Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Πρώτα θα σας κάνουμε ανταγωνιστικούς, με μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας και κάτω, και μετά μπορεί και να επενδύσουμε...

Πηγή: Βαθύ Κόκκινο
του ciaoant1
...Έως τότε, "άντε γεια", άμα δείτε καπιταλιστική ανάπτυξη "σφύρα μου" - α, και δώστε μας επίσης και κανά "πακετάκι σωτηρίας" για να μη χρεωκοπήσουν οι χρεωκοπημένες τράπεζες...



Ας δούμε συγκεντρωμένες μερικές (ενδεικτικές) ειδήσεις σχετικά με το λεγόμενο "σπιράλ αποπληθωρισμού" στην Ελλάδα, που για να σταματήσει στα πλαίσια του καπιταλισμού, θα πρέεπι να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη. Και για να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, κάποιος κεφαλαιοκράτης (κράτος ή ιδιώτης) θα πρέπει να επενδύσει το κεφάλαιο του εδώ. Γιατί όμως να το κάνει αυτό, ότανμπορεί να το επενδύσει αλλού, με πιο φτηνό εργατικό κόστος και "σταθερότητα", ή και να μην το επενδύσει καθόλου, και να περιμένει μέχρις ότου οι "πολιορκημένοι" εργάτες να "ψοφήσουν" από την έλλειψη εργασίας, όπως οι πολιορκημένοι στα κάστρα ψόφαγαν από έλλειψη νερού/τροφής καιπαραδίνονταν;

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και διαλυτικής χρεοκοπίας


του Μιχάλη Βασιλάκη 
Γραμματέας του ΕΑΜ, 
eamgr.wordpress.com



Σε κάθε περίπτωση και με κάθε ανάγνωση, τ’ αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αποτυπώνουν και πιστοποιούν:

α.   Την ύπαρξη ενός τεράστιου πολιτικού κενού πάνω από το 50% που απορρίπτει το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο σύνολό του με συνειδητή ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ τουλάχιστον την ανεπάρκειά του.
Αυτό θάταν ακόμη μεγαλύτερο αριθμητικά, σε περίπτωση γενικών  εκλογών, καθώς οι ιδιαιτερότητες των περιφερειακών εκλογών με τους πάνω από 100.000 υποψήφιους συνέτειναν στη μείωση του άκυρου, λευκού και της αποχής.

David Harvey: «Για να αλλάξει πραγματικά το σύστημα πρέπει να θυμώσουν οι εργαζόμενοι»


Πηγή: tvxs

«Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω εν συντομία αυτό που περιέγραψα στο τελευταίο μου βιβλίο “Το αίνιγμα του καπιταλισμού”, ένα έργο που ερμηνεύει την πρόσφατη οικονομική κρίση με τους πιο απλούς όρους –τους μαρξιστικούς. Η ανάλυσή μου στηρίζεται στην κυκλοφορία του κεφαλαίου. Το σχήμα που θα περιγράψω παρακάτω είναι απλό: ξεκινάει από το χρήμα, το οποίο χρησιμοποιείται για την απόκτηση εργατικού δυναμικού και μέσων παραγωγής. Μέσω της τεχνολογίας και της οργάνωσης της εργασίας, τα δύο αυτά στοιχεία παράγουν αγαθά και κέρδη που προκύπτουν από την πώλησή τους. Στη διαδικασία αυτή, υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν:
Πρώτον, ότι από τη στιγμή που η διαδικασία παραγωγήςσταματά, το σύστημα καταρρέει πλήρως. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Όταν έγινε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήμουνα στη Ν. Υόρκη: τα πάντα σταμάτησαν, δεν υπήρχε ούτε κυκλοφορία, ούτε κατανάλωση. Μετά από τέσσερις ημέρες, ο δήμαρχος εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να παροτρύνει τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές κάρτες τους, πηγαίνοντας σε εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Ήταν μια πραγματική επαιτεία. Το ίδιο συνέβη και όταν οι Ισλανδοί τραπεζίτες πήραν την εκδίκησή τους από τον κόσμο με την έκρηξη του ηφαιστείου ...

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΩΣΤΑ 12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


Πηγή: Ριζοσπάστης (via Iskra)

Απειλούνται οι συντάξεις και οι παροχές για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες που πασχίζουν να επιβιώσουν. 
Πρόκειται για συνειδητή επιλογή όσων θέλουν τα κρατικά ταμεία γεμάτα, για να απολαμβάνει νέα προνόμια το κεφάλαιο.
 Τη «σφραγίδα» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ φέρνουν τα αδιέξοδα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων των οποίων η ανασφάλεια μεγαλώνει λόγω των τεράστιων ποσών που χρωστά το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η ανασφάλεια αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις ειδικά σήμερα, καθώς η καλπάζουσα ακρίβεια και η επέλαση των μονοπωλίων σε κρίσιμους τομείς (βλ. Φάρμακο, Πρόνοια), πιέζει ασφυκτικά τις λαϊκές οικογένειες που πασχίζουν να επιβιώσουν με πενιχρές συντάξεις και να καλύψουν βασικές τους ανάγκες μέσα από τις παροχές των Ταμείων (όπως γίνεται με τις υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να διασφαλίζονται σε όλους, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν και είναι ασφαλισμένοι ή όχι).

Σε plan B για Μνημόνιο ποντάρει η κυβέρνηση



Πηγή: euro2day
της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου 




Με "σκληρή" ατζέντα καταφθάνουν στην Αθήνα τα τρία κορυφαία στελέχη της τρόικας. Στόχος, να πιέσουν για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν καθυστερήσει σημαντικά. 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των δημοσιονομικών, που απειλούν να εκτοξεύσουν το έλλειμμα του 2010 κοντά στο 9,5%, αλλάζουν τα δεδομένα και υποχρεώνουν όλες τις πλευρές να εξετάσουν την Ελληνική οικονομία υπό άλλο πρίσμα. 

Ήδη, στο Μαξίμου έχει δοθεί η γραμμή τα στελέχη του να επικεντρώνονται πλέον στο μέγεθος μείωσης του ελλείμματος το 2010 και όχι στο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος. 

Το μεγάλο λάθος της Ελλάδας



Πηγή: Sofokleous10
Π. Παναγιώτου
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε ευρέως η φήμη στην Ελλάδα ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είχαν ανακτήσει έντονα ανοδική τάση εξαιτίας του διλήμματος περί βουλευτικών εκλογών που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Η φήμη αυτή αναπαράχθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα ελληνικά ΜΜΕ που μία ολόκληρη χώρα έφτασε να πιστεύει ότι τα ομόλογα της ξεπουλιούνταν στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να απειληθεί το τρέχον πολιτικό status quo αλλά και να ελπίζει ότι τα επιτόκια θα πέσουν αν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρυνθεί.

«Ατομική ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ»


Πηγή: Αυγή
Μπάλλη Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/11/2010
Το σύνθημα είναι παλιό. Τρεις γενιές φόρεσαν την κονκάρδα μ' αυτό στη Γερμανία, εκτός από τα σημερινά παιδιά που -νόμισαν ότι- δεν είχαν πια κανένα λόγο να το κάνουν. Στις αρχές του 21ού αιώνα η τότε «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο ψήφισε τον νόμο για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια και όλοι πίστεψαν ότι μέχρι -το αργότερο- το 2015 οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.