Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Οι Σκύθες, οι Ζηλωτές και η κατάργηση του ασύλου


Με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από απελπισμένους μετανάστες, το μπλοκ της εξουσίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ και οι ιδεολογικοί και τηλεοπτικοί του εκπρόσωποι βρήκαν και πάλι την ευκαιρία να θέσουν άμεσα ή έμμεσα υπό αμφισβήτηση το πανεπιστημιακό άσυλο.
Μάλιστα η υφυπουργός Παιδείας, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, μέσω ενός φαινομενικά παντελώς ανορθολογικού σκεπτικού, που ελπίζω στο τέλος τούτου του σχολίου να έχει αποκαλυφθεί, επεδίωξε να εκμεταλλευθεί την κατάληψη, για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα της βαθύτατα συντηρητικής διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στα ΑΕΙ.
Κατ' αρχήν, σ' ένα γενικότερο επίπεδο, καλό είναι να διευκρινιστεί ότι η δράση των Ζηλωτών κάθε εποχής δεν είναι απαραίτητη για να υπάρξει καταστολή. Οταν οι κυρίαρχοι το έχουν πάρει απόφαση, με ή δίχως αυτήν τη δράση, με λιγότερη ή περισσότερη συναίνεση, κάτι που βεβαίως έχει τη σημασία του, είναι βέβαιο ότι η καταστολή θα εφαρμοστεί.

ΑΛΕΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ «Η νεολαία θα εξεγερθεί ξανά όπως τη δεκαετία του ΄60»


Γάλλοι φοιτητές διαδηλώνουν κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σαρκοζί. Ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού εκτιμά ότι «βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα περίοδο νεολαιίστικης εξέγερσης όπως συνέβη στη δεκαετία του ΄60»

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «γκουρού της γαλλικής Αριστεράς».Ο ίδιος φέρει με υπερηφάνεια τον τίτλο του μαρξιστή.Αλλά και του φιλοσόφου 

που ανήκει στην περίφημη γαλλική σχολή της δεκαετίας του ΄60 μαζί με τον Αλτουζέρ,τον Λακάν,τον Ντεριντά,τον Λιοτάρ και τον Ντελέζ. «Είμαι ο τελευταίος επιζών» λέει κρατώντας αποστάσεις από τους 
νεότερους συναδέλφους του που «υπερασπίζονται την καθιερωμένη τάξη και τον καπιταλισμό».Συναντήσαμε τον Αλέν Μπαντιού την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε καλεσμένος του 
Γαλλικού Ινστιτούτου.Αρχισε τη συζήτηση λέγοντας ότι μιλάει πολύ καλά αρχαία ελληνικά, τα οποία όμως δεν τον βοηθούν καθόλου να καταλάβει τα σύγχρονα που μιλούν οι πολλοί έλληνες φίλοι του. 


Χάσαμε πολλά,ας μη χάσουμε και την ανθρωπιά μας

Η Μάρω Δούκα και η Ιωάννα Καρυστιάνη διένειμαν στον τύπο την παρακάτω ανακοινωση,με αφορμή το θέμα του ασύλου και τους μετανάστες




Τελικά μόνο ένα άσυλο λειτουργεί τέλεια στον τόπο μας, το Κοινοβούλιο, και μόνο για παρανομήσαντες βουλευτές που δεν αίρεται η ασυλία τους, και παρανομήσαντες υπουργούς που προστατεύονται από τον κατάπτυστο και κραταιό νόμο τους.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών παντού. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει ευρύτερο νόημα, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν πλήττονται βάναυσα και, ιδίως στις μέρες μας, αποδεκατίζονται ραγδαία, σε βάρος όλων, Ελλήνων και μεταναστών, ηλικιωμένων και νέων. Ίσως οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και φοιτητές στο σύνολό τους θα έπρεπε να σκεφτούν ότι η κοινωνία στρέφεται προς αυτούς προσδοκώντας πιο γενναία υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του ρόλου των πανεπιστημίων στις ταραγμένες δύσκολες εποχές.
Ό,τι συμβαίνει στη Νομική δεν είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, είναι μια δραματική κατάσταση.Αλλά αυτές τις μέρες κυριάρχησαν φωνές του τύπου «γιατί δεν συνέλαβαν τους μετανάστες στα Χανιά», «γιατί δεν τους πιάσανε στο βαπόρι μαζί με τον καπετάνιο», «γιατί δεν τους πέταξαν έξω από το κτίριο αμέσως», «ποιος τους υποκίνησε», «ποιος έφερε το κοπάδι στην πρωτεύουσα».
Η ομαδική απεργία πείνας μέχρις εσχάτων είναι απόφαση απελπισμένων ανθρώπων. Το μεταναστευτικό, με τις πολλές τους όψεις και πολλαπλές συνέπειες, δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι οι μετανάστες για να στοχοποιούνται ως υπαίτιοι δεινών. Θα είναι ντροπή για τους έλληνες πολίτες να στραφούμε εναντίον τους, εναντίον θυμάτων. Χάσαμε πολλά, ας μη χάσουμε και την ανθρωπιά μας. Θα είναι η έσχατη ταπείνωση και ήττα. Ίσως δεν μας πολυαρέσει που κάποιοι άλλοι στις τωρινές συνθήκες αγωνίζονται με αποφασιστικότητα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει σπουδαίο και πολύπλευρο ρόλο να διαδραματίσει, να φωτίσει αιτίες, να συμβάλλει θετικά. Η Νομική Σχολή θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες επιστημονικού χαρακτήρα για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ήδη συμβαίνουν πολλά. Θα συμβούν και άλλα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική και οικονομική κρίση μόνη της. Είναι άδικο και άθλιο να αφήνεται από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις μεγάλες χώρες να πληρώνει τα σπασμένα από τους πολέμους και τις ληστρικές οικονομικές παρεμβάσεις τους.

Απεργία Πείνας 15 μεταναστών 2008 - Δηλώσεις φορέων!!!

Σκυλόπολη



 ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/01/2011
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΑΤΣΙΩΡΑ*

Αν στο νερό φράξεις τη ροή του, δεν σταματά.
Βρίσκει έναν άλλο δρόμο να συνεχίσει να κυλά.
Πριν λίγα χρόνια προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ταινία του Λάρς φον ΤρίερDogville. Η Γκρέις φθάνει σε μια πόλη αναζητώντας ένα μέρος να μείνει. Οι κάτοικοι σταδιακά την καθιστούν δούλα. Αλλά αυτό δεν αρκεί: την καθιστούν υπεύθυνη για τη δουλεία στην οποία τη ρίχνουν, υπεύθυνη για τις αντιφατικές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώνει. Απαιτούν φυσικά να αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τον χώρο που της παραχωρούν, αλλά και για την ηθική διαπαιδαγώγηση που της προσφέρουν. Όλα συμβαίνουν με ευρηματικά μικρά και μεγάλα βασανιστήρια. Εδώ οι αναλογίες με την ελληνική κοινωνία για τη θέση που επιφυλάσσει στους μετανάστες (πάντα διαφορετικούς - το πρώτο πρόσωπο του πληθυντικού και η ομογενοποίηση που επιβάλλει αποτελεί ανακρίβεια που συμβατικά επικρατεί) σταματούν.

Νίκος Γιαννόπουλος «Είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο αγώνας»


ΠΗΓΗ: Το Βήμα



Είναι ο άνθρωπος που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τις πρυτανικές αρχές για την είσοδο των μεταναστών-απεργών πείνας στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής στη Σόλωνος.Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης των Μεταναστών,ο κ.Ν. Γιαννόπουλος δραστηριοποιείται χρόνια στο αντιρατσιστικό κίνημα. Είναι μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα όπως και της ομάδας «Ρόζα» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που βάλλεται για τη στάση της στο ζήτημα της εγκατάστασης μεταναστών στον χώρο της Νομικής. Σήμερα περιγράφει στο «Βήμα» το χρονικό μιας προαναγγελθείσης απεργίας πείνας που,όπως εξελίχθηκε, έθεσε στο κέντρο τηςεπικαιρότητας όχι μόνο τα αιτήματα των μεταναστών αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο... 


- Τελικά είστε ο οργανωτής της απεργίας πείνας των μεταναστών; «Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στέκεται από την αρχή δίπλα σε αυτόν τον αγώνα. Με αυτή την έννοια, κι εγώ ως μέλος της Πρωτοβουλίας θεωρώ αυτόν τον αγώνα όχι μόνο συλλογική αλλά και προσωπική υπόθεση». 


Σλ. Ζίζεκ: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πέραν απλής ανοχής



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ*
Η Ευρώπη πρέπει να ενώσει τους πολίτες της για μια κοινή μάχη: να άρουν το αδιέξοδο μεταξύ αναιμικών φιλελεύθερων και παθιασμένων εξτρεμιστών. Όταν πριν μια δεκαετία η Σλοβενία ήταν προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας εκ των Ευρωσκεπτικιστών διατύπωνε μια σαρκαστική παράφραση ενός αστείου των αδερφών Μαρξ αναφορικά με την πρόσληψη δικηγόρου: «Τι; Έχουμε εμείς οι Σλοβένοι μπελάδες; Ας μπούμε στην Ε.Ε.! Θα έχουμε ακόμη περισσότερους μπελάδες αλλά θα έχουμε την Ε.Ε. να τους τακτοποιήσει!». Έτσι αντιλαμβάνονται τώρα οι περισσότεροι Σλοβένοι την ΕΕ: βοηθάει, αλλά φέρνει και καινούργια προβλήματα (κανονισμούς και πρόστιμα, αιτήματα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ελλάδα, κ.λπ.). Οπότε αξίζει η Ε.Ε. να την υπερασπιστούμε; Η πραγματική ερώτηση όμως είναι, ποια Ε.Ε.;

Ποιό ειναι το πραγματικό ''κίνημα του τζάμπα''






Του Γιώργου Παπαϊωάννου
Αρκετοί χαριτωμένοι κυβερνητικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι, μιας και έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα, προσπαθούν να χτυπήσουν «ηθικά» το κίνημα ανυπακοής. Έχουν αυξηθεί, λοιπόν, οι αναφορές στο «κίνημα του τζάμπα» ή σε κάποιους «τζαμπαζήδες» που δεν πληρώνουν διόδια και εισιτήρια στις συγκοινωνίες.
Το κίνημα του τζάμπα είναι υπαρκτό και σε αυτό συμμετέχουν οι παρακάτω:
• Οι τράπεζες που έχουν απορροφήσει τζάμπα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
• Οι εταιρίες που στήνουν τα μαγαζάκια τους στους εθνικούς δρόμους και χαρατσώνουν τους πολίτες εισπράττοντας διόδια με παράνομες και αποικιοκρατικές συμβάσεις.
• Οι επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν κόσμο χωρίς να πληρώνουν οι ίδιοι τα ένσημα, αλλά ο ΟΑΕΔ μέσω προγραμμάτων και χρημάτων των ίδιων των ασφαλισμένων.
• Πάλι οι επιχειρηματίες που γλιτώνουν, με τον τελευταίο νόμο, αποζημιώσεις απόλυσης, αυξήσεις στους μισθούς και πολλά ακόμα.
• Οι εφοπλιστές που απολαμβάνουν πλήθος από φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις.

Σκληρό παζάρι για επαναγορά χρέους!






Παπακωνσταντίνου από το Νταβός: «συζητάμε την ιδέα» - Επίσημη επιβεβαίωση από Κομισιόν και την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών - Δρακόντειοι όροι της Γερμανίας για διευκολύνσεις στους υπερχρεωμένους - Γιατί οι Έλληνες τραπεζίτες φοβούνται τη συζήτηση για επαναγορά χρέους
Στο χιονισμένο θέρετρο του Νταβός άνοιξαν πέρυσι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη διάσωση της Ελλάδας με δάνειο από τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, στο Νταβός αναπτύσσεται και φέτος έντονη κινητικότητα για τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης με το ελληνικό χρέος. Ύστερα από δεκάδες μονότονες διαψεύσεις τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι πράγματι συζητείται η γερμανική ιδέα για επαναγορά ελληνικού χρέους με δάνειο χαμηλού κόστους από το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, φέρνοντας και στο προσκήνιο της δημοσιότητας το σκληρό παζάρι, που ως τώρα γινόταν στο παρασκήνιο.
Έτσι, η νέα γραμμή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση μετατοπίζεται αρκετά από την πλήρη άρνηση ως τώρα των συζητήσεων για οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στο Reuters, ότι η ιδέα της επαναγοράς χρέους σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, αξίζει να συζητηθεί, αλλά θα απαιτήσει χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε το μεγάλο ζήτημα της ανάγκης να συναινέσει και η Γερμανία, όπως και οι άλλες πέντε χώρες της ευρωζώνης με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, στην επέκταση του πεδίου δράσης και την αύξηση χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις ιδέες για «ήπια» αναδιάρθρωση χρέους, με επαναγορά ομολόγων.

Οι μετανάστες, το άσυλο, η Αριστερά










του Πέτρου Παπακωνσταντίνου 

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική επιβάλλουν σε όλες τις αριστερές δυνάμεις μια σοβαρή συζήτηση για το μεταναστευτικό και για τις πολιτικές μεθοδεύσεις των κυρίαρχων κύκλων που υφαίνονται γύρω από αυτό το υπαρκτό, ολοένα και δυσκολότερο, στις συνθήκες της κρίσης, κοινωνικό πρόβλημα.

Παρά την προσωρινή εκτόνωση, με τη λύση που δόθηκε στην υπόθεση της Νομικής, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το θέμα είναι πάντα ανοιχτό, τόσο από τη σκοπιά των δίκαιων αιτημάτων των απεργών πείνας που δεν έχουν βρει απάντηση, όσο και από τη σκοπιά των πολιτικών συνεπειών. Αποτελεί πάντως θετικό γεγονός ότι απετράπη η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, προς την οποία προσανατολιζόταν η κυβέρνηση (αλλιώς η υπουργός Παιδείας δεν θα είχε επιβάλει στην πρυτανεία τη σχετική απόφαση) και μια εκφοβιστική επίδειξη δύναμης του αστυνομικού κράτους σε κλίμα δαιμονοποίησης των οικονομικών μεταναστών.

Για ένα κτήριο αδειανό...



Πηγή: Αυγή
Του Νάσου Ηλιόπουλου

Τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ, τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και τους παρατρεχάμενους τους μύρισε Δεκέμβρης του 2008. Αφορμή η φιλοξενία 300 απεργών πείνας στο άδειο, παλιό κτήριο της Νομικής που βρίσκεται υπό ανακαίνιση και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο από ένα μήνα. Η συγκεκριμένη φιλοξενία δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής λειτουργίας της σχολής, η οποία έκλεισε μετά από lock out της κοσμητείας. Απαραίτητο στοιχείο προφανώς και η λυσσασμένη επίθεση απέναντι στη ριζοσπαστική αριστερά και για άλλη μια φορά στη νεολαία συνασπισμού. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.