Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ



Πηγή: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Η απειλή κατάρρευσης του δολαρίου, τα προβληματικά οικονομικά μεγέθη των Η.Π.Α., η δεύτερη ποσοτική διευκόλυνση, ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας και οι απαντήσεις για την κρίση

Το μεγαλύτερο ίσως ερώτημα σήμερα, το οποίο απασχολεί τους Έλληνες Πολίτες, είναι τετραπλό: (α)  Μπορούσε να γίνει κάτι από την αρχή του έτους (2009) μέχρι τον Οκτώβριο, για να μην βρεθούμε σε τόσο δύσκολη θέση; (β) Η προσέγγιση της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών, ως περίπου «επαίτες», δεν ήταν αφενός μεν αναξιοπρεπής, αφετέρου δε «αντιπαραγωγική», δημιουργώντας μία κατάσταση χωρίς διέξοδο; (γ)  Αφού φαίνεται ότι πήραμε τον κατήφορο, χωρίς επιστροφή, ποιες θα είναι οι εξωτερικές συνέπειες της αδυναμίας μας (πνευματικής, ηθικής, πολιτικής, οικονομικής), οι οποίες ακόμη διαγράφονται σχετικά ασαφείς στον ορίζοντα, αλλά σύντομα θα εμφανισθούν, ψυχρές και ανελέητες, ενώπιον μας;  (δ) Υπάρχει διέξοδος τώρα, όταν ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος - εδικά μετά τον απίστευτο προεκλογικό εκβιασμό, όπου σχεδόν όλοι οι Έλληνες αισθάνθηκαν βαθιά ντροπή, σε συνδυασμό με έναν γεμάτο θυμό φόβο;

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ:

ΣΤΑ «ΝΥΧΙΑ» ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ!


Πηγή: Iskra
ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ, ΚΟΣΟΒΟ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ,ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ «ΓΗΡΑΙΑ» ΗΠΕΙΡΟ!
Η  επίθεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας,παρ΄ ότι δεν αφήνει κανένα, σχεδόν, κομμάτι του πλανήτη ανέπαφο, εκδηλώνεται με τον πιο ακραίο και επιθετικό τρόπο στην Ευρώπη, την άλλοτε «κοιτίδα» του – έστω και λειψού και αδύναμου, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια- κράτους πρόνοιας.

Ο οργανισμός-σύμβολο του πλέον βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει παγιδεύσει στα «πλοκάμια» του το μεγαλύτερο κομμάτι της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και προχωρεί ακάθεκτο τώρα και στη Δυτική Ευρώπη –σε συνεργασία βέβαια με τους «προκρούστειους» μηχανισμούς της ΕΕ-, με πειραματόζωο σήμερα την Ελλάδα και αυριανά θύματα την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Λαϊκή συμμετοχή ή λαϊκή συνενοχή;

Γι' αυτό στέκομαι πάντα
απ' τους άλλους απέναντι:
για να βλέπουμε
κι εκείνοι κι εγώ
τα μοιραία μας λάθη
Γεωργία Παπαδαρατσάκη, Αντικατοπτρισμός
Τάξη και ηθική απεκατεστάθησαν πλήρως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τάξη στο πολιτικό σύστημα (αφού οι αρχηγοί δεν αμφισβητήθηκαν) και στους δανειστές (αφού οι αγορές ανακουφίστηκαν). Ηθική στα στρατόπεδα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (αφού οι «προς απόδρασιν» συνετίστηκαν και ξαναμπήκαν στο μαντρί) και στους εν γένει παρανομούντες (αφού απεδόθησαν «λευκοί» στην κοινωνία επ' ανταλλάγματι ψήφων ή χορηγιών).

Κλείνουν δύο κρατικά νοσοκομεία!

Στο... κόκκινο βρίσκονται δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο», τα οποία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, και εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς η οικονομική κρίση επιδείνωσε την ήδη προβληματική κατάστασή τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν την προοπτική να βάλουν λουκέτο και μάλιστα άμεσα, αφού η επιχορήγηση έχει περιοριστεί κατά 30% από το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των περικοπών στα πανεπιστήμια.
Ενα τεράστιο πανό έξω από το Αρεταίειο προειδοποιεί για τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του νοσοκομείου.
Ενα τεράστιο πανό έξω από το Αρεταίειο προειδοποιεί για τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του νοσοκομείου.
Στο «Αιγινήτειο» δεν υπάρχουν χειρουργεία και το πρόβλημα είναι σε μικρότερη κλίμακα. Στο «Αρεταίειο» όμως που είναι εξειδικευμένο νοσοκομείο με εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις, το πρόβλημα έχει φέρει σε αδιέξοδο τη διοίκηση, που βλέπει να συρρικνώνεται το μεγαλύτερο μέρος ιατρικών πράξεων.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ


 Πηγή: ΕΠΟΧΗ
του Πέτρου Λινάρδου - Ρυλμόν
Υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο που κατανοούμε το πρόβλημα
Σε ένα από πολλές απόψεις εύστοχο και γόνιμο άρθρο στο αγγλικό New Left Review Ιουλίου-Αυγούστου 20101, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ παρουσιάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την τρέχουσα κρίση, εξηγώντας ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει μια ορατή εναλλακτική προοπτική και δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε την πραγματοποίηση του «αδύνατου». Του αδύνατου που θα υπερβεί την κυριαρχία της ιδεολογίας τής μονίμως «επείγουσας οικονομικής κατάστασης», την παντοδυναμία των «δημοκρατικών μηχανισμών» που εμποδίζουν την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων, την έλλειψη προγραμματικού περιεχομένου στα αιτήματα της αριστεράς, και την απόσταση ασφάλειας των αριστερών διανοουμένων (radical intellectuals) από τα πραγματικά γεγονότα.

Wall Street Journal για ίντερνετ:"Υπό τον έλεγχο των νέων μονοπωλίων"


του ciaoant1


Ο τίτλος είναι μετάφραση άρθρου από...τη -συντηρητικότατη- Wall Street Journal, που μιλά για τα μονοπώλια και τις ολιγαρχικές καταστάσεις που διαμορφώνονται [και] στο ίντερνετ, που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα "υπόδειγμα ελεύθερης αγοράς" όπως το αποκαλεί η εφημερίδα.



Είναι βέβαια ειρωνικό που αυτά τα λέει η Wall Street Journal, η οποία ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοχ, γνωστό "μεγιστάνα" των ΜΜΕ, που έχει στην ιδιοκτησία του πολλές ακόμα εφημερίδες, ιντερνετικά portals, τηλεοπτικούς σταθμούς στις ΗΠΑ και αλλού.



Παρ' όλα αυτά όμως, το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον, και αξίζει να το διαβάσετε. Το αυθεντικό άρθρο με τίτλο "In the Grip of the New Monopolists" μπορεί να βρεθεί στο site της Wall Street Journal κλικάροντας εδώ. Ακολουθεί η μετάφραση του στα ελληνικά: