Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Άστραψε και βρόντηξε σήμερα ο πνευματικός κόσμος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


by anarmodios
Κασιμάτης: Αν δεν αλλάξει το αντισυνταγματικό μνημόνιο τότε υπάρχει και το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος.
Μπέης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατώτερος της αποστολής του. Δεν μπορεί να προσποιείται τον ουδέτερο.
Σεισμός σήμερα στην προαναγγελθείσα εκδήλωση του πνευματικού κόσμου της χώρας, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα « Ελληνική κρίση, για μια θεσμική μεταπολίτευση», η οποία συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πνευματικός κόσμος της χώρας στο λαό, όπως οι ίδιοι το καθόρισαν είναι αφενός η λέξη «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ» και αφετέρου η εδώ και τώρα αλλαγή του Συντάγματος.

Όταν οι δαίμονες χορεύουν


ΠΗΓΗ: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ενώ η ελληνική ειδησεογραφία πάσχιζε χθες να καλύψει τα κενά που φυσιολογικά άφησε η απεργία των δημοσιογράφων το τετραήμερο Πέμπτης - Κυριακής, αναλύοντας όσα προέκυψαν αυτό το διάστημα στο πεδίο της ανοιχτής πια συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (ελεγχόμενη πτώχευση), τα δεδομένα και οι νέες ειδήσεις συνεχώς πλήθαιναν.
Χαρακτηριστική είναι μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters, της οποίας τα βασικά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από την οικονομική ιστοσελίδα Euro2day με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Αναδιάρθρωση χρέους: "Πότε" και όχι... "αν"»! Εκεί περιγράφεται η εκδοχή μιας συμφωνίας στην Ε.Ε., η οποία θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση του συνόλου του ελληνικού χρέους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια επισήμανση:
● «Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα 110 δισ. του δανείου διάσωσης για την αποπληρωμή ομολόγων που ωριμάζουν, τόσο μεταφέρεται τελικώς το χρέος της Ελλάδας στην κατοχή των χωρών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».

Τα 110 δις νομικά είναι «επαχθές χρέος»;

Ένα χρέος νομικά είναι “απεχθές” όταν:

Η κυβέρνηση της χώρας  προχώρησε στο δανεισμό να χωρίς ο λαός να γνωρίζει και να δώσει την συγκατάθεση του.
Το δάνειο σπαταλήθηκε σε δραστηριότητες που δεν είναι υπέρ του συμφέροντος του λαού και δεν τον ωφέλησαν
Οι πιστωτές ήταν ενήμεροι και σφύριζαν αδιάφορα,
Τα 110 δίς λοιπόν:
α) Προέρχονται από μια σύμβαση μου υπογράφτηκε χωρίς ο Λαός να ξέρει όλη την αλήθεια, την όποια σήμερα πλήθος στελεχών της κυβέρνησης και την δημόσια ζωής καλούν τον πρωθυπουργό και τον Υπ Οικονομικών να αποκαλύψουν.  Η κυβέρνηση και το  διεφθαρμένο “καθεστώς των τριών οικογενειών και των 5 νταβατζήδων, απέκρυψαν την αλήθεια και ενώ είχαν και τα μέσα και την δυνατότητα  για να ενημερώσουν. Προέρχονται από σύμβαση που δεν πέρασε από την Βουλή η όποια εκπροσωπεί τον ελληνικό Λαό σύμφωνα με το νόμο και είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για την οποίες εμείς μάθαμε μόνο  για «κάποιο πιστόλι σε τραπέζι».
β) Το σύνολο των 110 δις πήγε στις τράπεζες και στους πιστωτές και όχι υπέρ του λαού.
γ) Οι πιστωτές το γνώριζαν όλο αυτό  όπως και γνώριζαν ότι το Ελληνικό χρέος θα φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα όπου θα υπάρχει μη δυνατότητα αποπληρωμής, Παρόλα αυτά προχώρησαν σε δανεισμό βγάζοντας κέρδη από το επιτόκιο.
Ακόμη παραπέρα παραπλανητικά στον λαό τα 110 δις παρουσιάστηκαν ως “μηχανισμός διασωσης”, “φάρμακο”, “θεραπεία” ενώ είναι μηχανισμός υπερχρέωσης οποίος μας οδηγεί στην αδυναμία εξυπηρέτησης του.
Και σε τελευταία ανάλυση δεν είπε κανείς όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό.
Αν και δεν είμαστε νομικοί είναι φανερό ότι τα 110 δις  νομικά είναι «επαχθές χρέος» και άρα η ελλάδα δικαιούται να μην το πληρώσει.

Γερμανικό τελεσίγραφο αναδιάρθρωσης χρέους εντός του 2011!


ΠΗΓΗ: Banks'News
Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο 2011 είναι αποφασισμένη να επιβάλλει η γερμανική κυβέρνηση, δηλώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το EFSF το 2012. Άλλωστε, το γερμανικό τραπεζικό σύστημα έχει πλέον πολύ λίγα να χάσει ακόμη και από ένα «κούρεμα» πιστωτών, αφού και η πλέον εκτεθειμένη τράπεζα, η Commerzbank, ενισχύει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση της.
Από την Κομισιόν διαψεύσθηκε το δημοσίευμα του “Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο οργανώθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφαίων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Ζαν Κλωντ Τρισέ το Σάββατο, 2 Απριλίου, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτός που σταμάτησε τη συζήτηση για αναδιάρθρωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Και η Ισπανία θα ζητήσει πακέτο στήριξης



ΠΗΓΗ: euro2day

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάθε λόγο να αναβάλουν την αντιμετώπιση της κρίσης επ’ αόριστον. Εν τω μεταξύ, τα χρέη αρκετών μελών της περιφέρειας της ευρωζώνης συνεχίζουν να αυξάνονται. Την Τετάρτη, η Πορτογαλία επιτέλους αποδέχτηκε το αναπόφευκτο και ζήτησε διεθνή στήριξη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να γνωματεύσουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία στήριξη. Όλοι στις Βρυξέλλες αποσαφήνισαν ότι η Ισπανία είναι ασφαλής. 

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%. Αν και οι αγορές είχαν προετοιμαστεί γι' αυτήν την κίνηση, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Εκτιμώ ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 2% μέχρι τα τέλη του έτους και στο 3% το 2013. Αυτή η τροχιά, αν και είναι συνεπής με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, θα έχει επιπτώσεις ειδικότερα για την Ισπανία. 

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



Πηγή: iskra
ΑΜΦΙΣΗΜΙΕΣ, ΣΥΓΧΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ!
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ!
Μια ελεγχόμενη και κηδεμονευόμενη από τις δυνάμεις της τρόικας (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ)αναδιάρθρωση το ελληνικού δημοσίου χρέους είναι πολύ πιθανή, έωςαναπόφευκτη το αμέσως επόμενο διάστημα. (πριν από το 2013 όπου θα διαμορφωθεί ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμος στον οποίον επισήμως ανατίθεται ρόλος πιθανών αναδιαρθρώσεων του χρέους στις χώρες που εντάσσονται σε αυτόν).
Η αναδιάρθρωση αυτή μπορεί, σύμφωνα και με κύκλους της τρόικας, να συμπεριλαμβάνει τηνεπιμήκυνση εξόφλησης του συνολικού χρέους, τη μείωση των επιτοκίων κι ενδεχομένως το"κούρεμα" (μείωση) του χρέους σε ένα ποσοστό που ίσως κυμανθεί ανάμεσα στο 15%-30%(το πολύ).
Μια τέτοια αναδιάρθρωση, επειδή το μηνμονιακό πρόγραμμα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, μπορεί να την προωθήσει τάχιστα η τρόικα το επόμενο διάστημα ως αναγκαστική επιλογή και ως ύστατη λύσηγια τη διάσωση των συμφερόντων των πιστωτών από τη βέβαιη επικείμενη πτώχευση της χώρας.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες (και εκδότες)



Πηγή: Techie Chan
Είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, και η Πορτογαλία οι μόνες χώρες με οικονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη που βρίσκονται υπό επιτήρηση? Όχι φυσικά. Για έναν προσεκτικό παρατηρητή, για έναν φωστήρα της φιλελεύθερης σκέψης από αυτούς που κάθε μέρα γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών παραθύρων κουνώντας μας το δάκτυλο, θα πρέπει να είναι σχεδόν προφανές. Διότι τα ίδια τα κρατίδια από τα οποία εφορμούν οι περιβόητοι αστέρες, βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

Έτσι την προηγούμενη βδομάδα μάθαμε πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έθεσε “υπο επιτήρηση” 4 εκδοτικά κρατίδια. Τη νήσο ΔΟΛ, το ακρωτήρι Μ.Τεγοπούλου, το πριγκιπάτο της Πηγάσου (πρώην Μπομπολιστάν) και φυσικά το ανεξάρτητο Βαρωνάτο του Τηλέτυπου. Ρίχνοντας μια ματιά στα οικονομικά τους η κατάσταση δεν είναι καθόλου αισιόδοξη.

GOLDMAN SACHS KATA ΕΛΛΑΔΑΣ



Πηγή: Δ. Κωνσταντακόπουλος

Συνέντευξη του Μαρκ Ρος στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

Στην Αθήνα ξαναβρέθηκαν, αυτές τις μέρες, ο Σόρος και τα στελέχη της Goldman Sachs, τα δύο ονόματα που συνοδεύουν την ελληνική κρίση, αλλά και δύο ονόματα που προξενούν ανατριχίλα, λόγω του ρόλου τους στις μεγαλύτερες καταστροφές στην οικονομική ιστορία. Ο Σόρος γονάτισε τη Βρετανία το 1992, η Λιμπερασιόν περιέγραψε το 2010 την Γκόλντμαν ως «τράπεζα-βαμπίρ», που «ρουφάει το αίμα» των πελατών-θυμάτων της. 

Στην Αθήνα βρέθηκε όμως αυτές τις μέρες και ο «βιογράφος» της Goldman Sachs, ανταποκριτής της «Μοντ» στο Λονδίνο, για να παρουσιάσει το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από το «Μεταίχμιο», Μαρκ Ρος. Το βιβλίο του, όπως και αυτό της Ναόμι Κλάιν για το «Δόγμα του Σοκ», τον «καπιταλισμό της καταστροφής», γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, καθώς μια συγχυσμένη έως πανικόβλητη ελληνική κοινή γνώμη προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.