Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου ο δίκαιος


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του Θανάση Καρτερού

Δεν μπορεί να μη διακρίνει κανείς ανάμεσα στον πλούτο των ιδεών και των πολιτικών της, των λόγων και των έργων της, μια σταθερή επιμονή, μια εμμονή θα μπορούσαμε να πούμε, της κυβέρνησης Παπανδρέου στην ιδέα αλλά και στην πράξη της δικαιοσύνης.
Ιδέα και πράξη που φαίνεται να διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή κάθε δύσκολο αλλά αναγκαίο μέτρο και κάθε δύσκολη αλλά αναγκαία μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Έστω κι αν επιβάλλονται από την τρόικα, οι πολιτικές της κυβέρνησης αποκτούν έτσι ένα ηθικό, θα μπορούσαμε να πούμε, βάθος, με την πιστοποίηση του Παπακωνσταντίνου, του Ραγκούση, του Λοβέρδου και φυσικά του Παπανδρέου.
Δυστυχώς, καθώς ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει και συντελούνται εντός εβδομάδων και μηνών μεταρρυθμίσεις εξ αναβολής δεκαετιών, διαφεύγει από πολλούς το πρωτοφανές φαινόμενο δικαιοσύνης που ζούμε. Ιδιαίτερα το φαινόμενο να μην αντιλαμβάνονται το φαινόμενο παρατηρείται σε όσους ή δεν διαβάζουν ενδελεχώς "Τα Νέα", ή δεν είναι έστω εις θέση να μεταφράσουν σωστά τις εύγλωττες γκριμάτσες της Όλγας Τρέμη όταν ανακρίνει φορτηγατζήδες, πράγμα που μόνο ένα σχόλιο επιδέχεται: Κρίμα! Κρίμα γιατί όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη χάνει όχι μόνο το φως, αλλά και την παραμυθία που αυτή προσφέρει.

Θα ξεπουλήσουν και τα βράχια



ΠΗΓΗ: ΠΟΝΤΙΚΙ
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή
Το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου, ηλεκτρονικού και μη, συζητά το αν θα επιβληθεί νέο μνημόνιο ή όχι. Ο λόγος που όλοι έχουν επικεντρωθεί στο μνημόνιο είναι γιατί δεν θέλουν να συζητήσουν τις εξελίξεις που συμβαίνουν σε επίπεδο ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις ημέρες. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξέρει σε τι βάζει την υπογραφή της η κυβέρνηση. Σε τι καθεστώς καταδικάζουν την Ελλάδα και τον λαό της ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες και τα κοράκια της πολιτικής και της οικονομίας που έχει μαζέψει γύρω του.
Άλλωστε τι είπε στην εκλεκτή ομήγυρη από κερδοσκόπους επενδυτές, τραπεζίτες, γραφειοκράτες και ό,τι άλλο διαθέτει ο υπόκοσμος της διεθνούς αγοράς στο New York Economist Club (22.9): «Εν ολίγοις μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου να προωθήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέβαλλαν επί σειρά ετών, φοβούμενες το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος». Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του η κρίση της χώρας δεν ήταν παρά μια ευκαιρίανα ξεγελάσει τον κόσμο και να επιβάλει πολιτικές που καθυστερούσαν λόγω κοινωνικής αντίδρασης.
Με άλλα λόγια, ο κ. πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά ότι δεν του καίγεται καρφί για την κρίση της χώρας, απλώς είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να κάνει αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει ο κ. Καραμανλής, παλιότερα ο κ. Σημίτης και ακόμη παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης λόγω της κοινωνικής και πολιτικής απαξίωσης των κυβερνήσεών τους.


H Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι… ποδόσφαιρο


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
του Άλκη Ρήγου

Αυτή την βασική αλήθεια οφείλει όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να υπερασπίζεται η κατά τα άλλα λαλίστατη Υπουργός Παιδείας.
Το πώς όμως το κατανοεί, το εξήγησε… αναλυτικά η ίδια στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της Δια βίου Εκπαίδευσης.
«Γνώση σημαίνει να ξέρεις τι είναι τέρμα, τι σημαίνει γκολ, ποιοι είναι οι κανόνες, για να βάλω την μπάλα στα δίχτυα. Δεξιότητες είναι να χρησιμοποιήσω όλα αυτά που έμαθα στην προπόνηση. Το τακουνάκι, να χρησιμοποιήσω το αριστερό πόδι, να κάνω στον αέρα μια κεφαλιά. Και ικανότητα είναι να βάλω το γκολ. Αυτές οι τρεις αντιλήψεις, η γνώση, η δεξιότητα και η ικανότητα, είναι σε όλα τα επίπεδα. Είτε είσαι μηχανικός, είτε είσαι αγρότης, είναι παντού. Και η ανάπτυξη και των τριών, είναι θέμα όχι απλά της τυπικής εκπαίδευσης. Η τυπική εκπαίδευση μπορεί να σου δώσει τη γνώση, η τυπική εκπαίδευση μπορεί να σου δώσει ακόμη και την δεξιότητα. Αλλά η μη τυπική και η άτυπη εκπαίδευση, συνεχώς θα σου τα ενισχύει και θα σε κάνει να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία…»!

ΤΟ ΔΝΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ…ΔΝΤ!


ΠΗΓΗ: ISKRA
Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Σε ρεσιτάλ σχιζοφρένειας φαίνεται να επιδίδεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς από τη μια πλευρά επιβάλλει μέτρα εξοντωτικής λιτότητας στις χώρες που πέφτουν «στα νύχια του» και από την άλλη καταγγέλλει την ίδια αυτή λιτότητα ως καταστροφική για την ανάπτυξη και την οικονομία! Βέβαια, μέσω αυτής της φαινομενικά αντιφατικής του στάσης, το ΔΝΤ επιχειρεί να αποφύγει την χρέωση της αποτυχίας των ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών του, ισχυριζόμενο ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει.
 Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούν ότι οι κάθετες περικοπές των κρατικών δαπανών για να μειωθούν τα χρέη θα έχουν ασυνήθιστα καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Αποσπάσματα της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί λίγο πριν από την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας της επόμενης εβδομάδας, καταδεικνύουν ότι σε ορισμένες έρευνες έχουν υποβαθμιστεί οι επιπτώσεις επιβράδυνσης από τις ταχείες περικοπές των κρατικών δαπανών. Το ΔΝΤ αμφισβητεί το συμπέρασμα αυτών των ερευνών ότι η δημοσιονομική λιτότητα μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. 

Αλητεία !!!





Σφοδρή επικοινωνιακή επίθεση άρχισε σήμερα, ενάντια στο εισόδημα τωνΔημοσίων Υπαλλήλων και ενόψει της εφαρμογής της περίφημης ‘Ενιαίας Αρχής Πληρωμών’. Δεν ήταν μη αναμενόμενη, μετά την διενέργεια της πρόσφατης απογραφής, μετά την συστηματική επί πολλούς μήνεςενοχοποίηση και κατασυκοφάντηση των Δ.Υ. ως συμμετόχων και συνυπευθύνων στην κατάρρευση της Οικονομίας (βλέπε ‘μαζί τα φάγαμε’).Καταλλήλως επιλεγμένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ‘αποδεικνύουν’ τον ‘ανορθολογισμό’, την ‘σπατάλη’ και την ‘ανάγκη περικοπών’ στην μισθοδοσία των Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ δεν έχουν παρέλθει παρά μήνες απ’ την οριζόντια περικοπή των δώρων και των επιδομάτων τους.

Το δημόσιο χρέος, η φορολογία και μια ευφυής περαίωση


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του Άγγελου Κούρου*

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ως τώρα, από οικονομολόγους της αριστεράς και όχι μόνο, ότι το πρόβλημα του δημόσιου χρέους είναι πρώτα από όλα πρόβλημα αναδιανομής του εισοδήματος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να μας πείσει ότι το πρόβλημα, πρώτα από όλα, βρίσκεται στις δαπάνες του κράτους και δευτερευόντως στα έσοδα. Δυστυχώς όμως οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν τον πρώτο της ισχυρισμό και το έργο του κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα πραγματώσει τον δεύτερο. Ας δούμε καταρχάς τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat. πάνω σε αυτά τα θέματα και ας τα συνδέσουμε με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση της φορολογίας των Α.Ε. και ΕΠΕ (συντελεστής φορολογίας από το 24% στο 20%) και την περαίωση των ετών 2000-2009.

Ερώτημα 1ο : Πόσες δαπάνες έχει η Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat (Έκθεση Statistical Annex of European Economy SPRING 2010) η Ελλάδα παρουσιάζει τις παρακάτω διαφορές των δαπανών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (στήλη 4). Αν μετατρέψουμε τις κατ’ έτος διαφορές επί του ΑΕΠ σε χρηματικό αντίτιμο, με βάση το ΑΕΠ της Ελλάδος για το κάθε έτος, βλέπουμε ότι είχαμε αθροιστικά λιγότερες δαπάνες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της τάξεως των 48 δισ. ευρώ για την περίοδο 1998-2008.