Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ - ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ!»


Πηγή:iskra
Μέχρι τώρα το ταξίδι του ΓΠαπανδρέου στη Νέα Υόρκη, δείχνει να εξυπηρετεί έναν πολύ απλό κεντρικό στόχο: να πειστεί η Wall Street αλλά και γενικότερα οι αγορές πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον χώρα πρότυπο για τις αγορές. Δηλαδή, πως αποτελεί μια χώρα όπου βασιλεύει το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η εργασιακή επισφάλεια, η μισθολογική υποβάθμιση, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η άνευ όρων παράδοση του περιβάλλοντος στα μεγάλα συμφέροντα.
   Δύο ήταν τα κεντρικά σημεία των παρεμβάσεων του Γ. Παπανδρέου χτές, τόσο στο γεύμα με τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης όσο και στις ζωντανές συνεντεύξεις του στα δίκτυα CNBC και Bloomberg.

Ο νόμος του κλότσου και του μπάτσου


Πηγή: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/09/2010
Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

"Να εφαρμοστεί ο νόμος" ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την κινητοποίηση των φορτηγατζήδων. Με την ευκαιρία μάλιστα οι θιασώτες του μπάτσου ρίχνουν κι ένα κλότσο όχι μόνο στους εποχούμενους φορτηγατζήδες, αλλά και στους πεζούς απεργούς και διαδηλωτές, που κλείνουν δρόμους, εμποδίζουν την ομαλή παραγωγική διαδικασία και σε περίοδο κρίσης και ύφεσης βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην οικονομία!
Πού οδηγούν αυτού του είδους οι επικλήσεις είναι γνωστό, όπως γνωστό είναι και τι είδους κρέας μυρίζει όταν ακούγονται κραυγές για τον νόμο και την τάξη. Γιατί, όταν μιλούν για νόμο αυτά τα καλόπαιδα, δεν εννοούν βέβαια οποιονδήποτε νόμο, εννοούν την καταστολή, την τιμωρία, το βαρύ χέρι του Κράτους, που επιπίπτει εναντίον όσων εναντιώνονται όχι γενικώς και αορίστως στη δημόσια τάξη, αλλά σε μια πολύ συγκεκριμένη δημόσια τάξη τελευταίας εσοδείας -τρόικας και Μνημονίου. Περί αυτού πρόκειται.

Εξοργισμένοι οι έχοντες και κατέχοντες στις ΗΠΑ


Οι πλούσιοι των ΗΠΑ στοχοποιούν τον πρόεδρο Ομπάμα επειδή δεν ανέχονται να συνεισφέρουν σε φόρους

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
του Paul Krugman

O θυμός κατακλύζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο, αλλά υπάρχει μια μειοψηφία θυμωμένων ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν ότι κάποιοι άλλοι τους στερούν όλα τα προνόμια που έκαναν τόσο καιρό να κατακτήσουν. Και ζητούν εκδίκηση. Δεν μιλάω για τους φτωχούς ούτε για τους υποψηφίους του υπερσυντηρητικού κινήματος «Τea Ρarty». Μιλάω για τους έχοντες και τους κατέχοντες. Μιλάω για τους πλουσίους αυτής της χώρας.

Ζούμε σήμερα φοβερές εποχές. Η Αμερική ταλανίζεται από φτώχεια, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν χάσει τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Οι νέοι, πάλι, δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ενώ οι απολυμένοι μεσήλικοι φοβούνται μήπως δεν καταφέρουν να εργαστούν ξανά.

ΔΝΤ: Η συνταγή απέτυχε Κυριακή



ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Tου 
Γιάννη Βαρουφάκη*

Την Τρίτη (14/9) το ΔΝΤ εξέδωσε έκθεση για την πορεία του Μνημονίου μας. Πριν τη διαβάσουμε, καλό είναι να ξέρουμε τους περιορισμούς των συγγραφέων της. Π.χ. αν έγραφαν ότι το μνημόνιο δεν «περπατάει», αυτό θα σήμαινε άμεση κατάργησή του. Ένα τέτοιο συμπέρασμα θα αποτελούσε μείζονα πολιτική πράξη, έτσι που ολόκληρη η ευρωζώνη έχει επενδύσει σχεδόν τα πάντα στο δικό μας Μνημόνιο (το οποίο, μην ξεχνάμε, αποτέλεσε την βάση για τον μηχανισμό στήριξης των 750 δισ. ευρώ όλων των ελλειμματικών κρατών). Με αυτά κατά νου, σε καμία περίπτωση δεν νοείται ανάγνωση της έκθεσης της Τρίτης ως μια απλή επιστημονική καταγραφή. 


Ένα επίκαιρο κείμενο για την κρίση, γραμμένο το 1983


Ένα δυσεύρετο και ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο 

“Για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Καρλ Μαρξ” 

γραμμένο από τον Αλέκο Αλαβάνο το 1983

Κανένας σοβαρός και καλόπιστος διανοητής μπροστά στο φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής
κρίσης που μαστίζει εδώ και 10 χρόνια τώρα τον Καπιταλιστικό κύρια κόσμο δεν μπορεί να
αρνηθεί ότι η βαθύτερη εξήγησή της είναι αδύνατη χωρίς να ληφθούν υπόψη οι βασικές αναλύσεις
του Καρλ Μαρξ, οι μόνες που αποκρυπτογράφησαν σωστά τη δομή της καπιταλιστικής οικονομίας
και απομυθοποίησαν την κοινωνία της.