Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ




ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Η διάχυτη ατμόσφαιρα μίας κρίσης χρέους προσφέρει τα αναγκαία προσχήματα, έτσι ώστε να ακολουθήσει μία ολοκληρωτική εκποίηση επιχειρήσεων και να παραδοθεί η χώρα-στόχος στον έλεγχο των πολυεθνικών εισβολέων
Προβλέποντας ότι, η μεγάλη «μάχη» των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας θα δοθεί σύντομα στο «πεδίο» της ΔΕΗ, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως, “Τα τραυματικά γεγονότα, τα οποία προκαλούν την εξασθένηση των αντιστάσεων μίας κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους κυβερνώντες οι επιθυμίες των ψηφοφόρων τους, δεν βασίζονται πλέον στη βία – όπως κάποτε συνέβαινε με τη βοήθεια των δικτατορικών καθεστώτων. Οι κρίσεις του χρέους υποχρεώνουν πια τις χώρες «να προβαίνουν σε ιδιωτικοποιήσεις ή να πεθαίνουν», σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, ο οποίος αναφερόταν στη μεγαλύτερη εκποίηση επιχειρήσεων, σε εξευτελιστικές τιμές, η οποία έγινε ποτέ στον κόσμο – σε αυτήν δηλαδή που ακολούθησε την ασιατική κρίση”.


Κατά τον M.Gandhi τώρα, “Μία ένοπλη σύρραξη ανάμεσα σε έθνη μας προκαλεί φρίκη. Όμως ο οικονομικός πόλεμος δεν είναι καλύτερος από μία ένοπλη σύρραξη –είναι σαν μία χειρουργική επέμβαση. Ένας οικονομικός πόλεμος αποτελεί ένα παρατεταμένο μαρτύριο, ενώ οι καταστροφές του δεν είναι λιγότερο τρομακτικές από εκείνες του καθαυτού, του συμβατικού δηλαδή πολέμου”.

Η Ελλάδα εξετάζει επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ αλλά οι διεθνείς οίκοι βλέπουν μόνο…. haircut έως 50%



του Π. Λεωτσάκου

Παρ΄ ότι ανεπισήμως έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης του παλαιού ελληνικού χρέους των 340 δις ευρώ κατά παράδοξο τρόπο οι διεθνείς οίκοι δεν υιοθετούν αυτή την λύση και μιλούν ξεκάθαρα για haircut έως 50%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Citigroup τοποθετεί στο  42% το haircut που θα πρέπει να γίνει στα ελληνικά ομόλογα κατά την αναδιάρθρωση του χρέους. 
Στο 50% τοποθετεί το απαραίτητο haircut στο ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα η Deutsche Bank (σε προηγούμενη έκθεση της αναφέρει ότι πιθανό haircut 30% - 5/4)
Πιθανή η επιλογή του haircut της τάξεως του 30% στα ελληνικά ομόλογα σύμφωνα με την BofA/Merrill Lynch
Δημοσίευμα του Economist έκανε λόγο για haircut 45% στο ελληνικό χρέος. 

Economist: Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθάει



capital (economist)

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, διαπιστώνει ο Economist. Όπως επισημαίνει, η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους είναι συνηθισμένη στις αναδυόμενες αγορές, αλλά είναι άνευ προηγουμένου σε προηγμένες οικονομίες μετά από το β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν απεγνωσμένα να διατηρήσουν αυτό το ρεκόρ παρέχοντας διάσωση στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Ωστόσο, το παιχνίδι μοιάζει να τελειώνει. Οι φινλανδικές εκλογές της 17ης Απριλίου, απέδειξαν ότι είναι πιθανός ο εκτροχιασμός της πορτογαλικής διάσωσης. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται εκεί που άρχισε η κρίση. Στην Ελλάδα». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου για αναδιάρθρωση του χρέους.

Η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες της οργανωμένης Αριστεράς



Πηγή: ΕΠΟΧΗ
ο Στάθης Κουτρουβίδης

Στο χώρο της αριστεράς και ειδικά της ριζοσπαστικής λείπει μια συνεκτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Συμμερίζεσαι μια τέτοια άποψη; Αν ναι, γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό;
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που εκδηλώνεται με περισσότερο οξύ τρόπο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις πολλές και σημαντικές θεωρητικές επεξεργασίες για το χαρακτήρα και τη «φύση» της που προδρομικά διατυπώθηκαν από σημαντικούς διανοούμενους και ακτιβιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς, εκτός όλων των άλλων αποκαλύπτει τις αδυναμίες της οργανωμένης  αριστεράς να προτείνει ένα συνεκτικό και πειστικό σχέδιο όχι μόνο αναφορικά προς την έξοδο από την κρίση, αλλά κυρίως την προοπτική υπέρβασης ενός συστήματος που δείχνει να έχει φτάσει στα όρια του.
Οι αιτίες αυτού του καταρχάς παράδοξου πρέπει να αναζητηθούν στις παθογένειες που η αριστερά γέννησε και βίωσε στο πέρασμα του εικοστού αιώνα, τις οποίες οι οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς επιμένουν να αγνοούν ή στο μέτρο που τις θεματοποιούν, να τις ανατιμούν και να τις υπερασπίζονται. Μ’ άλλα λόγια, σήμερα η οργανωμένη αριστερά εμφανίζεται στο κοινωνικό προσκήνιο μ’ ένα λόγο, αλλά και πρακτικές που αναπαράγουν την πεπατημένη, η οποία ως επαναπροτεινόμενη προοπτική δεν βρίσκει έδαφος για να ριζώσει στις πληττόμενες  από την κρίση κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες, στις οποίες η αριστερά απευθύνεται ή αισθάνεται ότι εκπροσωπεί στο κεντρικό πολιτικό σύστημα. Και τούτη είναι μάλλον η σημαντικότερη παθογένεια της οργανωμένης αριστεράς σήμερα: η αποκοπή των οργανώσεων της από την κοινωνική τους βάση. 

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!



Α' ΤΡΙΜΗΝΟ:MHΔΕΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ!
...H KΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ Η ΧΩΡΑ!
Η κυβέρνηση ,προκειμένου να συγκρατήσει, ματαίως φυσικά ,το έλλειμμα του προϋπολογισμού και του Μνημονίου ,έχει επιδοθεί σε μια ασυγκράτητη ιδιόμορφη ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ και ακόμα χειρότερα στην δραστική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του προϋπολογισμού ,που φθάνει ως τον πλήρημηδενισμό των επενδύσεων σε κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στο 33% των τομέων του ΠΔΕ (ετήσιου ύψους 8,5 δις) δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 καμία (!) απολύτως δαπάνη, ενώ σε κρίσιμους τομείς κρατικών δαπανών (προμήθειες, επιχορηγήσεις κλπ) οι εκταμιεύσεις το πρώτο τρίμηνο κινούνται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα από 1% έως 6% των αντίστοιχων ετήσιων προβλέψεων !