Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το στοίχημα της… fast track χρεοκοπίας!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Το στοίχημα μιας… fast track ελληνικής χρεοκοπίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 «παίζουν» και πάλι από χθες τα πιο τολμηρά διεθνή hedge funds, οδηγώντας σε τεράστια ημερήσια άνοδο το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις, ότι το Βερολίνο, με την υποστήριξη και της Γαλλίας, αποφάσισε να επιβάλει στην Ευρωζώνη τη δημιουργία μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Τα πενταετή συμβόλαια ασφάλισης ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας «σκαρφάλωσαν» πάλι χθες πάνω από τις 700 μονάδες βάσης, καταγράφοντας μια ημερήσια άνοδο 39 μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι η αγορά είναι εξαιρετική ρηχή και είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η μεγάλη ημερήσια άνοδος φαίνεται να αντανακλά αφενός την αυξημένη ζήτηση CDS για το ελληνικό χρέος, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των πιθανοτήτων χρεοκοπίας της χώρας από τους οίκους που παρέχουν συμβόλαια ασφάλισης.

Η δυσάρεστη αλήθεια για την οικονομία

ΠΗΓΗ: Greek Rider
Darrow (Mystic)Image via Wikipedia
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης αξίας $1 τρις. Γι’ αυτά τα ομόλογα που αγοράζει θα παίρνει κάθε χρόνο από το αμερικανικό κράτος 25 δις τόκο (αφού έχουν ετήσιο επιτόκιο 2,5%). Τα κέρδη που θα βγάζει θα τα επιστρέφει στο αμερικανικό κράτος. Οπότε οι ΗΠΑ εκδίδουν ομόλογα αξίας $1 τρις δολαρίων τα οποία αγοράζει η FED και το ταμειακό αποτέλεσμα για τους δύο τους είναι μηδέν.
Η FED όμως βάσει αυτών των ομολόγων που έχει αγοράσει από το κράτος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία $1 τρις με τα οποία αγοράζει χρέη και υποχρεώσεις ιδιωτικών τραπεζών (που κανείς άλλος δεν θα αγόραζε) και έτσι τους δίνει ουσιαστικά ρευστότητα. Αυτή η ρευστότητα ουσιαστικά αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί στην οικονομία. Αντί να τυπώσει το κράτος δολάρια σε πιεστήρια και στη συνέχεια να τα μοιράσει, ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία. Ουσιαστικά όμως είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ, ΜΕΣΩ EUROSTAT, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ!

E-mailΕκτύπωσηPDF
ΠΗΓΗ: ISKRA
ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!
 Η επικείμενη αναθεώρηση προς τα πάνω (μετά βεβαίως από το β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών), μέσω Eurostat, του ελλείμματος και του χρέους της χώρας αποτελεί κορυφαία κυβερνητική επιλογή–σε συνεννόηση προφανώς με την τρόϊκα-  και όχι αποτέλεσμα , όπως προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη, δήθεν «αντικειμενικών» ελέγχων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
alt
Συγκεκριμένα, το στοιχείο εκείνο που θα εκτοξεύσει το ύψος ελλείμματος και χρέους θα είναι κατά κύριο λόγο η ένταξη, - για πρώτη φορά στα δημοσιονομικά χρονικά της χώρας -, του ελλείμματος των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση εκθέτει όχι μόνο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς μέσω της αυθαίρετης ένταξης των ΔΕΚΟ στη γενική κυβέρνηση –ένταξη που είναι άγνωστο αν έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες! – στρώνεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίησητων δημοσίων επιχειρήσεων καθώς και για νέαμνημόνια στο διηνεκές. Η μεθόδευση αυτή βασίζεται στην κατά γράμμα εφαρμογή του απαράδεκτου και αυθαίρετου «κανόνα του 50%», ο οποίος καθορίζει σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαρισμών (ESA95) το πότε μια ΔΕΚΟ πρέπει να εντάσσεται στη γενική κυβέρνηση. Ο «κανόνας» αυτός επιτάσσει την υπαγωγή μια ΔΕΚΟ στη γενική κυβέρνηση όταν τα έσοδά της είναι μικρότερα του 50% των λειτουργικών της εξόδων. Όμως, ενώ ο «κανόνας» αυτός ισχύει τυπικά εδώ και δέκα, περίπου, χρόνια, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Και έρχεται η «τροϊκανή» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον εφαρμόζει τώρακρυπτόμενη πίσω από τους τεχνοκράτες της Eurostat. Όμως είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι το έλλειμμα και το χρέος δεν είναι , κυρίως, λογιστικά ή στατιστικά μεγέθη αλλά πρωτίστως πολιτικά.

Αποφάσισαν τη μόνιμη επιτήρηση



του Στ. Χριστακόπουλου
Το κάστρο (συνθήκη της Λισσαβώνας) έπεσε και η Ευρώπη μεταβάλλεται σε δημοσιονομικό Νταχάου, όπως από καιρό έχουμε προειδοποιήσει! Στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, επετεύχθη συμφωνία για «περιορισμένες αλλαγές» της συνθήκης ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μεελλείμματα και χρέος. Το σχέδιο συμφωνίας είναι σαφές:
«Οι χώρες μέλη συμφώνησαν για τη σύσταση ενόςμόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της και καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δεσμευτεί για σχετικές διαβουλεύσεις (σ.σ.: με τις χώρες της Ε.Ε.) σχετικά με περιορισμένες αλλαγές της Συνθήκης για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!

ΠΗΓΗ: Iskra


ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟ!
Με δηλώσεις της η αντιπρόεδρος και αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Κοινοτική Επίτροπος Κα Βίβιαν Ρέντινγκ υπογραμμίζει ότι η επίκληση δημόσιου συμφέροντος είναι ικανή να επιτρέψει ακόμα και την γενικευμένη άρση του φορολογικού απορρήτου. Δίνεται, έτσι το «πράσινο’ φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει, κάτι που υιοθέτησε και ο Γ. Παπανδρέου στο όνομα της πάταξης  τηςφοροδιαφυγής, στην πολυζήτητη ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων όλων συλλήβδην των πολιτών στο Ιντερνέτ!
Η καταχώρηση των φορολογικών δηλώσεων στο Ιντερνέτ είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει να περιορίσει, έστω κατ’ ελάχιστο, τη φοροαποφυγή και την απόκρυψη φορολογικών δεδομένων και στοιχείων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η έκθεση των φορολογικών δηλώσεων στην κοινή θέα, θα διευκολύνει τα μέγιστα τράπεζες και κάθε λογής εταιρίες και νομικά γραφεία, ενώ θα παραδώσει τουςπολίτες σε κάθε μορφής εκβιασμούς, «καταγγελίες», φακέλωμα και χαφιεδισμό!
Το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος βουτηγμένο βαθιά στην κρίση, τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος, «υποχρεώνεται» όλο και περισσότερο να καταστρατηγεί, μέχρι εκμηδενίσεως, τα βάθρα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η ιστορική του αναγκαιότητα:  Τα πραγματικά ατομικά δικαιώματα και τις πραγματικές ατομικές ελευθερίες!

Τέλος εποχής;

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/10/2010
Περιθωριοποίηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, αλλά και ταυτόχρονη υποβάθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, την οικονομία και το ασφαλιστικό, επιδιώκει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δρομολογώντας σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας την ίδρυση “Παρατηρητηρίου Κοινωνικών και Οικονομικών Εξελίξεων και Πολιτικών" και μάλιστα με προικοδότηση - μαθούθ που φθάνει συνολικά τα 8,7 δισ. ευρώ!
Χρηματοδότηση - μαμούθ από το υπουργείο Εργασίας στο υπό ίδρυση "Παρατηρητήριο Κοινωνικών και Οικονομικών Εξελίξεων και Πολιτικών"
Συγκεκριμένα, το ποσό των 6,2 εκατομυρίων ευρώ για την περίοδο του ΕΣΠΑ και των 2,5 εκατομυρίων για το 2010 θα πάρει ο Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού (δηλαδή το ΚΕΚ) του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, σύμφωνα με απόφαση, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, του γενικού γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων (υπουργείο Εργασίας) για τη χρηματοδότηση της πράξης “Ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ”. Πέρα από το ύψος του ποσού, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το ΚΕΚ του ΙΝΕ θα χρηματοδοτηθεί για δραστηριότητες τις οποίες ήδη πραγματοποιεί το καθεαυτό ΙΝΕ και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος.