Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καπιταλιστική κρίση: Εξάντας-Αργεντινή

Τα βίντεο του Αυγερόπουλου / Εκπομπή Εξάντας βρέθηκαν από το ιστολόγιο "Αντίπερα Όχθη"
και μας τα έστειλε ο ciaoant1


Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ του Αυγερόπουλου για τον “EΞΑΝΤΑ” γυρισμένο το 2002 για την περίπτωση της Αργεντινής.

Βέβαια, κυκλοφορούν και άλλα αρκετά αξιόλογα ντοκυμαντέρ για το θέμα (δείτε πχ εδώ), ωστόσο παρότι ο Αυγερόπουλος είναι από άλλη χώρα, έχει ένα μεγαλύτερο "βάθος" στην παρουσίαση που κάνει.

Για παράδειγμα, δείχνει πλάνα και δηλώσεις των εξαθλιωμένων, που δύσκολα θα ειδωθούν αλλού, τέτοιου είδους απόψεις και γεγονότα συνήθως παραλείπονται.

Ως μεγαλύτερη έλλειψη βέβαια αξίζει να σημειωθεί το φαινόμενο του λεγόμενου "κενού εξουσίας" που παρατηρήθηκε τότε στην Αργεντινή - ο λαός ήθελε "να φύγουν όλοι", όπως έλεγε και ένα σύνθημα σε πορείες, οι πορείες τραβούσαν για χρόνια, αλλά όσο δεν υπήρχε μια άλλη πολιτική δύναμη προκειμένου να δώσει την απαραίτητη οργάνωση, ο λαός δε μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση, καθώς δε φτάνει να λες "να φύγουν όλοι", αλλά και να πεις ποιος να έρθει.

Ο λαός δε μπόρεσε να φτάσει στο επίπεδο του να τους διώξει και να έρθει αυτός στην εξουσία.

Παρόλα αυτά, οι αγώνες και τα γεγονότα που περιγράφονται αξίζει να ειδωθούν από όλους:








Ελλάδα: Μόνη λύση η αναδιάρθρωση του χρέους (WSJ)



Δημοσιεύθηκε: 07:50 - 15/04/10
Πηγή:http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/578168/Article.aspx


Η μόνη λύση για να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς να χρεοκοπήσει, είναι η μετατροπή των χρεωστικών υποχρεώσεων, ώστε η απόσβεση να γίνει σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο, όπως τονίζει σε άρθρο στη "Wall Street Journal"ο κ. Carl Weinberg. 

Ο κορυφαίος οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών στο New York University και εκ των ιδιοκτητών της High Frequency Economics, εκτιμά ότι είναι μονόδρομος μια συμφωνία πολυετούς αναδιοργάνωσης, όπου οι λήξεις των εκδόσεων των ερχόμενων ετών θα μετακυλιστούν διανεμόμενες ισομερώς στην επόμενη 30ετία. 



Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, αναφέρει στο άρθρο του ο οικονομολόγος: Στα επόμενα πέντε χρόνια η Αθήνα πρέπει να συγκεντρώσει 240 δισ. ευρώ, όσο και το ΑΕΠ της. Εξ αυτών, τα 150 δισ. ευρώ είναι για την αποπληρωμή του κεφαλαίου ομολόγων που λήγουν και τα υπόλοιπα τόκοι. Γι’ αυτό και η βοήθεια των 30 δισ. ευρώ, που είναι διατεθειμένη να δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όταν λήξει η γέφυρα από την ευρωζώνη (πιθανόν στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους), η κυβέρνηση της χώρας θα βρεθεί στην ίδια δεινή θέση με τη σημερινή. Πολύ δύσκολα η Αθήνα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τόσα κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές, με οποιοδήποτε επιτόκιο.


Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν για να λυθεί το πρόβλημα: Πρώτον, να υπάρξει επανισορρόπηση στη δημοσιονομική κατάσταση. Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα σχέδια που έχει ανακοινώσει, το φετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Έτσι όμως θα προκληθείκαταστροφική ύφεση και προσθέτως θα πρέπει να γίνουν ανάλογες περικοπές το 2011 και ξανά το 2012. 



Δεύτερον, συνεχίζει ο κ. Weinberg, θα χρειαστεί να ξεφουσκώσει ο μεγάλος όγκος των πληρωμών αρχικού κεφαλαίου, αν θέλουμε οι επενδυτές να πιστέψουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς να χρεοκοπήσει. Η απομείωση (write down) αυτών των υποχρεώσεων δεν είναι αποδεκτή, όμως οι πληρωμές θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν και να μειωθούν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, με μετατροπή των χρεωστικών υποχρεώσεων, ώστε η απόσβεση να γίνει σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι άλλος από μια συμφωνία πολυετούς αναδιοργάνωσης. Οι λήξεις των ερχόμενων ετών θα μετακυλιστούν διανεμόμενες ισομερώς στην επόμενη 30ετία. Εάν γίνει σωστά αυτό, δεν θα χρειαστεί άλλη έκτακτη βοήθεια από τρίτους.