίκεντρο την αναμενόμενη, υποβάθμιση των χωρών της ευρωζώνης από την Standard and Poor’s. Η υποβάθμιση συντελέστηκε τελικώς 1,5 εβδομάδα αργότερα μετά την συνάντηση των funds managers. 
Για την Ευρώπη εκτίμησαν ότι δεν θα αποφύγει το σοκ μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ. 
Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι fund managers εκτίμησαν ότι αν τελικώς η Ελλάδα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αυτό δεν θα αποτελέσει αυτοκτονία αλλά απαρχή αλλαγής σελίδας στην οικονομία.