Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Πορτογαλία η τρόικα κάνει ό,τι έκανε παντού


ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Όλα δείχνουν ότι η ύφεση στην Πορτογαλία βαθαίνει. Πάγωμα μισθών και συντάξεων,
περικοπές κοινωνικών δαπανών, μηδενικές προσλήψεις στο δημόσιο, λιτότητα.
Για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μιλήσαμε με την συντρόφισσα
Ζοάνα Μορτάγκουα, μέλος του πολιτικού γραφείου του Μπλόκο.
Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Ποια είναι η σήμερα η κοινωνική πραγματικότητα στην Πορτογαλία;
Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει μετά τον ερχομό του ΔΝΤ, είναι ότι συνεχίζονται από την νέα κυβέρνηση δεξιάς και ακροδεξιάς, όσα είχε ξεκινήσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι οι σοσιαλιστές επέβαλαν τα τρία πακέτα σκληρής λιτότητας και προσπάθησαν να περάσουν και το τέταρτο με βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και κρατικές δαπάνες. Έτσι, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Mark Weisbrot: Η Γερμανία έπαιξε καταστροφικό ρόλο για την Ελλάδα


ΠΗΓΗ: Κουτί της Πανδώρας
Του Γιάννη Καρτερού

«Ο ρόλος της Γερμανίας ήταν καταστροφικός για την εξέλιξη του χρέους στην Ελλάδα, με την τρόικα να ασκεί οπισθοδρομική πολιτική, δυσκολεύοντας την ανάκαμψη της χώρας», δήλωσε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Mark Weisbrot αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως λύσεις υπάρχουν, αλλά εκτός Ευρώπης.
Διαπραγματεύσιμα δάνεια με χώρες της Ασίας, αλλαγή δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, διεύρυνση της αγοράς. «Αυτά χρειάζεται η Ελλάδα για να τονώσει εκ νέου την οικονομία της. Με ή χωρίς χρεοκοπία.»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Συσάχθεια
Με τον 1ο εφαρμοστικό νόμο του μεσοπροθέσμου λεγόμενου προγράμματος (Μνημόνιο με τους ξένους δανειστές) που ψήφισε τον Ιούνιο του 2011 η «ελληνική κυβέρνηση» με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών επιβάλλονται στον ελληνικό πληθυσμό επαχθείς φόροι, σε κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος, κάθε έννοιας δικαίου ως προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων στους φόρους αυτούς φυσικών προσώπων, οι οποίοι τους εξοντώνουν σε παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της σχετικής νομολογίας (Ο.Η.Ε.) προς αποκλειστικό όφελος των δανειστών και για την εξάλειψη του ρίσκου που ανέλαβαν ως ομολογιούχοι πχ δανειστές για να απολαύσουν υψηλότερα επιτόκια.

Διοικητής Τράπεζας της Αργεντινής: "Παράλογο να εξοφληθούν οι Γερμανοί κα να εξοντωθεί η Ελλάδα"!


Πηγή: defence.net

Η φωνή της λογικής για το ελληνικό χρέος και την διαχείρισή του ακούστηκε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και μάλιστα από τους παθόντες Αργεντίνους: «Δεν έχει καμία λογική να δίνονται χρήματα στην Ελλάδα για να ξεπληρώσει τους Γερμανούς. Όλα αυτά τα προγράμματα βοήθειας δεν έχουν οικονομική λογική. Θα εξοντωθεί η Ελλάδα έτσι».
«Αυτό που συμβαίνει είναι γελοίο. Εάν αυτές οι χώρες (σ.σ.: Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) κάνουν ό, τι συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματά τους, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, στο τέλος του 2012 το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ τους θα είναι μεγαλύτερο από το φετινό»! Και βέβαια θα είναι μικρότερο γιατί οι απολύσεις στο δημόσιο μειώνουν το ΑΕΠ! Αυτά τα βασικά οικονομικά δείχνουν να τα αγνούν στην κυβέρνηση που δένουν καθημερινά τη χώρα όλο και πιο ασφυκτικά στο γερμανικό άρμα.

Έτσι, άμεση παύση πληρωμών προτείνει για την Ελλάδα ο Mario Blejer, διοικητής της Τράπεζας της Αργεντινής, προκειμένου να σταματήσει η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το χρέος είναι αδύνατο να εξοφληθεί», δήλωσε ο Blejer, ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας από το 2003 έως το 2008, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει», τόνισε.
Τα προγράμματα διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι προσπάθειες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μεγαλύτερο χρέος και θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μια ελληνική χρεοκοπία θα ωθήσει την Πορτογαλία να κάνει το ίδιο, ενώ θα θέσει την Ιρλανδία «υπό πίεση για μια συμβολική έστω χρεοκοπία», υποστήριξε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Αρνήθηκα τη θέση του υπουργού για να μη γίνω κλέφτης, ψεύτης και τεμπέλης»


Κάπου στη δεκαετία του '60, στη μακρινή Βολιβία της Λατινικής Αμερικής, ο μικρός Οσκαρ είδε μια φωτογραφία που έδειχνε Ελληνες θαλασσινούς. Του έκανε μεγάλη εντύπωση το καπέλο που φορούσαν.
Εδώ και 12 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας, που κατάφερε να ακυρώσει τα σχέδια των διεθνών τραπεζών και της τότε κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων
Εδώ και 12 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας, που κατάφερε να ακυρώσει τα σχέδια των διεθνών τραπεζών και της τότε κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων
πηγή: ελευθεροτυπία


Οταν έγινε 16 ετών, ξεκίνησε να δουλεύει στα ορυχεία και επτά χρόνια αργότερα σε μηχανουργείο. Σήμερα, στα 56 του, φορά πάντοτε ένα καπέλο σαν εκείνο που είχε δει στη φωτογραφία. «Οταν θέλω να περνώ απαρατήρητος, απλώς το βγάζω», λέει χαμογελώντας. Εχει όμως καταφέρει πολύ περισσότερα, καθώς εδώ και 12 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας, που κατάφερε να ακυρώσει τα σχέδια των διεθνών τραπεζών και της τότε κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. «Τότε που θέλησαν να μας απαγορεύσουν να μαζεύουμε ακόμη και το νερό της βροχής»!
Ο Οσκαρ Ολιβέιρα απέκτησε έξι παιδιά, δεν σπούδασε και αρνήθηκε δύο φορές τη θέση υπουργού που του πρότεινε ο πρόεδρος Μοράλες, «για να μη γίνει κλέφτης, ψεύτης και τεμπέλης».

φουαγιέ



* Στα σχολεία διδάσκονται αυτοί που τόλμησαν και όχι όσοι φυγομάχησαν, δήλωσε ο Γιώργος κι έτσι καταλάβαμε γιατί καθυστέρησαν να τυπωθούν τα σχολικά βιβλία...
* Θα περιέχουν τα κατορθώματα του πρωθυπουργού!
* Είναι, όμως, τόσο πολλά που δεν τα προλαβαίνουν οι προσωπικοί συγγραφείς του...
* Κάθε μέρα και μία νέα νίκη! Εχουν χάσει πια το μέτρημα...
* Και φυσικά, στα νέα βιβλία δεν θα υπάρχει ούτε γραμμή για Καραμανλή και Σαμαρά...

Το Μνημόνιο έφερε χρεοκοπία



ΠΗΓΗ: Sofokleous10
Tη δική της 11η Σεπτέμβρη ζει η Ελλάδα εδώ και ημέρες με αφορμή την ολική επαναφορά των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας μας, όχι μάλιστα από κάποιο τυχαίο κέντρο εξουσίας αλλά από την πηγή όλων των αποφάσεων: την Γερμανία. Το δημοσίευμα του περιοδικού Σπίγκελ βάσει του οποίου το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει επεξεργαστεί σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα οποία μάλιστα κρίνει αρκούντως καθησυχαστικά καθώς δεν ισοδυναμούν με την συντέλεια του κόσμου (διαχειρίσιμες θα είναι οι συνέπειες με τα δικά τους λόγια) και πολύ περισσότερο σχετικές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων δείχνουν ότι ο χρόνος τελείωσε κάπως απότομα για την Ελλάδα. Η εικόνα ωστόσο συμπληρώνεται, προσφέροντας μια πρόσκαιρη ανακούφιση, με πληροφορίες που φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα Wall StreetJournal προερχόμενες από το ΔΝΤ βάσει των οποίων η κρίσιμη δόση των 8 δισ. θα δοθεί.