Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Μάχη για την εξουσία στα ΑΕΙ


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ

Αριστα έχει συλλάβει την ουσία του θέματος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: οποιαδήποτε βαθιά τομή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το πρωταρχικό και καθοριστικό ζήτημα του ποιος θα έχει την εξουσία και θα ασκεί τη διοίκηση στα ΑΕΙ! Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, αυτοτελώς σοβαρότατο ίσως το καθένα. Το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί όμως η επίλυσή τους προκαθορίζεται από την απάντηση που θα έχει δοθεί στο θεμελιώδες ερώτημα: ποιες δυνάμεις διοικούν τα ΑΕΙ;


Η κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών και ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος στην κατάλυση της δικτατορίας συμπαρέσυραν και το αυταρχικό καθεστώς της καθηγητικής έδρας και αυθαιρεσίας, πετώντας το στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.
Ακολούθησε μια τριακονταετία σαφέστατα πολύ πιο δημοκρατικής διοίκησης με θεαματική αναβάθμιση του ρόλου και των άλλων πόλων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Συνοδευόμενη από όλα τα εκφυλιστικά φαινόμενα της σύγχρονης δημοκρατίας, αυτή η μορφή διοίκησης διέρχεται σήμερα εμφανή κρίση ανάλογη με αυτή του πολιτικού συστήματος, σε πανεπιστημιακές φυσικά διαστάσεις.

Μισές αλήθειες, μεγάλα ψέματα



Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Εδώ και πολύ καιρό  ακούμε τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα υποστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Παρομοίως σιγοντάρουν οι ευρωκράτες Όλι Ρεν (Κομισιόν) και Ζαν Κλοντ Τρισέ(Ευρωτράπεζα).
Για την ελληνική κυβέρνηση  το στοίχημα είναι (μέσα από τα ρεπορτάζ του έντυπου και ηλεκτρονικού «Π») γνωστό. Με όπλο τη συμφωνία του ΔΝΤ για χρονική (σε πρώτη φάση) αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, οι κυβερνητικοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να συναινέσουνπαρατείνοντας τον χρόνο διατήρησης του «μηχανισμού στήριξης».


Οι άρχοντες του χρήματος ομνύουν τώρα σε Ελλάδα και ευρώ



Οι τράπεζες ξανασυσπειρώνονται στο κοινό νόμισμα και εξορκίζουν τα σενάρια χρεοκοπίας – Με άνεση χρόνου και χρήματος μπορούν να μας οδηγήσουν στο κραχ της επόμενης πενταετίας…
Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Τα μηνύματα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός στην αμερικανική περιοδεία, εις άγραν επενδυτών και «ψήφων εμπιστοσύνης», πέρα από το στοιχεία γραφικότητας που περιέχουν, αποκαλύπτουν ένα ρητορικό συντονισμό ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του οικονομικο-πολιτικού παιγνίου με πιόνι την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα, αλλά μια χώρα με ελλιπή διοίκηση», είπε ο κ. Παπανδρέου σε μια από τις δεκάδες δηλώσεις και ομιλίες του στη Νέα Υόρκη. Και συμπλήρωσε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την κρίση είναι κρίσιμος για την Ελλάδα και τον κόσμο». Πίσω απ’ αυτήν την κοινοτοπία κρύβεται η καινούργια προσέγγιση για το «πείραμα» στο οποίο υποβάλλεται η ελληνική κοινωνία. Ερμηνεία που πριν από δυο εβδομάδες ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ είχε εκφράσει με λίγο διαφορετικό τρόπο, διακινδυνεύοντας μάλιστα να βγάλει άχρηστο το μνημόνιο και το πρόγραμμα «σωτηρίας»: «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο το χρέος της, όσο το οικονομικό της μοντέλο», είχε πει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Στην ουσία, οι δηλώσεις αυτές υποβαθμίζουν το δημοσιονομικό χαρακτήρα των μέτρων του μνημονίου και μετατοπίζουν τον άξονα στις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στην εκθεμελίωση των ήδη ανάπηρων, ελάχιστων σταθερών που διέθεταν οι μισθωτοί και άλλες υποτελείς τάξεις. 

Χρήσιμα διδάγματα για την Ελλάδα από Ρουμανία και Ουγγαρία



Του Λεωνιδα Στεργίου
Ο πίνακας "hunger" είναι από http://eilidheln.blogspot.com/

Οπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ακολούθησαν «πέτρινα» χρόνια, ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτεύχθηκε, τουλάχιστον σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή αποτελεί τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στο γεγονός ότι οι χώρες που κατέφυγαν στο ΔΝΤ δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τη στήριξή του και χωρίς τα μέτρα που πήραν. Πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία μας διδάσκουν τα πιο πρόσφατα παραδείγματα χωρών της Ευρώπης που έλαβαν βοήθεια από το ΔΝΤ, δηλαδή η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Λεττονία.
Τα παραδείγματα αυτά αποτελούν σημεία αναφοράς για την Ελλάδα; Η ΓΣΕΕ στην τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία αναλύει τα προγράμματα λιτότητας και τις επιπτώσεις που είχαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από τη συγκριτική παρουσίαση εντοπίζονται πολλές ομοιότητες με την ελληνική οικονομία, αλλά και σημαντικές διαφορές που είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία είχε μεγάλη εξάρτηση από τις ξένες επενδύσεις, κάτι που η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει, αλλά ανέκαθεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τις διώξει. Μία άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, ενώ Ρουμανία και Λεττονία ήταν εκτός της Ζώνης του Ευρώ. Ας δούμε, όμως, κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ο ρόλος της Λίντας Κατέχη σε σκάνδαλο στο πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στο Ιλλινόις




Η κ. Κατέχη θα αναλάβει να συντονίσει τη διεθνή επιτροπή "σοφών" για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.




Πηγή: http://www.petitionspot.com/petitions/katehi/




Linda Katehi, incoming Chancellor of UC Davis, has been linked to the corruption of the University of Illinois, Urbana-Champaign. Newspapers from Illinois to California have reported that perhaps hundreds of children of the wealthy and well connected were granted admission to UIUC despite questionable qualifications.

Linda Katehi has claimed from the outset that she was not involved in this "Category I" admissions system, a discretionary privileging of the the rich and well connected over poor, unconnected students. However, recent revelations show direct links between a well connected, wealthy Greek family and Linda Katehi after which she forwarded an email to her direct subordinates saying as much.


Ευρώπη με ποινολόγιο αλλά όχι με αποβολές

Επιβολή αυστηρού προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και χρέος, αναμένεται να προτείνει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τις προτάσεις του επιτρόπου θα συζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των υπουργών Οικονομικών, κάτι που για πολλές χώρες σημαίνει περίοδο πολυετούς λιτότητας. Σήμερα στις Βρυξέλλες και η μεγάλη διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων αν και δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους επιτρόπους (στη φωτογραφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο)
Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν (Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις), την ίδια ημέρα που έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τη μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν κυβερνήσεις κρατών-μελών, σε συνεργασία φυσικά με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Στη διαδήλωση αυτή προβλέπεται ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 100.000 άτομα, αλλά η Επιτροπή δεν φαίνεται να ευαισθητοποιείται...

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρεών για την Ελλάδα



ΠΗΓΗ: euro2day
By James Macintosh
27/09/10



Όπως ένα χρηματοοικονομικό σουβλάκι, έτσι και η Ελλάδα στριμώχνεται στις αγορές ομολόγων.Αποδόσεις που υπερβαίνουν το 10% είναι αδύνατον να πληρωθούν από μία χώρα η οποία από τον Μάιο συντηρείται από τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς να προχωρήσει κάποια στιγμή σε αναδιάρθρωση των χρεών της  - το ύψος των αποδόσεων δείχνειπιθανότητα χρεοκοπίας της τάξεως του 90% μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ. 

Βεβαίως, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνουδεν συμφωνείμε αυτήν την εκτίμηση. Ο βρετανομαθής και επιδέξιος οικονομολόγος προσπαθεί να γοητεύσει τόσο τους Ευρωπαίους ομολόγους του όσο και τους υποψήφιους επενδυτές, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας. Εκτός από όλα τα άλλα, υποστηρίζει, θα πυροδοτούσε μία ακόμη κρίση που θα συμπαρέσυρε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία στην ευρωζώνη.