Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Σενάριο «Αρμαγεδδών»



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Οι αγορές αποκαλύπτουν τη συστημική κρίση του καπιταλισμού, αποδομούν το αρχιτεκτόνημα του ευρώ και μηδενίζουν πάλι το.. κοντέρ στην επιχείρηση «διάσωσης» της Ελλάδας.
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.
Πόσες Μαύρες Δευτέρες, Μαύρες Τρίτες, Τετάρτες, Πέμπτες, Παρασκευές, πόσες Μαύρες εβδομάδες χωράει η ιστορία του σύγχρονου καπιταλισμού; Αυτή η μάλλον γραφική διαδικασία καταγραφής «σταθμών» δεν έχει κανένα νόημα στο πλαίσιο της κρίσης που ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 ως χρηματοπιστωτική και κορυφώνεται σήμερα ως κρίση κρατικού χρέους.
Χρειάστηκε να χυθεί πολύ αίμα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- την τριετία αυτή για να παραδεχθούν οι λειτουργοί του καπιταλισμού-καζίνο ότι όλα όσα έχουν συμβεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ μέχρι την «επίθεση» στα spreads των ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες είναι συμπτώματα της ίδιας ασθένειας. Η οποία δεν κατονομάζεται, βεβαίως, για να αποφευχθεί η ιδεολογική φόρτιση που είχε οδηγήσει στη φαιδρή αντικαπιταλιστική ρητορεία των πολιτικών ελίτ το 2008, ωστόσο, περιγράφεται γλαφυρά.

Our financial system has become a madhouse. We need radical change


120565653

As a new global crisis looms, and political paralysis worsens, genuinely bold solutions are required to overcome the malaise


There was fear this week – real fear. There was fear eliminating $2.5tn from the value of global shares in a mere five days. There was fear provoking the dumping of Italian government bonds at rock-bottom prices. And there was fear taking the yield on short-dated US treasury bills to below zero: investors were so anxious to park their cash somewhere safe that they were, in effect, paying the US government money to steward their savings – something not seen since the second world war.
Yet the credit ratings agency Standard & Poor's ended the week by casting a shadow over the creditworthiness of American government debt, unprecedentedly downgrading it from its AAA status, a monumental blow to the standing of the richest country on Earth and its political system. S&P's held its ground despite intense lobbying from the US treasury. Without tax increases, it said, the US could never recover its fiscal position – but tax increases, given the implacable opposition of congressional Republicans, have become impossible. The markets lurched downward.

«Οικονομική ανάκαμψη γίνεται μόνο μέσω των κρατικών δαπανών»



ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία


Συνέντευξη του Rober Solow    Νομπελίστας οικονομολόγος
Τη στιγμή που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της εξαιτίας του δημοσίου χρέους κρατών-μελών της, οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και κυβέρνησης Ομπάμα για το όριο του αμερικανικού χρέους έφεραν στο προσκήνιο το θέμα του κρατικού χρέους των ΗΠΑ.


Μάλιστα, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήρθε πολύ κοντά στο να κηρύξει άμεση στάση πληρωμών. Αλλά πόσο σοβαρό είναι πραγματικά το πρόβλημα του αμερικανικού χρέους; Κινδυνεύουν όντως οι ΗΠΑ να μετατραπούν σε Ελλάδα, όπως διατυμπανίζουν πολλοί ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, και οι οποίοι επιθυμούν διακαώς ριζικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και μη αύξηση των φόρων για τους πλούσιους;
Η «Κ.Ε.» συνομίλησε για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους της με έναν από τους κορυφαίους της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης, τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών του ΜΙΤ Ρόμπερτ Σόλοου, βραβευμένο με Νόμπελ για τη συνεισφορά του γύρω από τα οικονομικά της ανάπτυξης και ίσως τον σημαντικότερο εν ζωή οικονομολόγο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει εντονότερα την πρακτική της απαξίωσης των θεσμών των προκατόχων της



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/08/2011
Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Οι ρίζες όλων των σημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η έκπτωση αξιών και η απαξίωση θεσμών στις οποίες πρωτοστατούσαν όλες οι κυβερνήσεις μετά τη Μεταπολίτευση (βλέπε, σχετικά, και το βιβλίο μας με αυτό τον τίτλο, που εκδόθηκε το 2005, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο 1985-2005). Στο σύντομο αυτό άρθρο θα αναφερθούμε στη συνέχιση της απαξίωσης των θεσμών από τη σημερινή κυβέρνηση, και μάλιστα σε εντονότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προκάτοχές της.
Τα σοβαρότερα κρούσματα της πρακτικής της απαξίωσης των θεσμών από τη σημερινή κυβέρνηση είναι η με διάφορους τρόπους παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος. Τα πιο πρόσφατα από αυτά είναι η ψήφιση των διαβόητων Μνημονίων με απλή πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, βασικά, δηλαδή, με τους ψήφους (και μάλιστα όχι όλων) των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, παρά το γεγονός ότι, με βάση τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, τα Μνημόνια αυτά, εξαιτίας των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας έναντι των δανειστών της, θα έπρεπε να ψηφιστούν με πλειοψηφία τουλάχιστον των 3/5 του συνόλου (δηλαδή τουλάχιστον 180) βουλευτών.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Spiegel μεταδίδει ότι η Γερμανία ΔΕ δέχεται να τυπώσει χρήμα για τις τράπεζες της Ιταλίας. Χαμός στην ευρωζώνη



του ciaoant1

Τελικά η σημερινή μέρα αποδεικνύεται γεμάτη ένταση, τόσο στην μία όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, είδαμε την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P.

Στην ευρωζώνη, η γερμανική έκδοση του Spiegel μόλις πριν από λίγο ανέβασε στο site της μια ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΉ ΕΙΔΗΣΗ:
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του περιοδικού, η Μέρκελ και οι σύμβουλοι της αποφάσισαν να ΜΗΝ τυπώσουν περαιτέρω χρήμα μέσω της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας. Και αυτό διότι κρίνουν ότι το τεράστιο οικονομικό μέγεθος της Ιταλίας (η Ιταλία είναι μέλος του G7, δεν είναι ούτε η "Ελλαδίτσα", ούτε η Ιρλανδία) κάνει ασύμφορη τη διάσωση των τραπεζών της.

Το Spiegel ότι ο "μηχανισμός στήριξης" που έχει στηθεί έχει αρκετούς πόρους για να διασώσει τα τραπεζικά συστήματα μόνο μικρών ή μεσαίων χωρών, και όχι της Ιταλίας. Ακόμα και να τριπλασιάσουν τα χρήματα που έχουν εκτυπώσει από το πουθενά μέσω της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας, το ποσό αυτό δε θα είναι αρκετό, όπως σωστά επισημαίνει το άρθρο του Spiegel.

Οι υπόλοιποι βέβαια στην ΕΚΤ ζητούν να τυπωθεί κι άλλο χρήμα - άλλωστε, ακόμα και η Γαλλία είναι σιγά-σιγά έτοιμη να αντιμετωπίσει πρόβλημα και ακούγονται οι πρώτοι "ψίθυροι" για υποβάθμιση της. Γι' αυτό και η αναμενόμενη απόφαση τη Δευτέρα είναι...να τυπωθεί χρήμα, μέσω της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας (έως τώρα η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα μόνο από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, ΟΧΙ από μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία):