Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Michael Hudson: The Greek People Never Agreed to the Debt or Austerity




Is Time Ripe to Abandon the IMF?



The IMF Independent Evaluation Office (IEO) published on February last their IMF Performance in the Run-Up to the Financial and Economic Crisis, which gives an account of the Fund's "cultures".
Generally, audit or evaluation reports of international organizations, internal or quasi-internal, act as validation for the organization's mistakes and have no practical consequences.
Such reports let us know that the organization has done this or that wrong, or that it was unable to assess the result of a five-year loan period owing to a lack of the relevant indicators, or that a certain policy or practice did not yield the expected results.

Κοινή δήλωση οργανώσεων για τα χαράτσια


altΠΗΓΗ: ΕΟΣ
Οι πολιτικές οργανώσεις και σχηματισμοί που υπογράφουμε πιο κάτω, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για το ζήτημα των χαρατσιών που επιβάλλονται στο λαό και συναποφασίσαμε τα εξής:


1. Καλούμε το λαό να μην τα πληρώσει τα συνεχή χαράτσια που του επιβάλλονται. Καλούμε το λαό περήφανα να αντισταθεί και να αρνηθεί να πληρώσει για μια ακόμη και πολλοστή φορά τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, επιβίωσης, δικαιοσύνης. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στηρίζουμε αποφασιστικά και δραστήρια με τη συμμετοχή μας και το παράδειγμα μας το «Δεν πληρώνω τα χαράτσια»

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ



Τετάρτη, εχθές, 12 Οκτώβρη οι Επιτροπές Αγώνα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ έδωσαν
δυναμικά το παρόν μαζί με μέλη των Συλλόγων δανειοληπτών στα
Ειρηνοδικεία Πειραιά, Αθήνας και Πάτρας αποκλείοντας τις δικαστικές
αίθουσες που θα συζητούνταν πλειστηριασμοί σπιτιών απο τις τράπεζες
κατά συμπολιτών μας. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ. Εκατοντάδες
συμπολίτες θα συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια που με κόπο και ιδρώτα
απόκτησαν, πλήρωσαν υπέρογκα πανωτόκια και σήμερα αντιμέτωποι με την
ανεργία, τη μείωση των εισοδημάτων και την ακρίβεια κινδυνεύουν να
μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο για μια φούχτα χιλιάρικα. 
 
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. Η αντίσταση της κοινωνίας εξαρτάται απο την ανάπτυξη της
αλληλεγγύης των εργαζόμενων απέναντι στη λυκοσυμμορία των αγορών και
των τραπεζών, στην κυβέρνηση την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ./ 
 
 
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ  ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
--
www.denplirono.info

Η έκτη δόση και γιατί πρέπει να την αρνηθούμε!


Τρομοκρατήστε αυτούς που σας τρομοκρατούν με την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ!

Η τρόικα ασκεί με την 6η δόση των 8 δις ευρώ έναν από τους μεγαλύτερους, πιο ειδεχθείς και βρώμικους εκβιασμούς που έχει υποστεί ποτέ χώρα!

Η κυβέρνηση, αλλά και το αστικό κατεστημένο, αντί να αποκρούσει τον ωμό εκβιασμό, δυστυχώς, υποχωρεί, υποκύπτει και εκλιπαρεί!

Στο όνομα της 6ης δόσης η κυβέρνηση έχει επιβάλλει και προωθεί μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τόση αγριότητα και με τόσο πραξικοπηματικές διαδικασίες έχει δεχθεί ένας λαός.

Τι παίζεται;


Πηγή: protagon
του Γ. Βαρουφάκη

Αυτές τις μέρες αναγκάζομαι να ανατρέξω στην παλιά μου τέχνη (την Θεωρία Παιγνίων) για να καταλάβω τι γίνεται. Όχι βέβαια ότι υπάρχει κάποια θεωρία μαγική που θα μας δώσει τις απαντήσεις. Κανένα μαθηματικό θεώρημα δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η τρόικα έβαλε ως όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης την μείωση των ελάχιστων (ήδη τρισάθλιων) μισθών του ιδιωτικού τομέα. Εκεί όμως που μπορεί να βοηθήσει η παλιά μου τέχνη είναι στο να ξαναδούμε την ισχύουσα κατάσταση πιο καθαρά, τοποθετώντας τα διάφορα πιόνια-παίκτες στην σκακιέρα των εξελίξεων, μελετώντας την θέση του καθενός, τον σκοπό και τους περιορισμούς του, με την ελπίδα ότι, παρατηρώντας τα έτσι διατεταγμένα, θα καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει.
Κάτι τέτοιο θα προσπαθήσω επιλέγοντας τρία τέτοια πιόνια-παίκτες η μελέτη των οποίων μπορεί να βοηθήσει να δούμε λίγο πιο καθαρά "τι παίζεται": (1) Τις ευρωπαϊκές τράπεζες (τις γαλλο-γερμανικές ιδίως), (2) την Γερμανική Κυβέρνηση, και (3) τις ΑΜΠ χώρες (δηλαδή, τις Ακόμα Μη Πτωχευμένων), π.χ. Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο. Ας δούμε το κάθε πιόνι-παίκτη ξεχωριστά, εστιάζοντας στους στόχους και στους περιορισμούς του.


Περί πορνείας, προαγωγών και πολιτικής


Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«Η πολιτική τους δεν διαφέρει πολύ από τη νομιμοποιημένη πορνεία. Η πόρνη συλλαμβάνεταιόταν κάνει πεζοδρόμιο, αλλά οι πολιτικοίανταμείβονται με προεκλογικές χορηγίες όταν ξεπουλούν την ψυχή τους στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Από όλη αυτή την εκπόρνευση – το χρήμα που αλλάζει χέρια και τις προσφερόμενες υπηρεσίες – ο μοναδικός που πηδιέται πραγματικά είναι ο κοσμάκης».
Η... τολμηρή αυτή άποψη δεν διατυπώθηκε από κάποιον δημοσιογράφο ή αναλυτή του «Π». Aνήκει στον οικονομολόγο Τζέραλντ Σελέντε, ιδρυτή και διευθυντή του The Trends Research Institute, και διατυπώθηκε στην οικονομική επιθεώρηση Trends Journal, της οποίας είναι εκδότης. Την ανέφερε χθες ο εξαίρετος συνάδελφος Ρούσσος Βρανάς στην εφημερίδα «Τα Νέα», στη στήλη του Δρόμοι(παρεμπιπτόντως, μία από τις τέσσερις - πέντε ποιοτικότερες και πιο τεκμηριωμένες στον αστερισμό τωνφτωχών σε πρωτοτυπία και εγκυρότητα ελληνικών ΜΜΕ).

ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ: ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΓΑΠ!



Πηγή: ΙΣΚΡΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΞΟΡΚΙΖΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ!
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Την ύπαρξη συνομιλιών σε επίπεδοΕυρωζώνης για τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, μετέφερε ο Γ. Παπανδρέου στη σημερινή (12.10) συνεδρίαση τουΥπουργικού Συμβουλίου. Ο ίδιος ελπίζει σε "γενναίες λύσεις"τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της23ης Οκτωβρίου όσο και στη συνεδρίαση των G20 στις 3 Νοέμβρη.
 
Την ίδια στιγμή το Reuters, κάνει λόγο για σχέδια περικοπής του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε ποσοστό 30% - 50%, επικαλούμενο δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της Ευρωζώνης οι οποίοι δεν κατονομάζονται.
Είναι πραγματικά εξωφρενικό η κυβέρνηση που έχει επιβάλει εδώ και 1,5 χρόνο τη μνημονιακή λεηλασία στο όνομα της "αποτροπής της χρεοκοπίας", σήμερα να κάνει λόγο για συζητήσεις "ελάφρυνσης" του χρέους και μη - ομολογούμενης ανοιχτά "συντεταγμένης χρεοκοπίας".

Με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται η κρίση



ΠΗΓΗ: euro2day
By Martin Wolf
O κ. David Cameron, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τους ηγέτες της ευρωζώνης να υιοθετήσουν προσέγγιση «μεγάλου μπαζούκα». Ο κ. Barrack Obama, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Nicolas Sarkozy, μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, και άσκησε πιέσεις για δράση. Ο κ. Herman Van Rompuy, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποσχέθηκε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 23 Οκτωβρίου «για να οριστικοποιήσουν την ευρεία στρατηγική» τους. Έτσι, οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα πλάνο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέχρι τη σύνοδο του G20 τον Νοέμβριο.

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι ότι η κρίση θα τελειώσει σύντομα; Όχι.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ




Το Κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" (www.denplironodenplirono.com), ως αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού λαϊκού Κινήματος, και σάρκα από τη σάρκα των αγωνιζόμενων αυτής της κοινωνίας, στηρίζει και συμμετέχει με δεκάδες μέλη του, στην Κατάληψη του Μηχανογραφικού της ΔΕΗ από τους εργαζόμενους.
Καλούμε όλο το λαό να συμμετέχει και να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα αυτό, γιατί είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια, αγώνας για την ίδια τη ζωή.
Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στα ληστρικά χαράτσια, της κατοχικής κυβέρνησης της τρόικα και των μνημονίων, μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων σε ΔΕΗ και εφορίες περιοχών της Αθήνας και της επαρχίας καθώς και στα κεντρικά (Χαλκοκονδύλη).
Ας δώσουμε όλοι μαζί σε αυτή τη συμμορία, των κυβερνώντων και των αφεντικών τους μεγαλοεργολάβων και τραπεζιτών, ένα ηχηρό χαστούκι, που θα είναι η απαρχή της ανατροπής τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ (Ταύρος, οδός Πειραιώς 247, στο ύψος της Χαμοστέρνας).

-ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ-ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ!
-ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ
-ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

www.denplironodenplirono.com                                          www.oxidiodia.gr

                                                                         ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Societe Generale: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας, πιθανή της Πορτογαλίας - Γιατί οι φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υπερεκτιμηθεί....



Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας η Societe Generale, χωρίς να διστάζει παράλληλα να επισημάνει ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να θεωρείται πιο αναμενόμενη από την κατάρρευση της Lehman το 2008. Μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι τη μοίρα της χώρας μας στο δρόμο για τη χρεοκοπία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και η Πορτογαλία. Παράλληλα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πως θα κατορθώσουν να διαχειριστούν Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, το ντόμινο των αρνητικών επιπτώσεων που θα πυροδοτήσουν τυχόν ελληνική και πορτογαλική χρεοκοπία.
Σε έκθεσή του με τίτλο "Εuropean Banks: Priced for turmoil, waiting for resolution", ο οίκος εστιάζει την προσοχή του στην πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων, υπό το βάρος της κρίσης χρέους.
Παρά τους αυξημένους φόβους η ευρωπαϊκή οικονομία να εισέλθει σε υφεσιακό καθεστώς και την κρίση χρηματοδότησης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, η Societe θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, απορρίπτοντας τις θέσεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Αν και βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο να σημειωθούν μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις στο προσεχές μέλλον, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση overweight για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 
Στη συνέχεια, οι αναλυτές της Societe παραθέτουν δύο πιθανά σενάρια, όπου και εξετάζεται το μέγεθος των απωλειών που θα προκύψουν στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών, από ενδεχόμενα haircut σε κρατικό χρέος.