Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Από πού βγαίνουν οι οικονομολόγοι μαμά;



ΠΗΓΗ: Techie Chan
Στους Financial Times δημοσιεύτηκε ένα άρθρο 3 ακαδημαϊκών για το πως μπορεί να αποφευχθεί η σίγουρη για όλους ελληνική πτώχευση. Το άρθρο, ένα κλασικό κείμενο της θεολογικής σχολής των μονεταριστών, υπογράφεται από τους κυρίους Βέττα, Βαγιανό και Μεγήρ, της ΑΣΣΟΕ , LSE και UCL αντιστοίχως.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα το συγκρίνει σίγουρα με θεολογικά κείμενα του μεσαιωνικού μοναστικού σχολαστικισμού και πιθανότατα θα αποφασίσει πως από εκεί έλκουν την επιστημονική καταγωγή τους. Ας μην προκαλέσουμε όμως ανεργία στον ιστορικό του μέλλοντος κι ας καταπιαστούμε με τα συμπεράσματά τους.
 Για αρχή εκτιμούν πως ένα εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα κλειστά επαγγέλματα και την ενέργεια, θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 15%. Βασίζονται σε μια έρευνα του ΟΟΑΣΑ, που όπως βλέπετε υπερτερεί κατά 1,8% της αντίστοιχης έρευνας του σεπτού ΙΟΒΕ. Τρέμω και μόνο στο ενδεχόμενο να αναγκαστώ να διαβάσω άλλη μία “επιστημονική” έρευνα του ίδιου επιπέδου. Οπότε θα το αφήσω και αυτό για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Ειδήσεις με στίγμα

Δύο ειδήσεις, την ίδια ημέρα.

Ικανές από μόνες τους να δώσουν την ιδεολογική κατεύθυνση και φιλοσοφία μιας ολόκληρης κυβέρνησης. Η πρώτη είδηση αναφέρει πως θα μειωθούν δραστικά φέτος οι προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα κάλυπταν τα τεράστια κενά στα σχολεία. Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες ημέρες με 20.000 κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών. Ακόμη και όταν πραγματοποιηθούν οι μειωμένες προσλήψεις εκτάκτων, τα κενά θα παραμένουν σε 10.000-12.000 θέσεις. Η ίδια η υπουργός Παιδείας άλλωστε δήλωσε για το γεγονός ότι θα πρόκειται για τη δυσκολότερη χρονιά από τη μεταπολίτευση, καθώς θα έχουμε τους μισούς διορισμούς εκπαιδευτικών και παράλληλα μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων (εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να προλάβουν την εφαρμογή του αντι-ασφαλιστικού). 

Η δεύτερη είδηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ερχεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αναφέρει ότι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 500 ειδικών φρουρών. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο υπουργείο έκανε και αυτό εκπτώσεις στον αριθμό των αρχικά προγραμματισθεισών προσλήψεων ειδικών φρουρών. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως η κυβέρνηση συνολικά εκτιμά πως είναι προτιμότερο να παραμείνουν τεράστια κενά στα σχολεία και να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η παρεχόμενη παιδεία, παρά να μην προσληφθούν ειδικοί φρουροί, σε μια χώρα μάλιστα όπου εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν διατεθεί σε επωνύμους κάθε είδους για να τους προστατεύουν! Τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα...

Κάλεσμα τoυ ΚΚΕ προς τις λαϊκές δυνάμεις


ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα της ΚΕ προς τις λαϊκές δυνάμεις που ψηφίζουν 
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για συμπόρευση με το ΚΚΕ

  • ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ
  • ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ





  • Ο λαός ενωμένος να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία.

    Με το "επικαιροποιημένο" μνημόνιο γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα ώστε να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη.




ΦΕΚ 1300/17-8-2010 --->> 21,819,070 ευρώ



Ένα ΦΕΚ σαν όλα τ’ άλλα; Δεν παρατηρείτε τίποτα περίεργο; Ίσως μόνο την ημερομηνία δημοσίευσης… Δύο μέρες μετά το δεκαπενταύγουστο, εν μέσω θερινής ραστώνης, καύσωνος και των καθιερωμένων “μπάνιων του λαού”. Ας το προσέξουμε όμως περισσότερο…

Προσπερνούμε τις εγκρίσεις υπερωριών κάποιων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, τις χορηγήσεις αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων κλπ, για να εστιάσουμε στη διπλανήσυμφωνία εκτέλεσης έργων για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την εταιρία “Κοινωνία της Πληροφορίας” Α.Ε. (σελ. 4 του ΦΕΚ).
Στη σελ. 4 λοιπόν, ορίζονται τα εξής:
Επαναλαμβάνω το ποσό με μεγαλύτερους και εντονότερους χαρακτήρες:

€ 21.819.070,00 !!!!

Σφαγή διαρκείας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο




πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Απολύσεις και συρρίκνωση ανοίγουν το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τους πυλώνες για την ιδιωτικοποίηση του κράτους και των υπηρεσιών του στήνει μεθοδευμένα και με γοργό ρυθμό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα τις εντολές της τρόικας.
Από την επομένη των εκλογών είχε ήδη δρομολογηθεί η τελική εκκαθάριση των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, αρχικά με το σχέδιο Καλλικράτης και εν συνεχεία με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
Κι όμως, παρά την παταγώδη διάψευση για τα... εκατομμύρια των δημοσίων υπαλλήλων, οι πατριδοκάπηλοι υπουργοί της κυβέρνησης με πρόσχημα την εφαρμογή του Μνημονίου για τη... σωτηρία της χώρας, στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους αντιμετωπίζοντας ως εχθρικό οτιδήποτε αφορά το δημόσιο.
Επιπλέον, η νέα αυτοδιοικητική «μεταρρύθμιση» (ο γνωστός Καλλικράτης) σηματοδοτεί τη «νέα εποχή», για τον περιορισμό του κράτους, δημιουργώντας ταυτόχρονα «έμφραγμα» στις βασικές λειτουργίες της ελληνικής κοινωνίας και απειλεί με υποχρεωτικές μετατάξεις ακόμα και απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους.

Σπέρνει τρόμο στις αγορές η Υφεση Νο2!



πηγή: Σοφοκλέους 10

Όσοι είχαν και την ελάχιστη διάθεση να αναλάβουν ρίσκο στις αγορές, χθες την έχασαν: οι κακοί οιωνοί από τις ΗΠΑ έσπειραν τον τρόμο, προκαλώντας μαζική φυγή κεφαλαίων ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ευρώπη –πολύ περισσότερο από τα χρηματιστήρια! Και οι αναλυτές βλέπουν, ότι το φθινόπωρο του 2010 αρχίζει να παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το… καταραμένο φθινόπωρο του 2008, καθώς ένας δεύτερος γύρος ύφεσης απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Ένας χονδρικός κανόνας «διάγνωσης» των οικονομικών εξελίξεων, που αποτελεί οδηγό των περισσότερων αναλυτών και επενδυτών στις ΗΠΑ, λέει ότι χωρίς μείωση της ανεργίας και ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, οικονομική ανάκαμψη δεν νοείται. Τα μαντάτα από το μέτωπο της ανεργίας ήταν ήδη άσχημα, με την απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά χθες ήλθε η χαριστική βολή στους ελάχιστους αισιόδοξους της αγοράς από τα στοιχεία για τα ακίνητα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ




ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


Οι πολίτες που ξεκινήσαμε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών με το κείμενο «Ανοιχτή πρόσκληση για το συντονισμό πολιτών στην Πελοπόννησο» νιώθουμε καταρχήν την ανάγκη να χαιρετίσουμε τους δεκάδες πολίτες που συνυπέγραψαν ή είδαν θετικά τον προβληματισμό που τέθηκε για τον χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Θεωρούμε ότι φυσική συνέχεια της συλλογής υπογραφών, και με δεδομένη την ανταπόκριση που υπήρξε, είναι να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να προσδιορίσουμε το τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια.

Καλούμε κάθε πολίτη που συμφώνησε με το κείμενο υπογραφών, κάθε πολίτη που μπορεί να έχει επιμέρους επιφυλάξεις ή διαφωνίες αλλά βλέπει θετικά το γενικό πνεύμα του κειμένου, σε μια παμπελοποννησιακή σύσκεψη όπου από κοινού θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε πάνω στα εξής ζητήματα:

Μην τρώτε την μασημένη "μετάφραση" του μνημονίου


Πηγή: Capital
Του Γιώργου Κράλογλου
Οι δανειστές μας είτε του ΔΝΤ είτε της Ε.Ε. μας τα έχουν πει (είτε μας αρέσει είτε όχι) με απολύτως ξεκάθαρα λόγια: «Μην περιμένετε άσπρη ημέρα στην οικονομία σας αν δεν φθάσετε στο σημείο να μην έχετε ανάγκη τη βοήθειά μας. Μέχρι να το μπορέσετε θα κάνετε ότι σας λέμε μέσα από το μνημόνιο». Η τρόικα μας τα έχει πει επίσης με ξεκάθαρο τρόπο: « Εμείς προστατεύουμε τα λεφτά των δανειστών σας. Σ΄ αυτούς δίνουμε εξετάσεις και μας είναι αδιάφορο που σας πονάει και που σας σφάζει το μνημόνιο... Αυτό δεν είναι δικιά μας δουλειά. Ας προσέχατε...»
Τώρα αν όλα αυτά διατυπώνονται (στο διάλογο και στις δηλώσεις τους) με ένα διπλωματικό ή τεχνοκρατικό «γιάπικο» τρόπο είναι θέμα κωδικοποιημένης γλώσσας, συνήθειας και δημοσίων σχέσεων προς εκείνους που καταλήγουν  στην ανάγκη δανειστών επιπέδου ΔΝΤ και Ε.Ε.