Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Dignite Represents The Audacity of Hope and the rest of Freedom Flotilla II


Contact: 
for information about the Dignite, Huwaida Arraf 202-294-8813
to reach passengers from the U.S. Boat to Gaza, Felice Gelman 917-912-2597


Dignite Represents The Audacity of Hope and the rest of Freedom Flotilla II 


July 19, 2011: At 3:30 am (EDT) today, several Israeli naval ships stopped the French-flagged ship Dignite/Al Karama while on the last leg of its voyage to Gaza. The small boat with 16 people was approximately 40 miles away from Gaza, very much in international waters. By 6 am the Israeli military had taken control of the boat and was bringing it to the Israel port of Ashdod, where the people on the boat would be arrested.  At this time there have been no reports of any injuries.  All communication with the passengers on the Dignite has been cut off.

FINANCIAL TIMES: ΕΝΤΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, ΙΣΩΣ, ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!


Πηγή: ΙΣΚΡΑ
ΣΤΑ € 115 ΔΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΟΪΚΑΝΗΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥ - € 20 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ! ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤ!
ΣΤΑ ΥΨΗ (4,58%) ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ (19.7) ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 3ΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ!
Ακόμα και εντός της εβδομάδας, θα υπάρξει η αναμενόμενη, από όλους πλέον, προσωρινή και επιλεκτική στάση πληρωμών της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινό (19.7) δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα λοιπόν, με τους FT, τα πάντα στην ΕΕ σχετικά με την κρίση χρέους βρίσκονται στην "κόψη του ξυραφιού".

Επιστροφή σε Υποτιμημένη Δραχμή, Πληθωρισμός Κόστους και Διεθνής Ανταγωνιστικότητα: Μία Μελέτη Εισροών-Εκροών



ΠΗΓΗ:
PRAXIS

Θεόδωρος Μαριόλης*, Αποστόλης Κάτσινος%,

**Αν. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
%Τελειόφοιτος του ΠΜΣ Οικονομικής Επιστήμης, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Εκδοχή του παρόντος παρουσιάστηκε σε συνάντηση του «Study Group on Sraffian Economics», τον Ιούνιο του 2011: Ευχαριστούμε τους Κώστα Παπουλή, Νίκο Ροδουσάκη, και Γιώργο Σώκλη για σχόλια και παρατηρήσεις. Περαιτέρω, ευχαριστούμε τους Σπύρο Στάλια και Λευτέρη Τσουλφίδη για ενδιαφέρουσες συζητήσεις επί της συγκυρίας. Οι σημειώσεις δηλώνονται με [.], και βρίσκονται στο τέλος του κειμένου.

1. Εισαγωγή

Κατά την άποψή μας, το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και όχι του δημοσίου χρέους ή της αναδιανομής του εισοδήματος, τα οποία συνιστούν επιφαινόμενα. Η αντιμετώπισή του κρίνεται, επομένως, ως επιβεβλημένη και επείγουσα, καίτοι είναι μάλλον αδύνατο να πραγματοποιηθεί, για συστημικούς λόγους, εντός της ΟΝΕ (βλ. Μαριόλης, 1999, 2011, και Μαριόλης και Παπουλής, 2010). Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες βασίζονται (και) σε ορισμένες μη ρεαλιστικές, για την τρέχουσα περίοδο, παραδοχές, η εξισορρόπηση του τομέα εξωτερικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας προαπαιτεί μία υποτίμηση, σε πραγματικούς όρους, της τάξης του 22.1% με 46.6%.[1] Στα ακόλουθα συνοψίζουμε τα αποτελέσματα μελέτης μας, η οποία εκτιμά τις επιπτώσεις ονομαστικής υποτίμησης κατά 50% στον πληθωρισμό κόστους και, κατ’ επέκταση, στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (μετρούμενη σε όρους πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας).

ΔΝΤ: Η αθέτηση πληρωμών δεν έβλαψε ποτέ κανένα


ΠΗΓΗ: Κοπέρνικος  (via axinos)
του Νίκου Κωτσικόπουλου
 
Παντού υπάρχει ένας μύθος… Έτσι και στην περίπτωση που ένα κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του ή (κατά την αγοραία ορολογία default -χρεοκοπεί), υπάρχει από χρόνια ένας μύθος για τις καταστροφικές συνέπειες, μια «φιλολογία». Μόνο που η αθέτηση πληρωμών, έχει μικρές συνέπειες στην οικονομία που δεν ανιχνεύονται καν, μετά από ένα ή δύο χρόνια κατά μέσο όρο, καθώς αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά βραχυχρόνιες.

Αυτό το αποδεικνύει επιστημονική έρευνα του ίδιου του ΔΝΤ που προσδιορίζει πτώση του ΑΕΠ έως και 2,6% τον πρώτο χρόνο (όταν ήδη η περσινή ήταν διπλάσια) και απότομη αύξηση των εσόδων του κράτους στην συνέχεια!!!

Μάλιστα αποδεικνύεται ότι οι οικονομίες ανακάμπτουν με έντονους ρυθμούς και τα κρατικά έσοδα αυξάνονται απότομα μετά από μία αθέτηση πληρωμών ή «χρεοκοπία», γεγονός που κάνει τους ερευνητές να «χτυπήσουν το καμπανάκι στο ΔΝΤ» για το θέμα αυτό, (για το οποίο μάλιστα δεν βρήκαν ικανά στοιχεία για να ποσοτικοποιήσουν και να το συνδέσουν με την «φιλολογία» ενός rebound, μετά από την κάθετη πτώση που προκαλεί η κρίση).

Βρέθηκε φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί το σοκ από το selective default – Θα αγοράσει η Ελλάδα τα 48-50 δισ ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ - Κρίσιμη η σύνοδος κορυφής της 21ης Ιουλίου


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Η 21η Ιουλίου πλησιάζει και όπως διαφαίνεται η κρίσιμη σύνοδος κορυφής περιλαμβάνει μια λύση πακέτο για την Ελλάδα.
Όμως η σημαντικότερη λύση που φαίνεται να έχει επιτευχθεί είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. 

Με βάση τελευταίες πληροφορίες στην διαδικασία θα εμπλακεί και η ΕΚΤ αλλά και το EFSF το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από το EFSF ώστε να μπορεί να επαναγοράσει ελληνικό χρέος και η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που θα προσφερθεί να πωλήσει τα ομόλογα που έχει αγοράσει από την δευτερογενή αγορά ύψους 48-50 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. 
Από την διαδικασία αυτή το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε  αυτομάτως να κερδίσει 16 -14 δις ευρώ αν ισχύει η εκτίμηση ότι το μέσο κόστος των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι στις 75 -78 μονάδες βάσης. 

Το τελευταίο οχυρό της ευρωζώνης


ΠΗΓΗ: euro2day
του N. Roubini

Η στάση που τηρεί η ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά αν δεν αλλάξει μπορεί να οδηγήσει και σε διάλυση της νομισματικής ένωσης, υποστηρίζει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Nouriel Roubini, ο οποίος –παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ουρουγουάης, του Πακιστάν και της Ουκρανίας- προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να σωθεί η ευρωζώνη. 


Η κρίση στην ευρωζώνη πλησιάζει στην κορύφωσή της. Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είδαν πρόσφατα τα ομόλογά τους να υποβαθμίζονται σε «σκουπίδια». Η Ισπανία εξακολουθεί να απειλείται με απώλεια πρόσβασης στην αγορά καθώς η πολιτική αβεβαιότητα εντείνει τα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματά της. Και πλέον, εντείνονται οι πιέσεις στην Ιταλία. Μέχρι το 2012, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ξεπερνά το 160% του ΑΕΠ και θα αυξάνεται.

Ελεγχόμενη (από τις ελίτ) ή λαϊκή χρεοκοπία;


φωτο: πλατσουρίζοντας στα νερά της Β. Κορέας


ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ *

Στο προηγούμενο άρθρο[1] αναφέρθηκα στη βαριά ήττα που υπέστη το λαϊκό κίνημα με το άνετο πέρασμα από τις ντόπιες και ξένες ελίτ του καταστροφικού για τα λαϊκά στρώματα «μεσοπρόθεσμου» που επέβαλαν οι «εταίροι» μας στην ΕΕ. Και αυτό, παρά την απόπειρα «ωραιοποίησης» της ήττας από εκείνο μάλιστα το τμήμα της Αριστεράς που φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για την ήττα αυτή, με τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε ότι με ειρηνική περικύκλωση της Βουλής κ.λπ. θα την απέτρεπε. Φυσικά, η Χούντα αυτή δεν διαθέτει πλέον την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση και στηρίζεται αποκλειστικά στην ωμή φυσική βία, όπως έδειξε ο τρόπος με τον οποίο ματοκύλισε την Αθήνα τις 29 του Ιούνη για να τρομοκρατήσει τους «νοικοκυραίους» που πνέουν πια μένεα εναντίον της και τυχόν θα σκεφτόντουσαν να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις εναντίον της. Kαι η οργή όλων κατά της Χούντας συνεχώς εντείνεται, ιδιαίτερα όταν τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να «καθίσει στο σκαμνί» στο μέλλον για εσχάτη προδοσία (μαζί με τους επαγγελματίες πολιτικάντηδες που τη στηρίζουν), όχι μόνο για τη ριζική υπονόμευση κάθε εθνικής κυριαρχίας, εφόσον εσκεμμένα επέλεξε να είναι τυφλό όργανο της υπερεθνικής ελίτ (και τώρα και της εγκληματικής Σιωνιστικής ελίτ!), αλλά και για την εσκεμμένη καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων όταν αγνόησε τη πρόταση του υπό τον Πούτιν τμήματος της Ρώσικης ελίτ για δάνειο χωρίς τους ληστρικούς όρους των «εταίρων» μας στην Ε.Ε., πέρυσι τον Φεβρουάριο, μόνο και μόνο για να υπακούσει στα αφεντικά της σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ![2]