Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Anomie: On civil and democratic disobedience


Greek Minister for Public Transport Reppas stated last week that the government will not let ‘Greece exposed to the risk of international disrepute and marginalization, destinations of countries characterized by anomie. The attack on the social acceptability of the free-rider and the political dismantling of its simulacrum of progressiveness is paramount.’
The harassed minister was referring to the mass protests that have gripped Greece in the last month. They include the ‘can’t pay, wont pay’ movement which encourages people to stop paying the extortionate tolls in Greece’s atrocious roads or the public transport fares which went up 40% last week. Health service doctors have been on strike for a week and have occupied the Ministry of Health; the strikes of public transport employees, despite repeated court decisions declaring them unlawful, have brought Athens to a permanent standstill. A pending farmers strike will complete the picture. Greece has entered a period of legitimation and governance crisis highlighted by the condemnation of the inhumanity of the treatment of refugees by the European court of human rights last week. The Minister confirmed it.  When governments start claiming that citizens have an absolute duty to obey the law, they implicitly recognize that their policies have failed and their moral authority has followed suit.

Ηγετικό στέλεχος του κινήματος του τζάμπα.

18 διατάξεις για τους καφέδες της Θεοδώρας!

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Η επίκληση δεκαοκτώ διαφορετικών διατάξεων του νόμου που χρησιμοποιήθηκαν  για την πληρωμή από το τμήμα προμηθειών του υπουργείου Εσωτερικών του ποσού των 29 ευρώ και 30 λεπτών για έξοδα της υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη.
Πρόκειται για την απόφαση Φ. 312-4-4525 με ημερομηνία της περασμένης Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» και αφορά στη χρησιμοποίηση από την υφυπουργό Εσωτερικών της αίθουσας VIP του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 26 Νοεμβρίου 2010.
Το θέμα του εγγράφου όπως καταγράφεται είναι: «Εγκριση γενομένης δαπάνης εξόδων χρησιμοποίησης της αίθουσας VIP του Ελευθέριος Βενιζέλος από την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», ενώ μετά την απαρίθμηση των νόμων και των διατάξεων επισημαίνεται ότι «εγκρίνουμε τη γενόμενη δαπάνη των 29,30 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, του τιμολογίου της Olympic Catering για κάλυψη των εξόδων χρησιμοποίησης της VIP αίθουσας του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στις 26/11/2010 από την υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Τζάκρη».

Στο κίνημα "Δεν Πληρώνω" προσχώρησαν και οι καναλάρχες


Πηγή: Παρόν 06.02.2011
via ANemos-Naftilos

Χωρίς να καταβάλουν τέλος χρήσης συχνοτήτων, σε αντιστάθμισμα των επενδύσεων που θα κάνουν για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, θα λειτουργούν , μάλλον για 3 χρόνια οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Η κυβέρνηση μετά τη μετάθεση για την 1.1.2012 της έναρξης ισχύος του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20% επί των διαφημίσεων) κάνει αποδεκτό το αίτημα , σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μείωσης του τέλους χρήσης συχνοτήτων σε 0.1% από 2%, επί του τζίρου τους, όπως αναφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία. Είναι μια από τις μεθόδους κρατικής ενίσχυσης στην ευρωπαϊκή ένωση , όπως προκύπτει και από σχετική έκθεση του ΙΟΜ, όμως το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό το καθεστώς, αν δηλαδή θα είναι ως το 2015 όπως ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σε αντιστάθμισμα η ΕΡΤ θα διατηρήσει το ανταποδοτικό τέλος στο επίπεδο του 4,24 ευρώ, δημιουργώντας ένα σύμφωνο μή επίθεσης με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αντιθέτως δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό το αίτημα για την κατάργηση του 0,3 επί του τζίρου που καταβάλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προς το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και προς τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, μετά και από την έντονη διαμαρτυρία των αρμοδίων ενώσεων . Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από τη μεριά τους ζητούν να θεωρείται ως ενίσχυση στο κινηματογράφο, η παραγωγή των σίριαλ!

Τα υποβρύχια που έγερναν, η ΝΔ και ο ρόλος Τσοχατζόπουλου















Πηγή: TVXS
Αποκαλύψεις σοκ από το Spiegel για τον «κύκλο προσευχής», όπως αυτο-ονομαζόταν η ομάδα των μιζαδόρων που είχε αναλάβει να πουλήσει τα γερμανικά υποβρύχια στην Ελλάδα. Στον κύκλο συμμετείχε, σύμφωνα με γερμανικό περιοδικό, και στενός φίλος του τότε υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, τον οποίο ψάχνουν οι Γερμανοί εισαγγελείς. Όσο για την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να παραλάβει τα υποβρύχια, αυτή δεν οφειλόταν στο γεγονός ότι έγερνε το υποβρύχιο: έγερνε η παράνομη χρηματοδότηση προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και προς τη ΝΔ.
Το καμάρι της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας: τα υποβρύχια των ναυπηγείων HDW του Κιέλου, βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Τα καλύτερα και πλέον σύγχρονα υποβρύχια του κόσμου. Αλλά για να πωληθεί στο εξωτερικό μόνο χάρη στη Ferrostaal και με τη βοήθεια «μίζας», γράφει το γερμανικό περιοδικό στο πολυσέλιδο δημοσίευμά του.
Όπως αναφέρει, στα τέλη Οκτωβρίου 2010 οι έρευνες δεν είχαν εντοπίσει ακόμα ποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη νότιο Αφρική είχαν δωροδοκηθεί. Ίσως και να μη βρεθεί ποτέ ποιοι ήταν. Γι' αυτό και οι δικηγόροι των κατηγορουμένων μιλούν για εκβιαστικές πιέσεις μιας εισαγγελίας, που δεν διαθέτει αποδείξεις. Αλλά το ότι οι εντυπωσιακά μεγάλες προμήθειες, που πλήρωσε η Ferrostaal σε δήθεν συμβούλους, έχουν μικρή σχέση με την παροχή συμβουλών και αφορούν περισσότερο το μοίρασμα «μιζών», αυτό θεωρείται πλέον βέβαιο από τους ερευνητές της υπόθεσης. 

συναυλία αλληλεγγύης


Στις 25 Γενάρη 300 μετανάστες εργάτες ξεκίνησαν απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας, έναν αγώνα για να ακουστεί η φωνή τους, διεκδικώντας ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες συνδέλφους τους.
Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι και όλες αλληλέγγυοι/ες.

Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη, την 16η μέρα της απεργίας πείνας, στις 18:00 στο Μουσείο (Πατησίων) οργανώνεται συναυλία αλληλεγγύης όπου συμμετέχουν οι:

Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ενέδρα,
Αλκίνοος Ιωαννίδης, Αλκιβιάδης Κωσταντόπουλος, Βασίλης Λέκκας, Πάνος Μουζουράκης, No Mind
Μαρία Παπαγεωργία, Δημήτρης Πουλικάκος,Pink Tank,
Απόστολος Ρίζος,Σπυριδούλα, Υπόγεια Ρεύματα
και Γιάννης Χαρούλης.

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών
Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας

«Κουρέψτε τώρα το ελληνικό χρέος»!


Πηγή: Sofokleous 10
Παρά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στις αγορές, με μεγάλες προσδοκίες για «τελική λύση» στην ευρωπαϊκή κρίση τον Μάρτιο, ισχυροί «παίκτες» των αγορών επιμένουν να δηλώνουν, ότι δεν θα πλησιάσουν τα ελληνικά ομόλογα μέχρι να δουν ένα «βαθύ κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον κατά 50% του ΑΕΠ! Την ίδια ώρα, η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής αφήνει και πάλι πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά η ευρωζώνη, καθώς ενισχύεται το μέτωπο κατά των προτάσεων Μέρκελ.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Spiegel” που κυκλοφορεί σήμερα, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, διαχειριστής κεφαλαίων του μεγαλύτερου fund σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, της PIMCO, δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα με δραστικά μέτρα, «βάζοντας πλάτη» για μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί από το 140% του ΑΕΠ στο 90% και να γίνει βιώσιμη η εξυπηρέτησή του. 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


πηγή: Ενημέρωση κινητοποιήσεων των γιατρών
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα Λοβέρδου που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη

2. Να καταργηθεί κάθε είδους «χαράτσι» από την τσέπη των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Κατάργηση τόσο της πληρωμής στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία, όσο και της λεγόμενης «ολοήμερης» απογευματινής λειτουργίας.

3. Να ανατραπεί η γενικότερη πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταργεί κάθε έννοια δωρεάν υγείας και εξαθλιώνει τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς.

Οι δυο δημοκρατίες



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/02/2011
του Νικολα Σεβαστακη

Στη σκανδαλισμένη φιλολογία περί ανομίας, εκφυλισμένου ασύλου και αυθαίρετων μειοψηφιών, σε πλείστα από όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν από δημόσιους αναλυτές, ακαδημαϊκούς δασκάλους και πολιτικούς, διαπιστώνει κανείς κάτι πολύ ανησυχητικό: ότι στη σημερινή θεσμική ρητορεία ανακυκλώνονται διαθέσεις, συναισθήματα και ιδίως τρόποι σκέψης που ανάγονται στην πολιτική κουλτούρα των αστικών ολιγαρχιών του 19ου αιώνα. Σαν να αναγκαζόμαστε να υποστούμε ένα παράξενο ταξίδι στο χρόνο για να δανειστούμε έννοιες και πρακτικές από τους βραβευμένους στοχαστές της εποχής της Παλινόρθωσης, τις διακηρύξεις ενός Γκιζό ή τις κοινοβουλευτικές ομιλίες ενός Αδόλφου Θιέρσου για να βρούμε πηγές έμπνευσης για την έξοδο από τα εγχώρια «μεταπολιτευτικά ταμπού» (κατά την έκφραση της Καθημερινής).

Σοφία Σακοράφα: Μεγάλη απήχηση της πρωτοβουλίας για τον έλεγχο του χρέους


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/02/2011
    Στη δημιουργία κινήματος για τον έλεγχο του χρέους με τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) κι έπειτα την «άρνηση του απεχθούς χρέους» πρωτοστατεί η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Όπως διευκρινίζει, η δημιουργία της Επιτροπής διατυπώνεται ως αίτημα. Αίτημα που σέβεται τους θεσμούς, που προστατεύει τη διαφάνεια, που ενημερώνει αυτόν που σήμερα καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, τον ελληνικό λαό δηλαδή, από πού προήλθε αυτό το χρέος, που δυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της. Όπως όλα τα αιτήματα, οφείλει να αποκτήσει κοινωνική ισχύ, κοινωνική δυναμική.
    Σε πρώτη φάση λοιπόν προσυπογράφεται μια διακήρυξη από προσωπικότητες και δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας, από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της εργασίας, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από πιο εξειδικευμένους χώρους, όπως συνταγματολόγοι και οικονομολόγοι. Με έκπληξη, όπως μου είπε η Σοφία Σακοράφα διαπίστωσε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και νομικούς από όλο τον κόσμο, που εκδήλωσαν την προθυμία να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια. Ιδιαίτερη ήταν η αλληλογραφία που αναπτύχθηκε με φορείς από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Οι επαφές με την αριστερά, τους Π. Λαφαζάνη, Θ. Δρίτσα, Δ. Παπαδημούλη, Γ. Δραγασάκη, επίσης με τον Νίκο Κοτζιά και άλλους παράγοντες, αναπτύσσονται σε γόνιμο έδαφος και σύντομα αυτό θα εκφραστεί σε ένα κείμενο υπογραφών για τη διεκδίκηση της ΕΛΕ.

    KATAΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ''ΣΦΕΝΤΟΝΑ''


     

    Στις 5 τα ξημερώματα της 5ης Φλεβάρη 2011 εξερράγη βομβιστικός μηχανισμός στην είσοδο του στεκιού νεολαίας «Σφεντόνα» των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Μακρυγιάννη 17) . Η ισχυρή έκρηξη της βόμβας προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε όλη την γειτονιά, σε αμάξια και πολυκατοικίες σε μεγάλη απόσταση, και φυσικά στο ίδιο το στέκι. Το γεγονός ότι η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη (δίπλα στην Εγνατία) και ότι πολλοί άνθρωποι διέρχονται συνέχεια από το σημείο δείχνει ότι ήταν μια δολοφονική εγκληματική ενέργεια που ήθελε να προκαλέσει θύματα. Είναι η δεύτερη φορά που το στέκι αυτό γίνεται στόχος επίθεσης με τον συγκεκριμένο μηχανισμό και είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παρόμοιων επιθέσεων σε κινηματικούς χώρους στην Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά.