Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Μελέτη της ομάδας Research on Money and Finance για την κρίση




Οι οικονομολόγοι της ομάδας ‘Ερευνα για το Χρήμα και τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα’ (Research on Money and Finance, RMF) της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συντονίζονται από τον καθ. Κώστα Λαπαβίτσα, δημοσιοποίησαν μελέτη για την τρέχουσα κρίση με τίτλο ‘Κρίση της Ευρωζώνης – Φτώχεια του Δυνατού, Πτώχευση του Αδύνατου’, (www.researchonmoneyandfinance.org). Μεταφρασμένη περίληψη της παρουσιάζεται πιο κάτω σε πρώτη δημοσίευση στην Ελλάδα.
Η παρούσα κρίση δημοσίου χρέους των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) σχετίζεται με τα επίμονα γερμανικά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών. Υπάρχουν δύο στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις χώρες της περιφέρειας. Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης που θα περιλαμβάνει δημοσιονομική χαλάρωση, διεύρυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, εγγυημένο ελάχιστο μισθό, και ασφαλιστική κάλυψη της ανεργίας. Η δεύτερη είναι η έξοδος από την ευρωζώνη με υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων και αναδιάρθρωση του χρέους. Θα απαιτηθεί εθνικοποίηση των τραπεζών, επέκταση του δημοσίου ελέγχου σε περιοχές-κλειδιά της οικονομίας, και υιοθέτηση βιομηχανικής πολιτικής. Η λύση αυτή προϋποθέτει δραστική μεταβολή κοινωνικών ισορροπιών υπέρ της εργασίας.

Η Ελληνική Τραγωδία και η Ευρωπαϊκή Κρίση, Made in Germany.

   ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ 19/3 ΣΤΙΣ 6 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ:  

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

The Greek Tragedy and the European Crisis, Made in Germany
by Heiner Flassbeck *

Περίληψη στα Ελληνικά από CYNICAL

Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται στην ανισορροπία του εξωτερικού εμπορίου μέσα και έξω από την Ε.Ε. σαν τον σημαντικότερο παράγοντα της ευρωπαϊκής κρίσης ελλειμμάτων.

Συγκεκριμένα, συγκρίνει τις αυξήσεις μισθών, παραγωγικότητας, κόστους εργασίας, μεταβολή εσωτερικής ζήτησης, ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία από το 2000 μέχρι σήμερα. Για την Ελλάδα οι αυξήσεις μισθών (labor compensation) κατ’ έτος ήταν στο 1.9%, λίγο παραπάνω από την παραγωγικότητα, ενώ το κόστος εργασίας (unit labor cost) ανέβαινε με ετήσιο ρυθμό γύρω στο 2.8%.

Στη Γερμανία αντίθετα οι αυξήσεις μισθών παρέμεναν στο 0.4%, αρκετά χαμηλότερες από την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ η μεταβολή του κόστους μονάδος εργασίας μέσα στη δεκαετία ήταν σχεδόν μηδενική.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα προϊόν αν παραγόταν στην Ελλάδα θα κόστιζε 25% παραπάνω απ’ οτι αν παραγόταν στη Γερμανία. Αν αντί για Ελλάδα είχαμε Γαλλία η διαφορά θα ήταν 13%, ενώ για την Ιρλανδία θα ανερχόταν στο 23%.

Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της Ε.Ε που μπόρεσε να σταθεροποιήσει τη θέση της στη διεθνή αγορά την τρέχουσα δεκαετία, ενώ όλες οι άλλες έχασαν δραματικά.

θελω να κάνω ταραχή

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑΚΙ?ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

discount




ΕΞΑΛΛΟΥ ,ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ......Παρασκευή εχουμε
ραντεβού στο Συνταγμα! στις 6 μμ!
bloggers και ενεργοι πολίτες κατα των μέτρων της κυβέρνησης!

ΕΛΑΤΕ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣΑΤΕ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ στις επικλήσεις για ''πατριωτική στάση''


δεν εχουμε την ιδια πατρίδα με τοκογλύφους,κλέφτες και τρωκτικά!

-Μας ειπαν ψέματα πολλά,κι ακομη μας λένε!
-ειμαστε με το ενα ποδι στο Διεθνες Νομισματικο Ταμείο!

-δεν θελουμε το παρόν και το μέλλον μας να το ρυθμίζουν χωρίς εμάς

-ειμαστε πολιτες,εργαζόμενοι,οχι ραγιάδες που σκύβουν μπροστά στον πολυχρονεμένο βεζύρη!

-δεν θελουμε τα αδικα φορολογικά μέτρα,την εκτίναξη της ανεργίας

-η ζωή συνεχίζεται αλλά θα ειναι απλά επιβίωση!



ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YOU PAY YOUR CRISIS -

-ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ

ΣΦΥΡΙΧΤΡΕΣ,ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ,ΠΙΚΕΤΕΣ -

ΦΕΡΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

ΕΛΑΤΕ TO KNOW US BETTER!!!!!!



ΣΥΝΘΗΜΑ =-ΚΡΙΣΗ -ΠΑΡΑΣΥΝΘΗΜΑ=ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ