Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η ανεργία ψυχρό στατιστικό δεδομένο ή καρδιά του κοινωνικού ζητήματος;



Πηγή: Δρόμος
Του Ανέστη Ταρπάγκου.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, τελευταία, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προκύπτει ότι το μέγεθος της ανεργίας στην τελευταία τριετία σχεδόν διπλασιάστηκε, περνώντας από τις 373 χιλιάδες ανέργους (7,6%) του 2007 στις 693 χιλιάδες στα τέλη του 2010 (13,9%).
Και, προφανώς, δεν πρόκειται παρά για το κατώτατο επίπεδο που καταγράφεται στις λίστες του ΟΑΕΔ που δεν συμπεριλαμβάνει την «λανθάνουσα» ανεργία στις επαρχιακές περιοχές, τους νέους πτυχιούχους που δεν εγγράφονται στις λίστες ανεργίας κ.λπ. Παράλληλα, όλες οι προβλέψεις κατατείνουν στη διαπίστωση ότι αυτό το ποσοστό θα φτάσει στο τέλος του 2011 στο ύψος ρεκόρ του 20% που, μέχρι σήμερα, κατέχει η ισπανική οικονομία.
Αυτή η αλματώδης άνοδος της εργατικής και νεολαιίστικης ανεργίας προέρχεται ευθέως: Αφενός από την κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου και την άμεση θέση σε εφαρμογή των εκκαθαριστικών μηχανισμών της (παύση λειτουργίας και μαζικές απολύσεις σε μεσαίες παραγωγικές μονάδες, παραγωγική ύφεση σε μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις). Αφετέρου από τη δρακόντεια περιοριστική πολιτική του Μνημονίου και των νόμων εφαρμογής του (περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων [ΠΔΕ], απολύσεις προσωρινών και ελαστικά απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα, κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων κ.λπ.).

Εξέγερση χωρίς Αριστερά είναι αδιέξοδο




Οι τεράστιες κινητοποιήσεις των μαζών στη καπιταλιστική περιφέρεια, στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή, θα πάρει καιρό να αναλυθούν σε βάθος. Και αυτό γιατί εμπλέκονται πολιτικές, θρησκευτικές και ταξικές δυνάμεις με στρεβλή αντίληψη των κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων και κυρίως των διεξόδων που πρέπει να δοθούν. Οι πραγματικές αντιθέσεις αναστρέφονται στις κοινωνικές συνειδήσεις γιατί αυτές αδυνατούν να τις ερμηνεύσουν με σύγχρονο τρόπο.

Οι εξεγέρσεις που βλέπουμε, έρχονται σαν αποτέλεσμα πολύχρονης πολιτικής και ταξικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης από σκληρά ημιδικτατορικά καθεστώτα. Αυτά τα καθεστώτα φρόντισαν και για τη φυσική εξόντωση των ηγετών ολόκληρου του φάσματος που υπεράσπιζαν από την εγκαθίδρυση της κλασσικής αστικής δημοκρατίας με ατομικά και εργασιακά δικαιώματα μέχρι τις δυνάμεις της Αριστεράς και του σοσιαλισμού. Αυτή ήταν και η αιτία που σε όλες αυτές τις χώρες καθυστέρησε τόσες δεκαετίες η εξέγερση. Τώρα η εξέγερση χωρίς ιστορική ηγεσία, χωρίς Αριστερά, χρήζει ερμηνειών και προπαντός πρόβλεψης για το που πάει.

ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ!



Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!
ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ `H ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ!

Πηγή: Iskra
Κάθε ρεκόρ έσπασε το 2010, το δημόσιο χρέοςσύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στις 31 Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος, έφτανε τα € 340,28 διςέναντι € 298,52 δις το Δεκέμβρη του 2009.

Μιλάμε δηλαδή για μια πρωτοφανή αύξηση του κατά € 42 δις ή κατά 18% επί του ΑΕΠ, μέσα σε ένα μόλις χρόνο!
Από αυτά τα € 42 δις τα € 23 δις οφείλονται στο διαμορφωθέν έλλειμμα του Προϋπολογισμού 2010.
Το υπόλοιπο τμήμα της αύξησης του χρέους μέσα στο 2010, προέρχεται από την προσθήκη στο χρέοςκαταπτώσεων εγγυήσεων και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ καθώς και από ανάληψη χρεών του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ). 

Σύμφωνα, δε με τις προβλέψεις toυ Γενικού Λογιστηρίου, το 2011, το ύψος του χρέους θα ανέλθει στα € 362 δις ή στο 158,6% επί του ΑΕΠ.

Live stream ανταπόκριση από ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Παραμένει πολύς κόσμος στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ!





Watch live streaming video from stopcarteltvgr at livestream.com




Είναι τα κινήματα:


"Μένουμε Σύνταγμα;"


"Δεν Πληρώνω"


"Δικαίωμα"




Το Σωματείο Τεχνικών 


Το Μέτωπο Α-Α


Εκπαιδευτικοί ΟΛΜΕ-ΔΟΕ


ΑΝΤΑΡΣΥΑ


κ.α.




Kλικ! για ανταπόκριση ροής των σημερινών γεγονότων #23fgr:


http://rodiat7.blogspot.com/2011/02/click-23fgr.html




Ανυπακοή α λα ιρλανδικά



ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΑΡΤΥ, ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ (ΣΙΝ ΦΕΪΝ)

Πηγή: ΠΡΙΝ

 Ισχυροποίηση των δυνάμεων της αντίθεσης σε ΕΕ-ΔΝΤ
Στις 4 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες η «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται», ακούσαμε πανομοιότυπο το σενάριο της εμπλοκής μας με το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ από έναν Ιρλανδό. Είχαμε την περιέργεια να τον ρωτήσουμε μερικά πράγματα επιπλέον.

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΡΑΝΤΖΗ

– Τι μέτρα έχουν ληφθεί στην Ιρλανδία και ποια η ρητορική του κυβερνητικού σχήματος και των συμμάχων του, ώστε να πεισθεί ο λαός να τα αποδεχθεί;

– Το μνημόνιο που υπογράφτηκε με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την ΕΚΤ είναι παρεμφερές με αυτό που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Τι μέτρα περιλαμβάνονται; Ακρωτηριασμός δημοσίων επενδύσεων και δαπανών, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπές επιδομάτων και συντάξεων, αυξήσεις στο ΦΠΑ και στη φορολογία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, μείωση κατώτατου μισθού. Και, όπως και σε άλλες χώρες που δέχτηκαν την επίσκεψη του ΔΝΤ, το σχέδιο προβλέπει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ιδιωτικοποίησή της.

Πόσους …Πολίτες χωράει αυτή η …Πόλη;























Με τρομοκρατούσαν πάντα τα …ιερά. Τα …τοτέμ. Τα …ταμπού.
Όλα όσα έπρεπε de facto να σεβαστώ, όλα όσα …εμφανίζονταν τόσο εύθραυστα, τόσο μυγιάγγιχτα , τόσο μουσειακά, που δεν κάνει να το ακουμπάς, να τα αγγίζεις, να τα ψηλαφείς, αλλά οφείλεις να αρκείσαι στον ρόλο του παρατηρητή. Μνημεία σε μουσειακές προθήκες.

Η Δημοκρατία, είναι ένα από αυτά τα …ιερά τοτέμ.
Μια λέξη που εμφανίζει πάντα θετικό πρόσημο.
Μια λέξη κλειδί, μια λέξη πανάκεια, μια λέξη φρέσκο, λαχταριστό ψωμάκι, μασημένο και φτυμένο όμως, από το στόμα των επικοινωνιολόγων.
Μια λέξη….φούστα μπλούζα.
Μια λέξη, που ο κίνδυνος …ασθενείας της, χρησιμοποιείται από το πολιτικό σύστημα, σαν εκπυρσοκρότηση πυροβόλου όπλου, την ίδια ώρα που αυτή χάσκει σαν ιριδίζουσα σαπουνόφουσκα.

Mαρτυρία από Βερολίνο




Συνάδελφοι, γράφω αυτό το μήνυμα συγκλονισμένος. Πριν λίγο επέστρεψα
από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, όπου μίλησε ο Γιώργος
Παπανδρέου.
Είμαι συγκλονισμένος από την βιαιότητα των οπαδών του ΠαΣοΚ, την
υποκρισία του προέδρου του και την παραπληροφόρηση των ελληνικών ΜΜΕ.

Όπως καταλαβαίνετε, το μήνυμα θα είναι πολιτικό, οπότε ισχύουν τα
γνωστά. Όποιος δεν ενδιαφέρεται, ας προσπεράσει.

Την περασμένη Πέμπτη κυκλοφόρησε η είδηση ότι θα έρθει ο Παπανδρέου να
μιλήσει με θέμα:  Addressing the Financial Crisis. An Opportunity for
Europe. Το Σάββατο το απόγευμα συναντήθηκαν οκτώ ελληνίδες (ή
ελληνικής καταγωγής) φοιτήτριες, μέλη της παλιάς Πρωτοβουλίας
Αλληλεγγύης Βερολίνου του 2008 (που θυμίζω δεν είχε καμία κομματική
ταυτότητα ή συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό). Συζήτησαν για
μορφές ενδεχόμενης δράσης - έκφρασης δυσαρέσκειας και κατέληξαν στα
εξής:

Η Ευρώπη και το σκοινί: φωτορομάντσο