Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Μισθούς κόβουν - κινητά με τίποτα! (Περίπτωση Πάγκαλου)

Οι μισθοί των εργαζομένων μοιάζει να είναι η πιο ελαστική δαπάνη του Δημοσίου. Αντιθέτως, κρατιούνται «στο ύψος τους» οι πληρωμές για τηλέφωνα, συμβούλια, επιτροπές, ενοίκια και δημόσιες σχέσεις.
Υπό το κράτους πανικού, λόγω της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση στρέφεται και πάλι στις περικοπές μισθών, αυτή τη φορα στις ΔΕΚΟ, ενώ οι σπατάλες μοιάζουν να τρέχουν ανεπηρέαστες.

Μόνο για τηλέφωνα, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε φέτος 104 εκατ. ευρώ.
Αρα μοιάζει πιο εύκολο οι πολιτικοί να παίρνουν στο κινητό τηλέφωνο τους δημοσίους υπαλλήλους (και τους ψηφοφόρους κατά λογική συνέπεια) και να τους... εξηγούν την πολιτική των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, παρά να καταβάλλουν το σύνολο των τακτικών αποδοχών.
Κατά συνέπεια, μοιάζει με παρωνυχίδα η δαπάνη της τάξης των 2.530 ευρώ για τα τηλέφωνα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.

Τζο Χίγκινς στο tvxs.gr: Ζούμε υπό τη δικτατορία των αγορων



Την ανάγκη αποτίναξης της δικτατορίας των αγορών, οι οποίες προκάλεσαν την κρίση που βιώνουμε σήμερα, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζο Χίγκινς. Παρά τη συσσωρευμένη οργή των πολιτών σε Ελλάδα και Ιρλανδία απέναντι στην εφαρμοζόμενη λιτότητα, διαπιστώνει έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων που δε διαθέτουν εναλλακτική λύση και δεν βοηθούν την οργή αυτή να εκφραστεί. Χαρακτηρίζει το ιρλανδικό μοντέλο περικοπών «καταστροφικό» και το μνημόνιο που εφαρμόζει η Ελλάδα «συνταγή για τη διατήρηση του ελληνικού καπιταλισμού».
Πηγή: tvxs
Ο Τζο Χίγκινς βρέθηκε στην Ελλάδα την Πέμπτη για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης «ΞΕΚΙΝΗΜΑ» με θέμα «Aμερική και Ευρώπη: Κρίση και αγώνες». Την ίδια ημέρα, η ιρλανδική οικονομία βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, με τα spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να φτάνουν στις 665 μονάδες βάσεις, καταγράφοντας έτσι νέο ιστορικό υψηλό. Η εξέλιξη αναζωπύρωσε τα σενάρια προσφυγής της Ιρλανδίας σε ένα σχέδιο διάσωσης από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ε.Ε. κατά τα ελληνικά πρότυπα. Η Ιρλανδία εφαρμόζει τα τελευταία 2 χρόνια μια από τις αυστηρότερες πολιτικές λιτότητας, η οποία έχει εκτοξεύσει την ανεργία – στους νέους αγγίζει το 30%, ενώ οι οικονομικοί της δείκτες μόνο βελτίωση δεν παρουσιάζουν.

Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο

Η πολιτικοποιημένη Eurostat!

Πού θα καταλήξουν τελικά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης μετά την αναθεώρηση της Eurostat;
Απαντήσεις σ' αυτήν και σ' άλλες ερωτήσεις θα λάβουμε τις επόμενες μέρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει περάσει απαρατήρητη η σχεδόν παθητική στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορούν να προβάλουν αντιστάσεις μετά το ξεγύμνωμα της χώρας και τα περίφημα ελληνικά στατιστικά στοιχεία (greek statistics). «Κάνουν τα ίδια σε άλλες χώρες», ρώτησε η στήλη πρόσφατα κάποιον ειδήμονα.

Η απολυταρχική εξαίρεση του άρχοντα


Πηγή: Αυγή

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑ*

Η απολυταρχική έννοια εξουσίας στηρίζεται στον φόβο και θεσπίζει ότι ο άρχων δεν υπάγεται στον νόμο. Ο απολυταρχικός φιλόσοφος Τόμας Χομπς θεωρούσε πως η πολιτική εξουσία, που επιβάλλει τον νόμο, η ίδια δεν υπάγεται στον νόμο. Το ίδιο και οι λοχαγοί του στρατού μας: Όταν αναθέτουν σε έναν φαντάρο έργο επιλοχία, δηλαδή να ορίζει ποιος θα κάνει πότε ποια υπηρεσία, δεν του επιτρέπουν να βάζει ο ίδιος τον εαυτό του υπηρεσία. Το ίδιο σχήμα ισχύει γενικά στους σύγχρονους στρατούς, όπου αυτός που δίνει διαταγές δεν πολεμά ο ίδιος. Εδώ ουσιαστικά η απλή δύναμη είναι αυτό το οποίο βαφτίζεται δικαίωμα: Όποιος επιβάλλει κάτι, έχει τη δύναμη να μην υποτάσσεται ο ίδιος σε αυτό. Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι έτσι δικαιολογούνται τα πάντα. Στον Σαντ ο θύτης εξηγεί κάθε φορά στο θύμα ότι έχει το δικαίωμα να το βιάσει, να το βασανίζει ή να το φονεύσει, γιατί έχει τη δύναμη να το βιάσει, να το βασανίζει ή να το φονεύσει.