Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίον κρίσης: 09.09.11



Πηγή: protagon.gr
του Γ. Βαρουφάκη
Το καλοκαίρι που φεύγει μπορεί να μας έστειλε στις παραλίες αλλά την ίδια ώρα ενέτεινε την καταστροφική πορεία στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Κρίσης. Το Δελτίον Κρίσης επανέρχεται κάθε Παρασκευή για να συνοψίζει τις εξελίξεις ενός φθινόπωρου που προμηνύεται εξ ίσου εκρηκτικό.
Η Κρίση εξελίχθηκε γοργά και στα τρία επί μέρους μέτωπά της: (Α) Τραπεζικό σύστημα, (Β) δημόσιο χρέος, (Γ) πραγματική οικονομία. Το σημερινό δελτίο ξεκινά δίνοντας τις πολύ βασικές εξελίξεις σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς προτού κάνει μια αναδρομή στο τι συνέβη από το προηγούμενο δελτίο.

German Finance Minister Prepares for Possible Greek Bankruptcy




With doubts growing about Greece's ability to implement important savings measures and reforms, there are concerns that insolvency may be inevitable. In Germany, officials in Wolfgang Schäuble's Finance Ministry are exploring what Athens' financial collapse would mean for the euro zone.
The European bailout mechanism, the European Financial Stability Facility (EFSF), is playing a key role in those considerations. Soon the EFSF is expected to be given new powers agreed to by European leaders at a special euro crisis summit in late July. Two instruments at the EFSF's disposal are at the forefront of the Finance Ministry's scenarios.
German Finance Minister Wolfgang Schäuble, who is reportedly doubtful that the country can be saved from bankruptcy, is preparing for the possibility of Greek insolvency. Officials in his ministry are currently reviewing scenarios for handling such a situation, exploring what it might mean for the rest of the euro zone. Under the first scenario for a Greek bankruptcy, the country would remain in the euro zone. Under the other, Athens would abandon the common currency and reintroduce the drachma.

Κίνδυνος κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο Φθινόπωρο - Ανησυχίες για στάση πληρωμών και πιθανού οικονομικού αδιεξόδου των εγχώριων τραπεζών – To TXΣ θα διασώσει το τραπεζικό σύστημα;… έρχεται και το credit event



Πηγή: Banking News
Π. Λεωτσάκος

To Φθινόπωρο του 2011 ίσως μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο Φθινόπωρο της ελληνικής οικονομίας. Ο κίνδυνος κατάρρευσης λόγω στάσης πληρωμών έχει αυξηθεί  κατακόρυφα ωστόσο θα πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη ώστε η χώρα να παραμείνει εντός του ευρώ και να δώσει μάχη εντός του ευρώ. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν το επόμενο διάστημα αν υπάρξει default στην οικονομία τουλάχιστον 15 δις ευρώ νέα κεφάλαια άρα θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πιστοποιηθεί credit event θα πληρωθούν τα CDS και η Ελλάδα μετά την κατάρρευση θα επιδιώξει να χτίσει από την αρχή την νέα οικονομία της. Το ελληνικό οικονομικό μοντέλο κατάρρευσε.

Στα σκαριά η νομιμοποίηση του “εξοστρακισμού” από το ευρώ Πηγή:www.capital.gr


www.capital.gr
του Γ. Αγγέλη


Η ομοβροντία δηλώσεων για την “πειθάρχηση” της Ελλάδας στις εντολές της τρόικα αυτή την φορά δεν φαίνεται να έχει καμία ...ελαστικότητα.

Ο κ. Βαν Ρομπάι ετοιμάζει προτάσεις για την “οικονομική διακυβέρνηση” της Ευρωζώνης οι οποίες θα κοινοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα διαμορφώνουν τις πρώτες σαφείς προϋποθέσεις για τον προσωρινό ή οριστικό εξοστρακισμό μιας χώρας από την ΟΝΕ.

Το “πολιτικό παιχνίδι” που επιχείρησε να παίξει η Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, με την “διακοπή” της διαδικασίας αξιολόγησης από την τρόικα ευνόησε το κλίμα για την αποδοχή σε ευρύτερο επίπεδο των αλλαγών αυτών. Η ταχύτατη αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε η ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει αυτό το κλίμα και το ρόλο του “λαγού” που εν γνώση της ή όχι υποχρεώθηκε να παίξει η Αθήνα...

www.BBC.co.uk: Μία οπτική: H επανάσταση του καπιταλισμού



Πηγή: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΓΚΡΕΪ
Ο Καρλ Μαρξ μπορεί να έκανε λάθος σχετικά με τον κομμουνισμό, αλλά είχε απόλυτο δίκιο για τον καπιταλισμό
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν πως ο Καρλ Μαρξ είχε δίκιο, γεγονός που εμφανίζεται ως παρενέργεια στην οικονομική κρίση. Ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος, οικονομολόγος και επαναστάτης του 19ου αιώνα πίστευε πως ο καπιταλισμός  είναι ασταθής στη βάση του.
Ο καπιταλισμός εμπεριέχει την τάση μεγάλων εκρήξεων ανάπτυξης και ύφεσης και, μακροπρόθεσμα, νομοτελειακά θα καταστραφεί.
Ο Μαρξ χαιρέτιζε την αυτοκαταστροφή του καπιταλισμού. Ήταν πεπεισμένος πως μία λαϊκή επανάσταση θα λάμβανε χώρα και θα έφερνε ένα κομμουνιστικό σύστημα σε λειτουργία το οποίο θα ήταν πιο παραγωγικό και πολύ πιο ανθρώπινο.
Ο Μαρξ έκανε λάθος για τον κομμουνισμό. Εκεί που ήταν προφητικά σωστός ήταν στην αντίληψή του για την επανάσταση του καπιταλισμού. Δεν είναι μόνο η ενδημική αστάθεια του καπιταλισμού την οποία κατανόησε και σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό ήταν πολύ πιο διορατικός από τους περισσότερους οικονομολόγους της εποχής του και της δικής μας.

ΙΝΕ: Τούνελ ύφεσης και ανεργίας, αλλά και χρέους μέχρι το 2020



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ (9/9)

Ραγδαία επιδείνωση της ύφεσης, δραματική αύξηση της ανεργίας που θα φθάσει το 2012 σε πραγματικά επίπεδα το 25% και τούνελ διαρκούς αύξησης του δημόσιου χρέους μέχρι το 2020 προβλέπει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Προδιαγράφοντας πλήρη αποτυχία των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα επιδεινώσουν τα επόμενα χρόνια την ύφεση, θα αυξήσουν την ανεργία και θα μειώσουν την κατανάλωση, το ΙΝΕ εκτιμά ότι η χώρα δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές ούτε το 2014, ενώ το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 2020 στα 409 δισ. ευρώ (200% του ΑΕΠ) ακόμα και να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.

Φωτιά στην ΕΕ και την ευρωζώνη βάζει η Γερμανία



Πηγή: Επίκαιρα (8/9)
του Λ. Βατικιώτη
Νέα δεδομένα στην ευρωζώνη και την ίδια την ΕΕ δημιουργούν οι πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι μια στροφή προς τα δεξιά, με την Άγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται αμυνόμενη απέναντι σε πιέσεις που την χαρακτηρίζουν ως αδικαιολόγητα ενδοτική απέναντι στις χώρες του νότου. Στην πραγματικότητα, η γερμανίδα καγκελάριος εισπράττει τους καρπούς της πολιτικής που έσπειρε όλη την τελευταία περίοδο, πρωταγωνιστώντας σε ανυπόστατες και συχνά ρατσιστικές κατηγορίες κατά των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Η ηχώ των δικών της ψίθυρων είναι οι κραυγές που ακούγονται τώρα σε όλη την Γερμανία, ξεπερνώντας συχνά και τα σύνορά της.

Πίσω από το προσωπείο των τραπεζιτών



ΠΗΓΗ: ΕΛΕ
του N. Dearden*


Στα πλαίσια μίας ακόμα οικονομικής κρίσης, ο έλεγχος του χρέους θα μπορούσε να προσφέρει μία διέξοδο στην αντιμετώπιση της ισχύος του μεγάλου κεφαλαίου. 


Η οικονομική κρίση οδήγησε τους ακτιβιστές  σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, να αναζητήσουν μοντέλα από αναπτυσσόμενες  χώρες, για το πώς να αντιπαλέψουν ένα παντοδύναμο, “εγωπαθές” οικονομικό σύστημα, που αναγκάζει τον απλό κόσμο να πληρώνει το τίμημα των αποτυχιών του. Από το Δουβλίνο έως τη Χαράρε , το αίτημα  των “λογιστικών ελέγχων” θεωρήθηκε ως ένα ζωτικό πρώτο βήμα για την ενημέρωση  και κινητοποίηση των λαών  ενάντια σε ένα άδικο οικονομικό σύστημα , που ωφελεί τους λίγους εις βάρος των πολλών.

900.000 ευρώ το χρόνο για το γραφείο του Βενιζέλου




Αριθμ. 1/11 (ΦΕΚ 1763 Β/4-8-2011): Σύσταση Πολιτικού Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ενιαίων θέσεων ειδικών συμβούλων – συνεργατών, μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και αποσπασμένων υπαλλήλων του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου του Δημοσίου Τομέα.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 55 παράγραφοι 1, 3, 4 και 6, 56, 57 και 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την «Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98/Τ.Α΄/22.4.2005).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 22, παράγραφος 3 του Νόμου 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού Ελέγχου των Δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 247/Τ.Α΄/27.11.1995).
3. Τις διατάξεις του π.δ. 63/2011 (ΦΕΚ 145/Τ.Α΄/17.06.2011) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών»....

Σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σκιάζουν τις αγορές



euro2day


Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους στέλνουν στα «τάρταρα» τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται πλέον τα CDS όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών και κρατών, καθώς ο Γ. Παπανδρέου ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπό την ευθεία απειλή ελληνικής χρεοκοπίας! 


Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης DAX «βούλιαξε» 4%, στέλνοντας και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε ελεύθερη πτώση καθώς οι αγορές «τρομάζουν» τόσο από την αιφνίδια παραίτηση του J. Stark από την ΕΚΤ όσο και από τα δημοσιεύματα περί γερμανικού έκτακτου σχεδίου στήριξης των τραπεζών για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση μη τήρησης των υπεσχημένων.