Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Γιάννης Δραγασάκης: Το χρέος μοχλός για την επιβολή ενός «νέου καπιταλισμού»



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/02/2011

"Αν υποτιμούμε τα προβλήματα που θέτει αυτή η καπιταλιστική κρίση και στην αριστερά, αν απαντάμε σ’ αυτά με προχειρότητα, αν ψάχνουμε εύκολες λύσεις ή μαγικές συνταγές μακριά ή πάνω από τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων, οι δοκιμασίες, φοβούμαι, θα παρατείνονται" σημειώνει ο Γιάννης Δραγασάκης στη συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής".
"Οι εξελίξεις στην Ευρώπη τρέχουν, αλλά με τα βασικά σενάρια που επιλέγουν, θεωρώ", σημειώνει, "πως είναι αυταπάτη, ότι από μόνη της, ακόμη και μια δραστική διαγραφή του χρέους θα είναι αυτόματα ανάσα για τον λαό. Για να είναι επωφελής και βιώσιμη μια αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο ανακατανομής των φορολογικών βαρών, αναδιανομής του πλούτου και εξόδου από τον φαύλο κύκλο: χρέος - λιτότητα - ανεργία.  Αναλυτικά η συνέντευξη.


SPIEGEL: Πώς οι γερμανικές εταιρίες έδιναν τις μίζες. H υπόθεση των 4 υποβρυχίων και όχι μόνο


 

Complicit in Corruption

How German Companies Bribed Their Way to Greek Deals

SPIEGEL ONLINE
Greece's rampant corruption is one of the reasons why the country's economy is in such a mess. German companies have taken advantage of the system for years in order to secure lucrative deals.
Miza and fakelaki are the lubrication that keeps the Greek economy running smoothly. Fakelaki -- literally "small envelope" -- is a payment used when Greeks need to be treated by a doctor or are having trouble with a tax auditor.
Miza, on the other hand, is the money that doesn't fit into a small envelope and requires something bigger, like a suitcase, or when the cash needs to be squirreled away in an account in one of the world's many tax havens. Without miza -- i.e., bribes -- virtually no foreign company could do business in Greece. Large government contracts are particularly prone to miza.
These deals often allow millions to flow via shell corporations around the world and back into the pockets of industrialists, civil servants, the military and politicians. Meanwhile, the payments are usually declared on the company's books as commissions for negotiating contracts. And German industry is one of the major players in the game of miza Monopoly.

Σπασμένοι κυνόδοντες, σάπιοι φρονιμίτες



 ΠΗΓΗ: ΚΙΜΠΙ

Οι κυνόδοντες είναι τα ισχυρότερα δόντια μας. Σπάνια χαλάνε κι είναι από τα τελευταία που χάνουμε. Αντίθετα με τους φρονιμίτες που, αν και εμφανίζονται τελευταίοι στο στόμα μας, ως υποτιθέμενοι δείκτες ωρίμανσής μας, είναι από τα πρώτα που βγαίνουν άχρηστα. Ο κυνόδοντας είναι ένα διφορούμενο δόντι. Υπενθυμίζει την αρχέγονη σχέση μας με τα σαρκοβόρα θηλαστικά-κυνηγούς. Και στη βαμπιρική του εκδοχή θυμίζει κάποια αμυδρή σχέση μας με την ωμή σάρκα, το αίμα, ακόμη και με τον κανιβαλισμό. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, η ταινία του οποίου «Κυνόδοντας» διεκδικεί ξενόγλωσσο Όσκαρ, έδωσε στο κοφτερό μας δόντι μια νέα, απρόσμενη κοινωνική λειτουργία: ο κυνόδοντας μπορεί να εξελιχθεί σε μια φυλακή! 

Δεν ξέρω αν όσοι δηλώνουν χαρούμενοι και εθνικά υπερήφανοι για την υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Ενδεχομένως, τώρα που η ταινία προφανώς θα επιχειρήσει μια δεύτερη καριέρα στις αίθουσες, πολλοί -πέραν των 30.000 της περσινής προβολής- θα πάνε για να πάρουν λίγη λάμψη Όσκαρ. Οι περισσότεροι (εκτιμώ) θα πάθουν ένα μικρό πολιτισμικό σοκ. Το οποίο ενδεχομένως τους χρειάζεται, αλλά δεν ξέρω αν θα πλήρωναν κιόλας γι’ αυτό. Ίσως το μετανιώσουν, ίσως απορήσουν όπως απορούσαν τη δεκαετία του ’70 όταν έμπαιναν στις σκοτεινές αίθουσες, με τη ματιά του Δαλιανίδη, της Finos Film και της Καραγιάννης - Καρατζόπουλος, για να δουν Δαμιανό ή Αγγελόπουλο. Επίσης, δεν είμαι βέβαιος αν όσοι εκ των κρατικών λειτουργών και της κυβερνώσας ελίτ έσπευσαν να «υιοθετήσουν» τον μικρό οσκαρικό άθλο (μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα) και να φωτογραφηθούν στο κάδρο της δόξας του αντιλαμβάνονται σε τι ακριβώς επενδύουν. 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ κ. Λοβέρδου

http://drtsili.blogspot.com/
ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ





ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΟΑΕΕ – ΟΠΑΔ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΕΧΘΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ.
ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΡΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Ο ΙΣΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΟΥ ΟΤΙ Ο ΙΣΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΙΟΥΝΙΟ ΝΑ ΣΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ 450 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΚΑ – ΟΠΑΔ – ΟΑΕΕ – ΟΓΑ.

ΠΕΣ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ



Η αγωνία του νέου μπροστά στο αύριο







Της Τασουλας Kαραϊσκακη
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
6/2

Δεν υπάρχει κάτι πιο οδυνηρό, πιο αποθαρρυντικό από την αδυναμία μιας χώρας να κρατήσει και να αξιοποιήσει τους νέους της. Χωρίς αυτούς μια χώρα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα. Πάνω από 48.000 Ελληνες νέοι έστειλαν το 2010 βιογραφικό στην ευρωπαϊκή υπηρεσία Europass, αναζητώντας μια θέση κατάρτισης ή εργασίας στο εξωτερικό.
Σε 100.000 εκτιμώνται οι άνεργοι πτυχιούχοι στην Ελλάδα. Τους 100.000 αγγίζουν εκείνοι που υπέβαλαν αίτηση για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικό πανεπιστήμιο (για μερικές δεκάδες θέσεις υποβάλλουν αίτηση χιλιάδες), αφού έχει πλέον εδραιωθεί η πεποίθηση ότι αν δεν έχεις μεταπτυχιακό, δεν έχεις εργασία. Περίπου 88.000 νέοι κάνουν αυτή τη στιγμή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Από αυτούς, 52.000 φοιτούν στα 459 προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων, 11.000 στα 26 προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και 25.000 σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αλλά δουλειά δεν θα βρουν όλοι

Ενοχή και Δίκαιο



Θα έπρεπε να ερυθριούν οι παρειές του υπουργού Μεταφορών όταν απεκάλεσε «τζαμπατζήδες» με αντικοινωνική, παρακαλώ, συμπεριφορά όσους αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και στα διόδια.
Αυτούς τους χαρακτηρισμούς όφειλε να τους αποδώσει στους μεγαλοκαρχαρίες αυτού του πολύπαθου τόπου, που απαλλάσσονται από τη βαριά φορολογία «για οικονομικούς-εθνικούς λόγους», ότι δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες με την εξαγωγική δεινότητα των επιχειρήσεών τους και ότι τάχα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.