Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ποιες ΔΕΚΟ θα κάνουν πρεμιέρα στις ιδιωτικοποιήσεις


   
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

Με διαδικασίες εξπρές το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την...λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις της επόμενης πενταετίας
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα θα είναι έτοιμο το πλάνο για έσοδα 50 δις ευρώ μεταξύ 2011 και 2015.
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό το Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να τεθούν οι προτεραιότητες του σχεδίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το Στρατηγικό Σχέδιο Αποκρατικοποιήσεων θα περιέχει λεπτομερή ανάλυση των κινήσεων και των ποσών που αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στην επόμενη τριετία και το πλαίσιο βασικών δράσεων για το 2014 – 2015.
Το ίδιο στέλεχος αναφέρει πως ο στόχος των 50 δις είναι φιλόδοξος αλλά με τον σωστό προγραμματισμό μπορεί να επιτευχθεί. Αν και η “ωρίμανση” των αποκρατικοποιήσεων θα πάρει χρόνο. Για παράδειγμα στο χθεσινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας για την διαχείριση του χρέους του 2012 έκανε αναφορά σε έσοδα από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας 2 δις ευρώ.

Η στρατηγική ήττα της 11ης Μαρτίου!


greece-debt222ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Στρατηγικά ηττημένη εξήλθε η ελληνική αντιπροσωπεία τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup, παρά το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση για την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δις. ευρώ: αυτό που μένει από τη Σύνοδο και θα επηρεάσει με επώδυνο τρόπο την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι το μεγαλοπρεπές «όχι» της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική έκκληση για βοήθεια των εταίρων μας στη μείωση του χρέους που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική βεβαιότητα στην ελεγχόμενη χρεοκοπία το 2013. 

Αναλύοντας τη χρηματοπιστωτική συμφωνία της Συνόδου των Βρυξελλών


ΠΗΓΗ: Xrimanews
του Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μέσα στα πλαίσια της συζήτησης για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε προτείνει οι μηχανισμοί στήριξης της ευρωζώνης να μπορούν να αγοράζουν ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν, δηλαδή κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Αυτό ακριβώς κάνει η ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2009 μέχρι σήμερα έχοντας αγοράσει συνολικά περισσότερα από 77 δις ευρώ κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, με τα στοιχεία και τις πληροφορίες να δείχνουν πως περίπου 40 δις ευρώ από αυτά είναι ελληνικά. Με το πρόγραμμα της ΕΚΤ να έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό του στόχο τόσο ως προς το ύψος των ομολόγων που αγοράστηκαν όσο και ως προς το χρόνο της εφαρμογής του, ακριβώς εξαιτίας της πραγματικής ανάγκης για περαιτέρω συνέχιση του, ο Τρισέ έδειξε πως επιθυμούσε οι δύο μηχανισμοί στήριξης να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο της ΕΚΤ ώστε αυτή να επιστρέψει στη θεσμοθετημένη δράση της, ενώ έλπιζε ότι θα μπορούσε να μεταφέρει από τα βιβλία της ΕΚΤ στους μηχανισμούς στήριξης τα ομόλογα που έχουν ήδη αγοραστεί ώστε να ‘καθαρίσει’ την Τράπεζα από το ‘τοξικό’ αυτό χρέος.

«Πλήρως και ταχέως» τα 50 δισ.!

 ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (14/2/2011)

του Γ. Δελαστίκ

Φαρσοκωμωδία αποδείχθηκε τελικά εκείνη η μεταμεσονύκτια, βραδυφλεγής «εξέγερση» της κυβέρνησης Παπανδρέου εναντίον των εκπροσώπων της τρόικας προ μηνός, οι οποίοι είχαν αποκαλύψει τη συμφωνία ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο δυστυχής κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποχρεωθεί τότε να βγει νυχτιάτικα, γύρω στη μία και τέταρτο, στο... «αντάρτικο» και να παριστάνει τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, δηλώνοντας αποφασιστικά ότι «τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν» και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη που είχαν δώσει στις 11 Φεβρουαρίου.
«Οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης χαιρετίζουν ... τις ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας ... να εκπληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει» τονίζεται επί λέξει στην απόφαση που έλαβαν οι «17» τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και πλήρη συμφωνία φυσικά και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Ο. Λαφοντέν στον Στ. Κούλογλου για το χρέος


Πηγή: TVXS
Ο Όσκαρ Λαφοντέν, ένας από τους ηγέτες του De linke, του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία και πρώην πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Δημόσιο Χρέος και Πολιτικές Λιτότητας στην Ευρώπη-Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», που διοργάνωσε ο ΣΥΝ, και μίλησε στο Στέλιο Κούλογλου για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, την ελληνική οικονομική κρίση και το δημόσιο χρέους της, αλλά και τη γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.
Στέλιος Κούλογλου: Ποια είναι η γνώμη σας για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης;
Όσκαρ Λαφοντέν: Έγιναν μικρά σωστά βήματα. Ένα καλό βήμα είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στα επιτόκια και στη διάρκεια αποπληρωμής. Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμη και αν το σύνολο του χρέους μηδενιστεί, η Ελλάδα θα πρέπει να χρεωθεί εκ νέου εφόσον εξακολουθεί να καταναλώνει περισσότερα αγαθά από ό, τι η ίδια παράγει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια πολιτική που να οδηγεί σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πράγμα που σημαίνει, να παράγουν τόσα, όσα καταναλώνουν. Εάν όχι, τότε κάποιες χώρες θα συσσωρεύουν πλούτο ενώ κάποιους άλλες θα συσσωρεύουν χρέη.

Η Ελλάδα θυσιάζει τα παιδιά της




ΠΗΓΗ: Καθημερινή (13/3/2011)
Tου Νικου Γ. Ξυδακη
Το περίφημο μέιλ του «τραπεζικού στελέχους» που προειδοποιεί για πτώχευση την 25η Μαρτίου και επιστροφή στη δραχμή σπείρει καχυποψία σε ένα κοινωνικό σώμα ήδη καχύποπτο και καταπτοημένο. Διαδικτυακά αναλφάβητοι και νεοφώτιστοι, διψασμένοι για μια «εξήγηση» των μυστηρίων του σύμπαντος, επαναπροωθούν μαζικά το μέιλ και αναπαράγουν την ανόητη φήμη και τον πανικό. Βεβαίως το μέιλ της Αποκαλύψεως σπέρνεται σε ένα έδαφος έτοιμο να το δεχτεί και να το καρπίσει: σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, η ανασφάλεια των Ελλήνων και η απαισιοδοξία τους για το μέλλον καταγράφονται σε ιστορικά υψηλά. Εννέα στους δέκα Ελληνες αισθάνονται ανασφαλείς, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση, επτά στους δέκα είναι πεπεισμένοι ότι θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Τι είναι το παραπάνω; Τι είναι οι δυνατότητες;





ΠΗΓΗ: καθημερινή (13/3/2011)

Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Σίντυ: Δεν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις; Ντιν: Σαν τι; Σίντυ: Είσαι καλός σε πολλά, θα μπορούσες να κάνεις κάτι... Ντιν: Σαν τι; Να είμαι άντρας σου, να είμαι πατέρας της Φράνκι; Τι; Πώς με φαντάζεσαι; Σίντυ: Δεν ξέρω... Είσαι καλός σε τόσα πράγματα... Εχεις μεγάλη ικανότητα... Ντιν: Σε τι; Σίντυ: Ζωγραφίζεις, τραγουδάς, χορεύεις... Ντιν: Ποτέ δεν ήθελα να είμαι σύζυγος ή πατέρας ενός παιδιού... Αλλά τώρα είναι το μόνο που θέλω να κάνω. Δεν θέλω τίποτε άλλο. Αυτό θέλω. Σίντυ: Θα ήθελα να 'χεις μια δουλειά, που δεν θα ξεκινά από τις οκτώ το πρωί για να πιεις. Ντιν: Οχι, έχω μια δουλειά που μου επιτρέπει να πίνω από τις οκτώ το πρωί... Είναι πολυτέλεια. Ξυπνάω, πίνω μια μπίρα, πάω στη δουλειά, βάφω ένα σπίτι, τους αρέσει η δουλειά μου, γυρνάω σπίτι και είμαι μαζί σας. Αυτό είναι όνειρο! Σίντυ: Και δεν νιώθεις ποτέ απογοητευμένος; Ντιν: Γιατί να νιώσω έτσι; Σίντυ: Που έχεις τόσες δυνατότητες και... Ντιν: Και λοιπόν; Κάνω αυτό που θέλω. Γιατί πρέπει δηλαδή να βγάζω λεφτά απ' τις δυνατότητές μου; Σίντυ: Μα δεν σου λείπει; Ντιν: Μα τι εννοείς με τις δυνατότητες; Τι σημαίνει δυνατότητες; Δυνατότητες για τι; Να τις κάνω τι;

“Να γιατί γιουχάραμε τον Λοβέρδο”



12/03/2011 
Πηγή: alfavita

Της Κατερίνας Μυλωνά

Ονειρεύτηκαν να σπουδάσουν σε ένα αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο συνάνθρωπό τους, όμως, ένα- ένα τα όνειρά τους γκρεμίζονται, ειδικά όταν καλούνται, προκειμένου να εφημερεύσουν στο δημόσιο νοσοκομείο, να πάρουν από το σπίτι τους ....σεντόνια και μαξιλάρια!

Οι αυριανοί γιατροί, οι φοιτητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων ακόμα και την ώρα του χειρουργείου, όταν οι γιατροί αγχώνονται μήπως χαλάσει ένα μηχάνημα και το χειρουργείο «τιναχτεί στον αέρα».

Πολλές φορές, μάλιστα, η συνεισφορά τους είναι να... κλέψουν υλικά από κοντινή κλινική καθώς η κλινική, όπου προσπαθούν να μάθουν το επάγγελμά τους, δεν έχει τα απαραίτητα για να λειτουργήσει!

Διαδηλώσεις στην Ιταλία ενάντια στις περικοπές στον τομέα της Παιδείας



 
ΠΗΓΗ: alfavita
Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί, κατέβηκαν το Σάββατο (13/3) στους δρόμους της Ρώμης, της Μπολόνια, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας ζητώντας να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της χώρας και διεκδικώντας το δικαίωμά τους σε δωρεάν δημόσια, ποιοτική παιδεία.

Το μήνυμα προς τους διαδηλωτές ήταν να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές ετικέτες και έτσι στη Ρώμη στην κεφαλή της πορείας τοποθετήθηκε η μεγαλύτερη ιταλική σημαία που έχει κατασκευαστεί ποτέ, μήκους 200 μέτρων.

Οι οργανωτές είπαν ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου ένα εκατομμύριο άτομα σε όλη τη χώρα αλλά σύμφωνα με την αστυνομία στην πρωτεύουσα ο αριθμός των διαδηλωτών συνολικά έφτανε μόνο τις 43.000, εκ των οποίων οι 25.000 στη Ρώμη.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από 94 μη κυβερνητικές οργανώσεις και στηρίχτηκε από το συνδικάτο Cgil και δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν κυρίως την περικοπή του προϋπολογισμού για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Ο εισαγγελέας Αντόνιο Ινγκρόια επέκρινε από το βήμα του ομιλητή το σχέδιο μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης που παρουσίασε την Πέμπτη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Οι πολίτες δεν θα είναι πλέον ίσοι απέναντι στο νόμο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο της ποινικής δικαιοσύνης» είπε.
 
tanea.gr, 13/3/2011