Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Γιώργος Δελαστίκ: "Ρημάζουν την Ελλάδα Βενιζέλος Παπανδρέου"


Πηγή: επίκαιρα 
Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του...
 
Γιώργος Δελαστίκ: Ρημάζουν την Ελλάδα Βενιζέλος Παπανδρέου
 δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα φτάναμε στο σημείο οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εμπόρων να κατηγορούν δημοσίως τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπαν δρέου –είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τρομάρα του!– και την κυβέρνησή του ως... αντεργατικούς απατεώνες και δωσίλογους! Δυστυχώς, όχι μόνο έγινε κι αυτό, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν έχουν και καθόλου άδικο στις κατηγορίες τους!
«Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μια χούφτα τεχνοκρατών “μερικής απασχόλησης” (Σ.Σ.: εννοεί την τρόικα) σε συνεργασία με κάποιους λίγους “πρόθυμους γενίτσαρους” θα δείξουν ευαισθησία στην προαλειφόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.
Καταπέλτης ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος: «Ο ΣΕΒ έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό», τόνισε.

Το χρέος της ελευθερίας



ΠΗΓΗ: Καθημερινή 21/10
Tου Παντελη Μπουκαλα

Παρά την «όξινη βροχή» της Τετάρτης, με τα δακρυγόνα της και τα ασφυξιογόνα· παρά τις σπασμένες κεφαλές, τα μπουκωμένα πνευμόνια και τη βραχνάδα στη φωνή· παρά τον μισό αυθόρμητο - μισό καλλιεργημένο φόβο των επεισοδίων, που τα πυροδοτούν οι ιδεοληπτικοί της «σύγκρουσης» (θα πρέπει πάντως να ήταν η πρώτη φορά που ακόμα και στα κανάλια ακούστηκε ότι δεν φορούσαν κουκούλα ή κράνος όλοι όσοι πέταγαν πέτρες ή ό,τι άλλο, δίνοντας υλική μορφή στον θυμό τους, και δεν ήταν όλοι τους «πιτσιρικαρία», αλλά και άνθρωποι μεσόκοποι που δεν βλέπουν πώς αλλιώς να δηλώσουν σαφέστερα την απελπισία τους και, πετροβολώντας, ήθελαν να σπάσουν τη βιτρίνα πίσω από την οποία εκτίθενται οι πολύχρονες αυταπάτες τους)· παρά την αίσθηση, την πεποίθηση πιθανόν, ότι όλα έχουν παιχτεί, κι έχουν παιχτεί αλλού και από άλλους, και ότι η φωνή λαού, όσοι ισχυρή, δεν φτάνει όχι στις Βρυξέλλες αλλά ούτε καν στου Μαξίμου· παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος, πολύς και αποφασισμένος, ξαναβγήκε στους δρόμους που οδηγούν στο Σύνταγμα και στη Βουλή.

Χωρίς Βαστίλη, χωρίς ανάθεμα, υπάρχει τόπος και για μένα;



Κ. Χαριτάκης
Ενώ υπάρχει νεκρός διαδηλωτής από την κρατική καταστολή, σήμερα το «κίνημα» μετράει τα στενά κομματικά «οφέλη» και ζημιές από τα γεγονότα, αντί να ξεχυθεί ξανά στο δρόμο ενάντια στο καθεστώς που δολοφονεί.
Η χθεσινή μέρα ήταν ένα μεγάλο δώρο προς την κυβέρνηση και το καθεστώς. Το μεγαλύτερο μετά τη μεταπολίτευση, σε μαζικότητα, οργή και αποφασιστικότητα, απεργιακό διήμερο αποσυντέθηκε «εκ των έσω».
Ιστορική η ευθύνη του ΚΚΕ που λειτούργησε ανοιχτά και απροκάλυπτα ως βραχίονας του κράτους, αναλαμβάνοντας με στρατιωτικό τρόπο την περιφρούρηση της Βουλής απέναντι στα πλήθη των διαδηλωτών.

Η «ομερτά» έσπασε την… ομερτά!


ΠΗΓΗ: Ελεύθερη Ζώνη
της Σ. Βούλτεψη

Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να παραμένει στην εξουσία και να κυβερνά επί ερειπίων έχει οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη καταστροφή και από αυτήν την δημοσιονομική.

Στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, που είναι οικονομικός, και στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, με άγριες συγκρούσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτε, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το ευρώ θα χαθεί και η Ευρώπη θα διαλυθεί αν δεν σωθεί τώρα η Ελλάδα και στη χώρα μας έπεφτε ο πρώτος νεκρός, στο κοινοβούλιο ξεσπούσε καυγάς επειδή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη λέξη «ομερτά» (νόμος της σιωπής).


Ευρώ: το ορφανό νόμισμα...


πηγή: Monthly Review
του ΛΟΥΤΣΙΟ ΚΑΡΑΤΣΙΟΛΟ

Μπορεί ένα νόμισμα το οποίο γεννήθηκε από φόβο, αντί από συμφέρον, να επιβιώσει; Το μόνο νόμισμα στην ιστορία χωρίς κράτος να το στηρίζει ήταν μια ανταμοιβή για τη γερμανική ενοποίηση η οποία έγινε αποδεκτή με άγχος και γερμανοφοβία. Για να αντιμετωπισθεί η παρούσα κρίση, η ιδέα μιας νέας «Γερμανικής Αυτοκρατορίας» δεν τίθεται καν στο τραπέζι.

Δεν υπάρχει αυτό που ονομάζεται Ευρώπη. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Γερμανία να δημιουργήσει την Ευρώπη για να την καταλάβει. Κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή όχι με την προκλητική θέση για την αναγκαιότητα ενός είδους «Γερμανικού Δημοκρατικού Ράϊχ» σαν τη μόνη βιώσιμη μακροχρόνια συνταγή, αν θέλουμε πραγματικά να αποφύγουμε την κατάρρευση του ευρώ. Το θέμα είναι ότι μια νέα «Γερμανική Αυτοκρατορία», μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της αντίστοιχης μεσαιωνικής, στην οποία ηγήθηκε ο φωτισμένος αυτοκράτορας Φρειδερίκος ΙΙ, είναι απλά εκτός συζήτησης.

Greece's lines now are clear


Πηγή: Guardian
του Κ. Δουζίνα

The workers in a small bakery in central Athens announced this week that, while they would not close because they serve many vulnerable people, they were joining the two-day general strike by charging all products at cost. An unexpected surprise in these hard times for their customers, but an ordinary story of the life of resistance and kindness in the Greek capital. At the same time, no minister or MP can appear in public without being heckled or "yoghurted" (the Greek-style "pieing").
Greece is split in two. On one side are politicians, bankers, tax evaders and media barons supporting the most class-driven, violent social and cultural restructuring western Europe has seen. 

Η πιο άγρια λιτότητα στην Ελλάδα...

Πηγή: ΜΑΑ
Eιδική έρευνα των Financial Times
alt
Σε άρθρο  της 18-10-2011 η εφημερίδα Financial Times παρουσιάζει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ε.Ε. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι φορολογικές αυξήσεις και οι μειώσεις δαπανών στην Ελλάδα κατά νοικοκυριό οδηγούν σε απώλεια του 14% του  οικιακού εισοδήματος. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία η απώλεια είναι το 7% του εισοδήματος. Στην Ισπανία είναι το 5% του οικιακού εισοδήματος. Στην Ιταλία η απώλεια είναι το 3% του οικιακού εισοδήματος.
Με βάση τα στοιχεία αυτά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έχει διπλάσια απώλεια από το νοικοκυριό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τριπλάσια σχεδόν από το νοικοκυριό της Ισπανίας, πενταπλάσια σχεδόν από της Ιταλίας. Αν δε συγκριθεί και με το νοικοκυριό της Γερμανίας η απώλεια του ελληνικού νοικοκυριού είναι δεκατέσσερις φορές περισσότερη.

Ξεψυχώντας σε ένα παγκάκι στο Σύνταγμα.



Πηγή: left liberal synthesis
Έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες από το θάνατο του συνδικαλιστή του Πάμε και στο διαδύκτιο κυκλοφορεί video με αποσπάσματα από τις τελευταίες του στιγμές στο παγκάκι του Συντάγματος. 

Πρόκειται για την αποκορύφωση του on line show που αποτελούν οι διαδηλώσεις την τελευταία πενταετία. Με την διάδοση της ψηφιακής αναμετάδοσης οι διαδηλώσεις έχουν πλέον κάτι από τα θεάματα του Μπιρσίμ το 80. Δεν μπορείς να διακρίνεις την αξία του γεγονότος από την ψηφιακή αναπαραγωγή του. Η κοινωνία βυθίζεται στην κρίση και η κρίση βυθίζεται στην οπτικοποίηση της. Οι σκηνοθετικές ανησυχίες των πολλαπλών θεαμάτων με ψηφιακά μέσα, όπου οι ηθοποιοί βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους και τους θεατές την ώρα της παράστασης και οι θεατές βλέπουν τη θεατρική σκηνή και μια οθόνη ταυτόχρονα , μάλλον αποδείχθηκαν προφητικές παρά την προφανή μανιέρα τους. Για όποιον δεν ήταν μπροστά στο θάνατο του Κοτσαρίδη , έχει προνοήσει η τεχνολογία και θα μπορεί εφεξής να απολαμβάνει το θέαμα.

Η επιστολή Βενιζέλου αποκαλύπτει το έγκλημα κατά των εργαζομένων !!!



Πηγή: Listonplace
Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο… καθηγητής, αντιπρόεδρος και τσάρος της οικονομίας κ. Βενιζέλος δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει την επιστολή του προς την Κ. Λαγκάρντ στις 27 Σεπτεμβρίου.
Είναι η επιστολή που του είχε ζητηθεί (μαζί μ’ αυτή του πρωθυπουργού) ως προϋπόθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα η οποία είχε φύγει από την Αθήνα. Τότε θυμίζουμε ο κ. Βενιζέλος επέμενε ότι δεν υπάρχει θέμα με την τρόικα, ότι ήταν προγραμματισμένη να φύγει και να ξαναγυρίσει. Λίγο μετά βέβαια μετέβη στις ΗΠΑ κι έπεσε γονατιστός  ζητώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Με άλλα λόγια: Πήγε ο κ. Βενιζέλος να μπλοφάρει με την Τρόικα, αλλά αυτή του έκανε κόντρα ρελάνς και του τα …πήρε όλα. Τους τα έδωσε όλα ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Και επιπλέον προεξόφλησε και την ψήφο των βουλευτών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ





Το κίνημα «Δεν Πληρώνω» αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κομμάτι του ευρύτερου Λαϊκού και Εργατικού κινήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή εκφράζει βαθιές λαϊκές ανάγκες οι οποίες στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία γίνονται ακόμη βαθύτερες. Εκτός των άλλων το κίνημα «Δεν Πληρώνω» προσφέρει και ένα μέσο έκφρασης της αγωνιστικής διάθεσης των κοινωνικών στρωμάτων που βάλλονται από την απύθμενη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος που πλέον βρίσκεται σε αποσύνθεση. Στα πλαίσια του αταλάντευτου αγώνα που δίνει το κίνημά μας τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες αμεσοδημοκρατικές δράσεις και συνελεύσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. 


Υπενθυμίζω για να μην εκτίθεστε…Το άρθρο 37 το ζήτησε η τρόικα


Πηγή: Γ. Παπαιωάννου

Υπενθυμίζεται σε κάποιους φίλους blogger που τρέχουν να  “κοτσάρουν” την άποψη ότι η κυβέρνηση έβαλε μόνη της το άρθρο 37 καθώς -αυτό δεν υπήρχε στις επιστολές Παπανδρέου Βενιζελου- ότι το άρθρο 37 μπήκε με mail από την Τρόικα.
Το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας στις 2 Οκτωβρίου, λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον Γ. Κουτρουμάνη, έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Η τρόικα ζητεί την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη μείωση και το πάγωμα του βασικού μισθού, μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη, καθώς και «άλλες χώρες με παρόμοιες συνθήκες μείωσαν τον κατώτερο μισθό για να βελτιώσουν τις προοπτικές της απασχόλησης».
Υποστηρίζει επίσης, ότι «ένας περαιτέρω λόγος για να μειωθούν οι μισθοί και να υπάρξει μια μετριοπαθής μισθολογική ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα» είναι ότι με τον τρόπο αυτό «θα βοηθηθεί η απορρόφηση εργαζομένων που πρέπει να απελευθρωθούν από τον δημόσιο τομέα».