Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!



πηγή: Ισκρα
ΕΞΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟ!
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ» ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
Το νόμισμα και η νομισματική πολιτική για κάθε χώρα δεν είναι ένα ουδέτερο πράγμα ή μια ουδέτερη, άνευ σημασίας, λειτουργία, όπως, ίσως, νομίζουν οι περισσότεροι.

Αντίθετα, το είδος του νομίσματος και κυρίως ηνομισματική πολιτική και όσα τη συνοδεύουν παίζουνκρίσιμο, αν όχι και καθοριστικό, ρόλο για τιςοικονομικές εξελίξεις σε μια οποιαδήποτε χώρα.

Στο κείμενο αυτό, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε σε γενικές και αδρές γραμμές, το τι σημαίνει και γιατί είναι απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα μας και για την έξοδο από την κρίση ένα νέο εθνικό νόμισμακαι η εφαρμογή μιας νέας εθνικής προοδευτικής νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προοδευτικής ανασυγκρότησης μιας χώρας.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑ TOΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ Ν. ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟ



πηγή:iskra
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση τηςσυγκυβέρνησης και ειδικότερα το θρίλερ γιαβιβλίο Γκίνες της αναζήτησης προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού, για τον οποίον οι δύο "αστέρες" που ηγούνται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ,επιφυλάσσουν το ρόλο "μαριονέτας". 
Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί το αρχικό φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης σωτηρίας του ευρώ και τουμνημονίου, κ. Λουκάς Παπαδήμος.
Έτσι οι μέχρι τώρα (20:00) πληροφορίες συγκλίνουν πως υπάρχει συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στο όνομα τουαρχικού αουτσάιντερ, κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου (φωτό), ο οποίος την περίοδο αυτή εκτελεί τα καθήκοντα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο.

Με μια μετριότατη θητεία στην ΤτΕ ο Λ Παπαδήμος παίζει για πρωθυπουργός της Ελλάδος....

Πηγή: bankingnews.gr
(upd2)Ξαφνικά όλοι εγκωμιάζουν με τον πλέον περίτεχνο τρόπο την επαγγελματική σταδιοδρομία του Λ Παπαδήμου επί χρόνια συνεργάτης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ειδικά του κ Σημίτη.
Θεωρείται ο επικρατέστερος για πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να λησμονηθεί η μετριότατη απόδοση του στην ΤτΕ που καλλιέργησε μηχανισμούς που οδήγησαν στην φούσκα του 1999. Ωστόσο εσχάτως αναφέρεται ότι υπάρχει εμπλοκή στο όνομα Παπαδήμου καθώς ο ίδιος φέρεται να εμφανίζεται σκεπτικός στο εγχείρημα πρωθυπουργός 100 ημερών, ενώ υπάρχουν και ενδοιασμοί για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.... .Πηγές στα πολιτικά κόμματα αναφέρουν ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν επαφές μεταξύ Παπαδήμου, Παπανδρέου και Σαμαρά.

Sinn του Ιfo: Συμφέρει την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή


Πηγή: Capital
Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκαταστήσει την οικονομική της υγεία όσο βρίσκεται στο ευρώ, δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo),  Hans-Werner Sinn, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι αυτό που αποκαλούν οι πολιτικοί “διάσωση”, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα.

Ο Sinn, ο οποίος έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel, στην οποία αναφέρθηκε τόσο για την όλο και πιο δεδομένη ματαιότητα της ελληνικής διάσωσης όσο και στην πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα.

Το φάσμα του παρία


Πηγή: βλέμμα
Η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που συμφωνήθηκε χθες, έδωσε τέλος στην αγωνία των τελευταίων ημερών: δεν πάμε στην Ανατολή και στη δραχμή, τουλάχιστον όχι τώρα. Τα διεθνή ΜΜΕ ήδη ταξιδεύουν για Ιταλία, στον κυρίως όγκο της χιονοστιβάδας ευρωπαϊκού χρέους. Μένουμε μόνοι, ενώπιον της δανειακής σύμβασης, για την οποία ξέρουμε ελάχιστα, με μια εξαρθρωμένη χώρα κι ένα κουρασμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο με την ψυχή στα δόντια θα παλέψει να υπάρξει υπό επιτροπεία, μέσα σε μια κοινωνία όλο και πιο φτωχή, όλο και πιο καχύποπτη. Θα προσπαθήσει να κυρώσει τη συμφωνία και τα παρελκόμενά της, να αποσπάσει την περίφημη 6η δόση, να συντάξει προϋπολογισμό και να οδηγήσει της χώρα σε εκλογές.

ΚΟΨΙΜΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

To Euro or not to Euro?

 
by Costas Azariadis

Posted on Saturday November 5th, 2011 by C_Azariadis
In two interviews with Hurriyet Daily News (Oct. 11) and The Saint Louis Post-Dispatch (Nov.4), Costas Azariadis advocates a suspension of all interest payments on Greek debt and a return to the drachma as a stopgap measure that will buy Greece time to debate and implement the deep reforms needed for economic prosperity.  Exiting the eurozone will instantly balance the government budget, restore competitiveness to tourism and exports and reverse the income implosion the country is going through. Default will compromise future borrowing, anger the international community and hurt the reputation of the country but costly but continued austerity makes less sense. The real risk from default is that the relief it provides will be wasted in a futile attempt to preserve the status quo and thwart the necessary reforms.
 

Halloween ...


Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Στάθη

Δύο αγγλισμοί έχουν εισαχθεί τελευταίως στον δημόσιο λόγο κι ως συνήθως, λέγοντας ο ένας, επαναλαμβάνοντας ο άλλος, έχουν γίνει του συρμού. Ο ένας: «στο τέλος της ημέρας» (έκφραση η οποία προέρχεται απ' την τελική έκβαση μιας μάχης - που, όπως οι περισσότερες στον Μεσαίωνα, κρατούσε μιαν ημέρα) και ο άλλος: «να κάνει (κάποιος) τη δουλειά», έκφραση συνηθισμένη στον στρατό, τον υπόκοσμο και τις μπίζνες... Χθες και οι δύο αυτοί αγγλισμοί βρήκαν την εφαρμογή τους στο πρόσωπο του Παπανδρέου...
Η μέρα χθες μάδαγε απ' το πρωί τη μαργαρίτα, θα νυχτώσει σήμερα ή δεν θα νυχτώσει;
...θα νυχτώσει
...δεν θα νυχτώσει...
θα νυχτώσει ή θα της έρθει της μέρας κάνας ταμπλάς και θα μας μείνει στα χέρια κόκκαλο, κι
άντε μετά να τρέχεις να δανειστείς νύχτα απ' τη Γερμανία για να νυχτώσει κι εδώ... όλα κι όλα! έχει και τα όριά της η υπερηφάνεια
των τζουτζέδων του δικομματισμού. 

Το «θρίλερ» δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει!



Πηγή: euro2day
του Γ. Παπανικολάου

Το μη χείρον βέλτιστο. Μπροστά στην επαπειλούμενη χρεοκοπία, κακήν κακώς αποκτούμε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», περιορισμένης διάρκειας και προσδοκιών. 

Παρότι ενδέχεται να επιτύχει πρόσκαιρη επικοινωνιακή εκτόνωση (η αντιπολίτευση περιορίζεται στα κόμματα της αριστεράς), διατηρώ ζωηρές αμφιβολίες για αν θααποφορτίσει τα τμήματα της κοινωνίας που αντιδρούν στα μέτρα, για να μην χάσουν δίκαια ή άδικα κεκτημένα. 

Η σήψη του πολιτικού συστήματος και η «απονομιμοποίηση» του, η χύδην ανάμιξη σωστών και λανθασμένων μέτρων το προηγούμενο διάστημα και η έλλειψη οργανωμένου κρατικού μηχανισμού, μάλλον ξεπερνούν τις δυνατότητες υπέρβασης μιας εξ’ ορισμού μεταβατικής κυβέρνησης. 

Ένα κράτος παρίας της ΕΕ πρόγευμα για τον Cthulhu…



Ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος * σχολιάζει τον Οδικό Χάρτη Παπανδρέου-Σαμαρά  

Σαν απάντηση στην εμφανιζόμενη ως απειλή προς τις χρηματαγορές φαίνεται ότι χαράχθηκε απόψε ένας οδικός χάρτης κυβερνητικής διάσωσης του δικομματικού συστήματος διακυβέρνησης ενός κράτους παρία της ΕΕ. Δεν είναι σχήμα λόγου. Αντιθέτως πρόκειται για την έκφραση του πολιτικώς ορθού λόγου του ελληνικού καθεστώτος των διαπλεκομένων, που σε συνεργασία με την ελίτ της Ευρωζώνης αναζήτησαν μία αμφιλεγόμενη μορφή συνεργασίας στο πλαίσιο της διπολικής πολιτικής κυριαρχίας στην Ελλάδα, με την μορφή μεταβατικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουν τον Cthulhu! Αυτός δεν είναι άλλος από το μυθοπλαστικό τέρας των χρηματαγορών που ξυπνά στο Τόκιο για να περάσει την ημέρα του σκορπώντας τον τρόμο, συγκεντρώνοντας παράλληλα τον πλούτο των λαών, ενώ κατασκευάζει τον πλούτο εκείνων που το ταΐζουν με στρατούς ανέργων και λοιπών δυστυχισμένων «πολιτών», οι οποίοι ζουν στην εικονική πραγματικότητα που ο ίδιος ο μύθος του Cthulhu δομεί. Απόψε μπήκαν τα θεμέλια ενός Μεγάλου Συνασπισμού εξουσίας α λα ελληνικά, ο οποίος εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως πρόπλασμα εξουσίας, συστήνοντας μία καρικατούρα κυβέρνησης που αποσκοπεί στο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Αφού δηλαδή πρώτα διαμορφώσει το «πιάτο» που θα προσφερθεί στον Cthulhu και πολιτικές συνθήκες ώστε μετά τις εκλογές ο Μεγάλος Συνασπισμός να καταστεί κυβερνητικός μονόδρομος για την χώρα μας.


Οι εταιρείες που κυβερνούν την Ευρώπη



Ρεπορτάζ: Βάλια Μπαζού
Δυστυχώς, δεν πρόκειται για θεωρίες συνωµοσίας, αλλά για την τραγική πραγµατικότητα που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι δοµικές, οι θεσµικές αποφάσεις σε όλους τους κρίσιµους τοµείς λαµβάνονται κάτω από την ισχυρή πίεση - καθοδήγηση των συµφερόντων που εκπροσωπούν τους µετρηµένους στα δάχτυλα µεγάλους παίκτες των αγορών. Τα λόµπι των µεγάλων συµφερόντων είναι πανίσχυρα στις Βρυξέλλες και οριοθετούν χειρουργικά το πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς νόµους που διέπουν τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα και τους τοµείς της ενέργειας και του πετρελαίου. Τοµείς που χαρακτηρίζονται είτε από την έλλειψη κανόνων και διαφάνειας είτε από την υιοθέτηση µέτρων που ευνοούν, σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, τις πολυεθνικές, τις πανίσχυρες τράπεζες επενδύσεων και γενικά αυτό που τελευταία προσδιορίζεται γενικά και αόριστα ως «αγορές». Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηµατοπιστωτικό λόµπι έχει καταφέρει να οδηγήσει την Κοµισιόν στη µη λήψη κανόνων διαφάνειας για τη ρύθµιση των αγορών, ενώ το λόµπι του άνθρακα έχει υποχρεώσει την Κοµισιόν σε δειλά βήµατα για

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ--ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ!!!


ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 23/10/2011 ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!!! 
«Αυτή τη στιγµή, η πιο αποτελεσµατική και συνετή οδός είναι να εφαρµοστεί η συµφωνία των ευρωπαίων ηγετών που επετεύχθη τον Ιούλιο και να ενισχυθεί κατάλληλα» τονίζει σε άρθρο του στο «Βήµα της Κυριακής» (και για τους «Financial Times») ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λ. Παπαδήµος. Ο κορυφαίος σύµβουλος επί των οικονοµικών του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προειδοποιεί για ενδεχόµενες σοβαρές επιπτώσεις ενός µεγάλου µη εθελοντικού κουρέµατος του χρέους για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταµεία, την πραγµατική οικονοµία και τελικά τον έλληνα φορολογούµενο. Κινούµενος µεταξύ Βοστώνης (όπου διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Harvard), Φραγκφούρτης (έδρα της ΕΚΤ), Βρυξελλών και Αθήνας ο κ. Παπαδήµος έχει αναλάβει το τελευταίο διάστηµα έναν άτυπο αλλά ουσιώδη ρόλο εκπροσώπησης της Ελλάδας και εξισορρόπησης των πιέσεων που ασκούνται από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Το κύρος και η αναγνωρισιµότητα που διαθέτει στη διεθνή σκηνή τον καθιστούν αξιόπιστο συνοµιλητή των ευρωπαίων εταίρων, των παραγόντων του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείο και πολύ περισσότερο της ΕΚΤ.