Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑ Ο. ΡΕΝ: Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ !


Πηγή: ISKRA
ΓΙΑ  ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ "ΘΑΒΕΤΑΙ" Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ!
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal την Τρίτη 24 Αυγούστου, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, ομολογεί κυνικά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα είχε βαρύτατες συνέπειες για την Ευρωζώνη και την ίδια την ΕΕ. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι «το κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν «καταστροφικό» όχι μόνο για την ίδια τη χώρα (σ.σ. Ελλάδα) αλλά και για το σύνολο της ΕΕ.
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ Η ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Το συγκεκριμένο άρθρο, προσπαθεί να καταστήσει σαφές πως η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, προκειμένου η Ελλάδα να μην προβεί εντέλει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της. Φυσικά αυτό σημαίνει πιστή τήρηση των Μνημονίων καιαπαρέγκλιτη εφαρμογή των αντεργατικών και γενικότερα αντιλαϊκών μέτρων τους.

   Συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν, αναφερόμενος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους, σημειώνει: «Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εξάλειψαν τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί και πάλι να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Για αρκετούς σύνθετους λόγους βρίσκω αυτές τις ανησυχίες αβάσιμες».

   Η αισιοδοξία του Όλι Ρεν, βασίζεται στην προθυμία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κατεδαφίσει στα γρήγορα τόσο το ασφαλιστικό σύστημα, με τον πρόσφατο νόμο, όσο και στο να προωθήσει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως πχ η ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της Διαιτησίας στις συνλλογικές διαπραγματεύσεις.

   Μάλιστα, ο Όλι Ρεν, σπεύδει να αποδώσει τα εύσχημα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την...εθελοδουλία της, καθώς σημειώνει το πρόγραμμα προσαρμογής (δηλαδή η εφαρμογή του Μνημονίου) είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα τα πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ !

   Η κυνική αυτή ομολογία του Όλι Ρεν, σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φυσικά δεν έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία». Είχε προηγηθεί, δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times (F.T.) στις 12 Αυγούστου, όπου ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηριζόταν ως «ο άνθρωπος μας στην Αθήνα».

   Στο άρθρο αυτό των F.T., πλεκόταν το εγκώμιο του Πρωθυπουργού, εξαιτίας της επιλογής του να θέσει την Ελλάδα υπό την κηδεμονία της «τρόικα» αντί να οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους, η οποία πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό θα ήταν πιο συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό !!!

   Με αυτήν την έννοια, το σημερινό άρθρο του Όλι Ρεν αποτελεί μια ακόμα κυνική ομολογία εντέλει για το γεγονός, τι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της τρόικα, δεν είχε κατά κανένα τρόπο ως ως σκοπό της, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού.

Αντίθετα, κύριος στόχος της «τρόικα» και των Μνημονίων αποτέλεσε και αποτελεί:

1. Η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών (ιδιαίτερα των γαλλικών και των γερμανικών) που έχουν δεσμεύσει τεράστια κεφάλαια σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή ακόμα και πτώχευση της Ελλάδας, θα σήμανε τεράστιες απώλειες για τις τράπεζες αυτές, καθιστώντας αναγκαία την εκ νέου διάσωση τους με κρατικά κεφάλαια ή με ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εις το διηνεκές.
2. Η χρήση της Ελλάδας ως πειραματόζωου επιβολής ενός νέου κοινωνικού εργασιακού μοντέλουπου θα θυμίζει Αγγλία του 19ου αιώνα, σε μεταμοντέρνα εκδοχή. Μύχιος πόθος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί η γενίκευση των μέτρων του ελληνικού Μνημονίου, σε όλες τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης αλλά και γενικότερα της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως αφορμή και άλλοθι τα δημοσιονομικά τους προβλήματα (βλέπε Ουγγαρία, Ρουμανία κλπ)

3 σχόλια:

Γαληνός είπε...

Έτσι είναι,
θα "σωθούμε", θέλουμε δε θέλουμε, με κάθε μέσο και τρόπο...

Δείτε ένα φοβερό video που περιγράφει με σκίτσα την πορεία του καπιταλισμού και την ανάγκη να είμαστε αντι-καπιταλιστές.

Ακόμη, εύστοχα επισημαίνει πως ο νεο-φιλελεύθερος καπιταλισμός, ποτέ δε λύνει τα δομικά του προβλήματα, αλλά τα μεταθέτει διαρκώς σε άλλες γεωγραφικές περιοχές(Ιρλανδία- pigs- Ελλάδα)

Γαληνός είπε...

Το βίντεο:
David Harvey: The Crises of Capitalism (Animated)

Pablo Rabia είπε...

ΟΚ. Απλώς η αναδιαπραγμάτευση / αναδιάρθρωση / στάση πληρωμών του χρέους δεν είναι απαραίτητα φιλολαϊκή λύση και σίγουρα δεν είναι αντικαπιταλιστική.

Αντικαπιταλιστική λύση είναι η μη αναγνώριση του δημοσίου χρέους ως χρέους απεχθούς και η μονομερής διαγραφή του. Ό,τιδήποτε άλλο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σενάριο εναλλακτικής αστικής διαχείρισης, αρκετά όμοιο -αν όχι ταυτόσημο- με τη λεγόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία για την οποία πρώτη μας μίλησε η Μέρκελ νομίζω.