Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Το προαναγγελθέν τέλος του πολιτικού συστήματος

Η δυστοκία του νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. δεν παραπέμπει τόσο σε ωδίνες τοκετού όσο σε επιθανάτιο ρόγχο. Οπως καλά αντιλαμβάνονται τα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων, αυτό που διακυβεύεται κυρίως με την κυβέρνηση συνεργασίας είναι το μέλλον του σημερινού δικομματικού πολιτικού συστήματος εξουσίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε με νύχια και με δόντια να μείνει έξω από το παιχνίδι της συγκυβέρνησης, αφού γνωρίζει καλά ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον καταλογισμό ευθυνών για τα όσα συμβούν και στο κόμμα του.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές φορές, θορυβώντας τους συμμάχους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διαφοροποιείται από την ιδέα της μνημονιακής πολιτικής, όχι όμως και από τους στόχους της. 

Ο μονόδρομος της αποκαθήλωσης


του Κ. Βεργόπουλου

Η ελληνική κρίση εξελίχθηκε μοιραία σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια, όμως όχι σαν φτερούγισμα πεταλούδας στην παγκοσμιοποίηση. Ούτε επειδή στη χώρα μας παίζεται παραδειγματικά το δράμα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. 
Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζεται ως πειραματόζωο και παγκόσμιο σύμβολο, επειδή συνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο οργανικά και όχι απλώς παραδειγματικά.
Το ελληνικό είναι πλέον πρόβλημα όλων, ακόμη και της Αμερικής, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας, όπως και όλων των άλλων. Οι πάντες έχουν εκφραστεί και τοποθετηθεί ως προς τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, ακόμη και οι πιο μικροί, όπως οι Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Εσθονία. Για το ελληνικό πρόβλημα, όλων η τοποθέτηση είναι γνωστή, πλην ενός: του Ελληνα πρωθυπουργού. Οι ομοιοπαθείς ευρωπαϊκές χώρες, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, σε ό,τι τις αφορά, θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» το να μην περάσει η οικονομία σε ύφεση. 

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;


ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ RMF Λ. ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ, K. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ, A. KALTENBRUNNER, D. LINDO, J. MEADWAY, J. MICHEL. J.P. PAINCEIRA, E. PIRES, J. POWELL, A. STENFORS, N. TELES
Η ISKRA βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υποδεχτεί τη νέα συλλογική μελέτη του δικτύου RMF – Research on Money and Finance, στην οποία έχουν συμβάλει 11 ερευνητές (Λ. Βατικιώτης, Κ. Λαπαβίτσας, Α. Kaltenbrunner, D. Lindo, J. Meadway, J. Michel, J.P. Painceira, E. Pires, J. Powell, A. Stenfors, N. Teles).
Στα έξι κεφάλαια της μελέτης, τεκμηριώνεται, καταρχήν, η φύση και η αρχιτεκτονική του ευρώ ως ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος το οποίο ενδυναμώνει την ηγεμονική θέση του πυρήνα της Ευρωζώνης, και ειδικά της Γερμανίας, έναντι της ευρωπεριφέρειας.
Εν συνεχεία, καταδεικνύεται η αποτυχία των πολιτικών λιτότητας που εντείνουν την ύφεση, ενώ γίνεται σαφές πως το σχέδιο των κυρίαρχων κύκλων της ΟΝΕ, συνίσταται σε μια "προοπτική" που στην καλύτερη περίπτωση "εξασφαλίζει" χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αύξηση του βάρους του χρέους.
Η μέλετη καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα μπορεί να έχει ελπιδοφόρα προοπτική μόνο στην περίπτωση που προβεί με δική της πρωτοβουλία σε στάση πληρωμών σε συνδυασμό με έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Η λύση αυτή, δεν παρουσιάζεται ως ένας ακίνδυνος δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ως τη μοναδική εναλλακτική επιλογή απέναντι στο βέβαιο μέλλον οικονομικής και κοινωνικής αποσύνθεσης που συνοδεύει την παραμονή στην ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται πως η εναλλακτική αυτή, συνοδεύεται με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, αναδιανομή του εισοδήματος, μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική και αναδιάρθρωση του κράτους, -πάντα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που θα γέρνει την πλάστιγγα του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας και εις βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου.
Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες κείμενο της συλλογικής μελέτης του RMF (στα αγγλικά) πατώντας εδώ.

ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΔ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Εξέγερση της κομματικής βάσης της ΝΔ σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα κατά της απόφασης του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ στη βάση της "μνημονιακής" πολιτικής, αλλάζοντας πορεία και μάλιστα ριζικά.
Τα μέλη, οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι της Δεξιάς αισθάνονται πλέον πολιτικά έκθετοι μετά τη στροφή κατά 180 μοίρες του αρχηγού τους και διαμαρτύρονται εντονότατα.
Οι αντιπαραθέσεις, οι διχογνωμίες και οι συγκρούσεις εκφράζονται βιαιότατα ακόμη και στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ και μάλιστα μέχρι και στον πυρήνα των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά - ανεπιβεβαίωτες από αυτόπτες μάρτυρες πληροφορίες κάνουν λόγο ως και για περιστατικά χειροδικίας!

Σχεδιάζεται η διάσπαση της ευρωζώνης με την ενεργοποίηση του plan B – Θα περιλαμβάνει την δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής ζώνης που θα ενταχθεί η Ελλάδα με νόμισμα το νότιο ευρώ και ισοτιμία 1 προς 2

 
Πηγή: banking news
του Π. Λεωτσάκου

(upd2)Ένα ευρύτερο σχέδιο διάσπασης της ευρωζώνης φαίνεται ότι επεξεργάζονται τεχνοκράτες σε Γερμανία και Γαλλία.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα σχέδια αυτά πραγματοποιούνται με επίκεντρο την Ελλάδα και αυτό καταδεικνύει ότι ήδη υπάρχουν plan B σε ευρωπαϊκούς κύκλους για το μέλλον της Ευρώπης που δεν είναι η ένωση αλλά η διάσπαση.
Ήδη χθες ο  Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί περιέγραψε την ανάγκη ύπαρξης μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
Ταυτόχρονα σχέδιο διάσπασης της Ευρωζώνης σε Βόρειους και Νότιους, με στόχο τη διάσωση του ευρώ, προτείνει το γαλλικό Συμβούλιο Οικονομικών Αναλύσεων (CAE), σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Όταν η οργή αντικαταστάθηκε από τη χλεύη


του Γαλαξιάρχη

Δεύτερη εβδομάδα απόλυτου πολιτικού παραλόγου, εξευτελιστικού διασυρμού και πλήρους κοινοβουλευτικής ανυποληψίας. Δίπλα στο σκηνικό που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, κάτι τρομοδιλήμματα για αφελείς υπηκόους του τύπου "ευρώ ή δραχμή", απλώς επιτείνουν τη γενικευμένη εικόνα μεταμοντέρνας φαρσοκωμωδίας. Φαίνεται πως, με την οργή μας, υπερεκτιμήσαμε το παιδικό αυτό χοροθέατρο, αφήνοντας τον εαυτό μας να ετεροκαθορίζεται από τους νηπιακούς συντελεστές του.

Οι αράδες αυτές γράφονται λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του διορισμένου πρωθυπουργού της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας". Δηλαδή της παράδοσης στην πυρά, της τελευταίας εφεδρίας του συστήματος. Ενός συστήματος σαπιοκάλυβο που κρατιέται όρθιο μόνο από τα αλλεπάλληλα στρώματα μπογιάς του. Κατά συνέπεια, λίγη σημασία έχει ένα ακόμη όνομα στην μακριά λίστα διοικητών του εθνικού ασύλου ανιάτων. Αντιθέτως, απείρως μεγαλύτερη σημασία έχει το γκρέμισμά του. Τώρα!

Student protest to march on City over university fees


St Paul's Cathedral  

Thousands of students are expected to protest in London later, in a campaign against higher tuition fees and "privatisation" in universities.
They are planning to march to the City of London, where a protest against corporate greed has been taking place outside St Paul's Cathedral.
Last year a wave of student protests ended in violent clashes.
The Met Police said there will be 4,000 officers on duty, with baton rounds - plastic bullets - available.
Financial district
The student protest, organised by the National Campaign Against Fees and Cuts, is campaigning against the government's plans for a market-driven higher education system.
"We are being told by a cabinet of millionaires that we will have to pay triple tuition fees," said campaign leader Michael Chessum.

Ποιοί Δήμοι καλύπτουν νομικά τους δημότες που δεν πληρώνουν το τέλος μέσω ΔΕΗ


Δίκτυο «Δεν πληρώνω» και από δήμους, όσον αφορά το τέλος ακινήτων.
Πρόκειται για τους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κορυδαλλού και Ιλίου, που προστέθηκαν στον ακτιβισμό ενάντια στο χαράτσι, που ξεκίνησε η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας.
Οι δημότες ενημερώνονται για το πώς μπορούν να πληρώσουν μέσω ΑΤΜ το λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς να καταβάλλουν το φόρο, ενώ στη...
συνέχεια ο δήμος αναλαμβάνει τη νομική στήριξη όσων χρωστούν και την κατάθεση μαζικών εξωδίκων ώστε να μην κοπεί το ρεύμα.

Οι πιο καλά κρυμμένες αλήθειες της ελληνικής κρίσης : Νο 1



ΠΗΓΗ: Xrimanews.gr
του Π. Παναγιώτου

Τόσο στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης όσο και κατά τη διάρκεια της οι Έλληνες πολιτικοί και η Τρόικα έδωσαν πολλές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και έκαναν πολλές προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν. Ίσως, όμως, πολύ χειρότερο από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις ανεπιβεβαίωτες προβλέψεις να είναι το γεγονός ότι αποκρύφτηκαν πολλές αλήθειες απ' τον ελληνικό λαό οι οποίες ήταν και είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του. Όχι μόνο αυτό αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδειχθούν ως αληθινά ακριβώς τα αντίθετα απ' αυτά που ισχύουν, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και παραπληροφόρησης των Ελλήνων ώστε να αποδεχτούν αυτό που τους προβλήθηκε ως μοιραίο, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.
Σε αυτή τη σύντομη σειρά άρθρων, θα προσπαθήσουμε να ξεσκεπάσουμε μερικές από τις πιο καλά κρυμμένες αλήθειες για την ελληνική κρίση, η αποκάλυψη των οποίων ίσως να αλλάξει καθοριστικά την εικόνα που πιθανόν οι περισσότεροι έχουν γι' αυτήν. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί είναι απλή: πρώτα θα αναφέρεται τί έχει υποστηριχτεί από τους Έλληνες πολιτικούς και την Τρόικα για μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα της κρίσης και στη συνέχεια με τη βοήθεια στοιχείων θα βλέπουμε τί ισχύει όντως και ποια είναι η αλήθεια που έγινε προσπάθεια να μείνει κρυμμένη απ' όλους μας.

Η 18η Μπρυμαίρ



www.rizospastis.gr
Του Νίκου Μπογιόπουλου
Μπρυμαίρ (σ.σ.: «ομιχλώδης») ήταν ο δεύτερος μήνας του ημερολογίου που είχε καθιερώσει η Γαλλική Επανάσταση το 1789. Αντιστοιχούσε, περίπου, στο διάστημα από 22 Οκτώβρη μέχρι 21 Νοέμβρη του Γρηγοριανού ημερολογίου.
Η 18η Μπρυμαίρ του 1799 ήταν η ημέρα που οΝαπολέων Βοναπάρτης προχώρησε στοπραξικόπημα και ανακηρύχτηκε πρώτος ύπατος της Γαλλίας.

Η ημερομηνία έγινε πασίγνωστη πολλά χρόνια αργότερα από το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», όπου αναλύει το ταξικό υπόβαθρο που επέτρεψε στον ανιψιό του Ναπολέοντα, τον «μέτριο και γελοίο» Λουδοβίκο Βοναπάρτη, να προβεί στο δικό του πραξικόπημα το 1851.

Η διάσωση του ευρώ δεν είναι η λύση



πηγή: FT (via euro2day)

Καθώς το ευρωπαϊκό καράβι κατευθύνεται στα βράχια, πετάνε τους αξιωματικούς στη θάλασσα. Αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως να δούμε την αποχώρηση των πρωθυπουργών σε Ελλάδα και Ιταλία. Οι πολιτικοί μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως, επιμένουν ότι ένα πράγμα θα μείνει ανέγγιχτο: το ευρώ. Όλες οι ευρωπαϊκές σύνοδοι ολοκληρώνονται με την τελετουργική, πλέον, διακήρυξη ότι η Ευρώπη «θα κάνει ότι χρειάζεται» για να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα. Οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις για διάσωση του ευρώ αποκαλύπτουν μία επικίνδυνη σύγχυση. 

Το ευρώ δεν είναι στόχος αυτός καθαυτός. Το ενιαίο νόμισμα είναι μόνο ένα εργαλείο, που στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής ευημερίας και την πολιτική ευημερία στην Ευρώπη. Πληθαίνουν όμως, οι αποδείξεις ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κατά συνέπεια, είναι πλέον καιρός να σκεφτούμε, όχι πως θα σώσουμε το ευρώ, αλλά πως θα το εγκαταλείψουμε ή τουλάχιστον πως θα επιτρέψουμε στα πιο αδύναμα μέλη να αποχωρήσουν.