Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί η Μέρκελ θα σώσει το… δραχμάρκο!



Πηγή: Sofokleous 10
Ακόμη και ο… πρύτανης της οικονομικής διπλωματίας στην Ευρώπη, ο μόνιμος Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων τουEurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εμφανίζεται πλέον εξοργισμένος με τα συνεχή “nein” της Άνγκελα Μέρκελ, σε όλες τις προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στην κρίση της Ευρωζώνης. Καθώς οι αγορές απειλούν να ρίξουν και άλλα «ντόμινο» στην ασθενή ευρωπαϊκή περιφέρεια, πολλοί αναρωτιούνται αν η Μέρκελ θέλει να σώσει το ευρώ. Ή αν στο Βερολίνο ετοιμάζονται ήδη για την επιστροφή στο μάρκο, ή για τη δημιουργία μιας «βόρειας ζώνης σκληρού ευρώ», χωρίς την ενοχλητική παρουσία των «PIGS».

Kρατικός τομέας και ιδιωτικό χρέος στην ελλάδα του νεοφιλελευθερισμού


Πηγή: Blog Aformi
Άγγελος Κ.
Στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής οι κοινωνικές σχέσεις αρέσκονται στο παίγνιο της παράλλαξης.[1] Οι σχέσεις εκμετάλλευσης στη διαδικασία της παραγωγής μεταμφιέζονται ως σχέσεις μεταξύ ίσων. Το αφεντικό «απλώς» έχει το κεφάλαιο, ο εργαζόμενος την ικανότητα προς εργασία. Ο καθένας παίρνει στο τέλος της παραγωγικής εργασίας ότι του αναλογεί: ο εργαζόμενος μισθό, το αφεντικό κέρδος. Η απλήρωτη υπεραξία που παρήγαγε ο εργαζόμενος εξαφανίζεται μαγικά, μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι: ως δίκαια, αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ «κοινωνικών εταίρων».

Ο ρητορικός πατριωτισμός και «η ευγενής μας τύφλωσις»*


Πηγή: Αυγή
Του Κώστα Καραβίδα*

Πάντα αυτό που ενοχλεί περισσότερο δεν είναι η πράξη καθαυτή όσο η υποκρισία. Σε κατάφωρη αντίφαση με ό,τι βιώνουμε ιστορικά, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό παίζει με τις λέξεις έθνος και εθνικό συμφέρον. Ο νέος πατριωτισμός που ευαγγελίζεται, αποφλοιωμένος από τα σημαινόμενα της έννοιας πατρίδα, εξελίσσεται σε εκρηκτικό μείγμα στο κοινωνικό σώμα, καθώς διασταυρώνεται με τον αφελή εθνικισμό και λαϊκισμό συνάμα, του Αντώνη Σαμαρά. Η «ευγενής μας τύφλωσις» επανέρχεται οξεία και σε κακή χρονική συγκυρία. Εκεί που τελειώνει η πολιτική, αρχίζει ο ρητορικός πατριωτισμός του Γιώργου Παπανδρέου. 

σπριντ τα σπρεντ ...

του Στάθη

Κούρεμα των μισθών λένε τον αποκεφαλισμό των ανθρώπων. Πολποτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω...

Εν τέλει το μόνον που ανέβασαν προς τα πάνω, ο Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ήταν τα σπρεντ.

Προ ημερών αγορεύοντας κάπου ο κ. Χρυσοχοΐδης, καθώς δώθε κείθε κι ως έτυχε αγορεύει, δήλωνε με στεντόρεια τη φωνή ότι «όποιος σήμερα μιλάει για επιμήκυνση κάνει κακό στην πατρίδα, διαπράττει προδοσία»!

Βεβαίως, ο πρώτος που μόλις λίγες μέρες πιο πριν υποτονθόριζε κατ' αρχήν κι ύστερα βροντωδώς ομιλούσε για επιμήκυνση ήταν ο ίδιος ο Παπανδρέου!

Φοιτητικές διαδηλώσεις και σήμερα στο Λονδίνο – Ψηφίζεται στη Βουλή η αύξηση των διδάκτρων


Πηγή: Newsit

Η συμμαχική κυβέρνηση Τόρις-Φιλελευθέρων αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη «ανταρσία» κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα το απόγευμα, και φοιτητές από όλη τη Βρετανία συγκεντρώνονται στο Λονδίνο για δυναμικές κινητοποιήσεις.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση διδάκτρων από το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών ετησίως στις εννέα χιλιάδες λίρες.
 
Πολλοί περισσότεροι θα είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βουλευτές που δεν θα ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματός τους.

Μεγάλη απεργία στην Τσεχία μετά 21 έτη

Στο δρόμο και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Τσεχίας που απήργησαν χθες κατά των κυβερνητικών σχεδίων για μείωση κατά 10% του μισθολογικού κόστους στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας.
Στους δρόμους και οι Τσέχοι δημόσιοι υπάλληλοιΣτους δρόμους και οι Τσέχοι δημόσιοι υπάλληλοι
Πηγή: ΕΝΕΤ
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάροσλαβ Ζαβαντίλ, επικεφαλής της συνομοσπονδίας των συνδικαλιστικών ενώσεων Βοημίας-Μοραβίας, 123.000 εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και την υγεία μετείχαν στην απεργία σε σύνολο 600.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Τα συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει και αλλάξει τα σχέδιά της. Η τελευταία γενική απεργία έγινε το 1989, όταν εκατομμύρια Τσέχοι εναντιώθηκαν στο κομμουνιστικό καθεστώς, συμβάλλοντας τελικά στην κατάρρευσή του.

Πώς οι χώρες της Ε.Ε. μετατρέπονται σε προτεκτοράτα των πιστωτών.



Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Με ευρωομόλογο ή χωρίς αυτό, από το 2013 η ευρωκρατία φιλοδοξεί να επιβάλει στα κράτη-παρίες της Ε.Ε. ένα διαρκή μηχανισμό επιτήρησης και «αστυνόμευσης» των δημοσίων οικονομικών τους.
Στο ένα σκέλος του μηχανισμού αυτού, το θεσμικό και πολιτικό, έχει εκφραστεί σε γενικές γραμμές συμφωνία στις προτάσεις που έχουν διατυπώσει η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν Βαν Ρομπόι. Σύμφωνα με αυτές, η Κομισιόν, το Εκοφίν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποκτούν ουσιαστικά «δικαιώματα διακυβέρνησης» σε μια χώρα που αποκλίνει από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και από την «ορθοδοξία» της ανταγωνιστικότητας. Δηλαδή, τα ευρωπαϊκά όργανα θα μπορούν να «διορθώνουν» ακόμη και την πολιτική μισθών μιας χώρας αν αυτή «πλήττει την ανταγωνιστικότητα», πυρήνας της οποίας είναι η μείωση του εργατικού κόστους. Όλα αυτά υπό την απειλή προστίμων και ποινών εξαίρεσης από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Διάλυση του ευρώ ή έξοδο χωρών από αυτό προβλέπουν Αμερικανοί επενδυτές


Πηγή:capital gr


Τη διάλυση του ευρώ ή την έξοδο από αυτό, χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης - όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία - προβλέπουν γνωστοί Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.


Ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής με τον Τζορτζ Σόρος του επενδυτικού ταμείου Quantum Fund, είπε, στο πλαίσιο του συνέδριου που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters, για τις επενδυτικές προοπτικές το 2011 ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος. "Διαβρώνουν (σ.σ.: οι Ευρωπαίοι) την αξία του ευρώ και την αξία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας", είπε, προσθέτοντας ότι εκτιμά ότι το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια". Ο κ. Ρότζερς χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας κακό από οικονομική και από ηθική άποψη. Η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι οι επόμενες δύο χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια, είπε. Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία, για την οποία είπε ότι μπορεί να είναι "χαμένη" η επόμενη δεκαετία ή και δύο δεκαετίες, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους για να σωθούν οι προβληματικές τράπεζες, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.